4/9/12

Πρόεδρος Χριστόφιας: «Παράδειγμα για τα εθνικά δικαστήρια το Δικαστήριο της ΕΕ»

04.09.2012

Τη διαρκή ενίσχυση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και τη διεύρυνση της δικαιοδοσίας του, επιθυμεί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλούσε μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο με αντιπροσωπεία του Δικαστηρίου της ΕΕ και με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, κ. Βασίλη Σκουρή.


Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «η Κύπρος βλέπει το Δικαστήριο ως Όργανο που μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην εμπέδωση και εμβάθυνση του ευρωπαϊκού δικαίου καθώς και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ, ειδικά του κράτους δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης».
Το Δικαστήριο, σημείωσε, αποτελεί ένα πρωτοπόρο δικαστικό οργανισμό που αποτελεί παράδειγμα για τα εθνικά δικαστήρια προσθέτοντας ότι ενισχύει ακόμη την εικόνα της ΕΕ προς τρίτες χώρες, ως Οργανισμού που προωθεί αυτές τις αρχές.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στην τροποποίηση του Οργανισμού του Δικαστηρίου και την αναδιαμόρφωση του Κανονισμού Διαδικασίας του.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και τα μέλη της αντιπροσωπείας του Δικαστηρίου της ΕΕ συζήτησαν και συμφώνησαν ότι δεν μπορούν να υπάρχουν μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο στην περίπτωση επίτευξης λύσης του Κυπριακού.
Στη συνάντηση παρέστη, επίσης, ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης