11/8/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στo 32ο Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Λευκάρων 11/08/2012

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση σας να χαιρετίσω το 32ο Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού που διοργανώνει ο Δήμος Λευκάρων. Η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διοργάνωση φεστιβάλ και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, γίνεται κάθε χρόνο εντονότερη στον τόπο μας, γεγονός που καταδεικνύει τον πολύπλευρο και βαρυσήμαντο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές συλλογικότητες, μέσω των δράσεων τους, στις σύγχρονες κοινωνίες. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, ορισμένες από αυτές τις εκδηλώσεις φτάνουν να γίνουν συνώνυμες της περιοχής στην οποία πραγματοποιούνται, όπως συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση με το Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού των Λευκάρων.

Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς, να δώσω συγχαρητήρια στον διοργανωτή αυτής της εκδήλωσης, τον Δήμο Λευκάρων, για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία και τη διαχρονική συμβολή του στη διάχυση του πολιτισμού στην κοινωνία του Δήμου. Συγχαίρω, επίσης, όλους όσους εργάστηκαν για την πραγμάτωση αυτής της πρωτοβουλίας.

Το Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού που για 32η φορά διοργανώνει ο Δήμος σας, είναι μία ανεπανάληπτη ευκαιρία για να τιμήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα μας και να αναδείξουμε τις διαχρονικές αξίες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας. Εκδηλώσεις σαν και η αποψινή, αποτελούν τον κρίκο εκείνο που μας δένει γερά με τις ρίζες και την παράδοση μας και μπορούν να λειτουργήσουν διαδραστικά μέσω της ψυχαγωγίας στη διαπαιδαγώγηση των ανθρώπων.

Η Κυβέρνηση του Προέδρου Χριστόφια ενθαρρύνει και ενισχύει την ανάπτυξη σύγχρονης καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, εντάσσοντας τον πολιτισμό ανάμεσα στις προτεραιότητές της. Σε μια εποχή όπου μια μικρή κοινωνία όπως η κυπριακή μετατρέπεται σε παγκόσμια, όπου οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις, η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και η αναγνώριση και ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά των άλλων λαών, είναι περισσότερο από επιβεβλημένη. Για τον σκοπό αυτό προωθούμε σειρά από μέτρα και έργα που βελτιώνουν τόσο την πολιτιστική υποδομή όσο και τις δυνατότητες για πολιτιστική δημιουργία. Στόχος μας είναι η παραπέρα πολιτιστική διαπαιδαγώγηση του λαού και η ανάπτυξη τόσο της ερασιτεχνικής όσο και της επαγγελματικής δημιουργίας.

Σε αυτό το σημείο θέλω, επίσης, να τονίσω και πάλι ότι ως Κυβέρνηση αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα οργανωμένα σύνολα του τόπου μας στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Για το σκοπό αυτό ενθαρρύνουμε τη συνεργασία με τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων πολιτιστικής δραστηριότητας και την πολιτισμική ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών.

Καταλήγοντας, ας μου επιτραπεί να συγχαρώ θερμά τον Δήμαρχο Λευκάρων κ. Σάββα Ξενοφώντος, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν και εργάστηκαν σκληρά για τη διοργάνωση των πλούσιων πολιτιστικών αυτών εκδηλώσεων του Δήμου Λευκάρων οι οποίες έρχονται να επιβεβαιώσουν το πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό παρελθόν του Δήμου σας και παράλληλα τη συνέχεια αυτής της ιστορίας με σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία.

Με αυτές τις σκέψεις, φίλοι και φίλες, κηρύσσω την έναρξη του 32ου Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού και εύχομαι σε όλους όσοι βρίσκεστε εδώ απόψε να περάσετε μια ευχάριστη και ξέγνοιαστη βραδιά.