4/9/12

Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με εκπροσώπους του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου 04/09/2012

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με εκπροσώπους του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου.

Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου παρέδωσαν στον κ. Υπουργό το βιβλίο με τίτλο «High Nature Value Farming in Europe: 35 European Countries – experiences and perspectives», το οποίο αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής και ανάλυσης των γεωργικών συστημάτων Υψηλής Φυσικής Αξίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τη συμμετοχή ειδικών εμπειρογνωμόνων από όλες τις χώρες της. Στο βιβλίο, όπως ανέφεραν, περιλαμβάνεται αναφορά και στην Κύπρο η οποία έγινε με τη συνδρομή του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου.
Στη συνέχεια, ανταλλάγησαν απόψεις όσον αφορά τα γεωργικά συστήματα Υψηλής Φυσικής Αξίας και για το πώς αυτά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά και τη δημιουργία ενός ευρέος φάσματος κοινωνικών υπηρεσιών. Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου τόνισαν τη σημασία μιας τέτοιας γεωργίας, η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως από χαμηλής έντασης γεωργία και υψηλά ποσοστά ημιφυσικής βλάστησης, στη γεωργική ανάπτυξη της Κύπρου. Επίσης, επισήμαναν ότι η στήριξη των γεωργικών περιοχών Υψηλής Φυσικής Αξίας μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα βοηθήσει τα μέγιστα στο να αναγνωριστεί η αξία της παραδοσιακής κυπριακής υπαίθρου και στο να επιτευχθεί στήριξη στον μέσο Κύπριο γεωργό και τις αγροτικές κοινότητες για τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία.
Ο κ. Αλετράρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι πρώτος στόχος είναι η καταγραφή και χαρτογράφηση των περιοχών Υψηλής Φυσικής Αξίας και στη συνέχεια συζήτησε με τους εκπροσώπους τις εισηγήσεις τους για διατήρηση της βιώσιμης γεωργίας και της μη εντατικής διαχείρισης στις γεωργικές περιοχές Υψηλής Φυσικής Αξίας μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-20.