7/9/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο 5o Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων Συμπλέγματος Ημιορεινών Κοινοτήτων Λεμεσού, στην Παραμύθα 07/09/2012

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση, εκ μέρους του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Παλώδιας και Συμπλέγματος Ημιορεινών Κοινοτήτων Λεμεσού (Παλώδια, Παραμύθα, Αψιού, Φασούλα, Σπιτάλι), να παρευρεθώ στο 5ο κατά σειρά Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων που διοργανώνεται στην περιοχή.


Εκδηλώσεις όπως η αποψινή, πέραν του ψυχαγωγικού τους χαρακτήρα, αποτελούν και σημείο αναφοράς και προβολής των ηθών και εθίμων καθώς και της πολιτιστικής παράδοσης της πατρίδας μας. Η γαστρονομική παράδοση του τόπου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας μας, η οποία διαμορφώθηκε μέσα από τα βάθη των αιώνων και κληρονομήθηκε σε μας ως παρακαταθήκη.


Η μεσογειακή διατροφή, κομμάτι της οποίας αποτελεί και η κυπριακή παραδοσιακή κουζίνα, έχει καταστεί πολλάκις αντικείμενο επιστημονικής έρευνας από την οποία έχει διαφανεί ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο, μοντέλο διατροφής. Φυσικό επακόλουθο αυτού είναι η αδιαμφισβήτητη εξίσωση, στη συνείδηση του κόσμου, της μεσογειακής διατροφής με την υγιεινή διατροφή. Είναι υποχρέωση και καθήκον μας η μύηση των νεότερων γενεών στον παραδοσιακό και υγιεινό τρόπο διατροφής και η μεταλαμπάδευση του γαστρονομικού πλούτου των προγόνων μας.


Το Υπουργείο Γεωργίας βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση τόσο για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού όσο και για την προώθηση και αναβίωση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης των προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι τα ποιοτικά και παραδοσιακά προϊόντα. Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και συγκεκριμένα στο Μέτρο 2.3 που αφορά τις «Αγροπεριβαλλοντικές υποχρεώσεις», περιλαμβάνεται ειδικό καθεστώς – το Καθεστώς 2.3.6 «Αγροπεριβαλλοντικές υποχρεώσεις σε παραδοσιακές φυτείες δέντρων και θάμνων με έμφαση στις μειονεκτικές περιοχές», για στήριξη παραδοσιακών καλλιεργειών όπως η χαρουπιά, η αμυγδαλιά, η φουντουκιά, η πολεμιδιά, η τρεμιθιά και η σπατσιά.


Το Υπουργείο, ως η αρμόδια Αρχή, βρίσκεται πάντοτε στη διάθεση των ενδιαφερομένων για στήριξη κάθε προσπάθειας για προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων συμπεριλαμβανομένης και της καθοδήγησης για εγγραφή συγκεκριμένων ονομασιών παραδοσιακών προϊόντων όπως ο σουτζούκκος, το χαρουπόμελο, ως Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ). Πλεονέκτημα μιας τέτοιας εγγραφής μπορεί να αποτελέσει και το Καθεστώς 1.8.2 («Δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης των προϊόντων στο πλαίσιο συστημάτων για την ποιότητα των τροφίμων»), μέσω του οποίου είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν δράσεις ενημέρωσης, προώθησης και διαφήμισης με στόχο την πληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού όσον αφορά κατοχυρωμένα προϊόντα ποιότητας.


Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο το Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι όσο κι εγώ προσωπικά είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές, συμπαραστάτες και αρωγοί τέτοιων πρωτοβουλιών. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή διασκέδαση.