12/8/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Aλετράρη στο Φεστιβάλ Φουντουκιού στο Οίκημα Κέντρου Νεότητας Πολύστυπου 11/08/2012

Αγαπητοί φίλοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που μου δίνεται η ευκαιρία να βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω την έναρξη του όμορφου αυτού φεστιβάλ που διοργανώνεται από το Κέντρο Νεότητας Πολύστυπου και είναι αφιερωμένο στη φουντουκιά, μεταφέροντας παράλληλα και το χαιρετισμό του έντιμου Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ο οποίος, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν μπορούσε να είναι εδώ μαζί μας.

Η φουντουκιά στην Κύπρο αποτελεί μια παραδοσιακή καλλιέργεια η οποία εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της Πιτσιλιάς. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις φουντουκιάς στην Κύπρο ανέρχονται περίπου στα 43 εκτάρια και η δε αξία παραγωγής τους ανέρχεται στις 145 χιλιάδες ευρώ.

Παρόλη τη μικρή έκταση που καταλαμβάνει η καλλιέργεια της φουντουκιάς στην Κύπρο, η σημασία της είναι πολύ μεγάλη αφού ως δέντρο προσθέτει ιδιαίτερη ομορφιά και αισθητική στο περιβάλλον. Παράλληλα, θεωρείται και χαρακτηριστικό δέντρο της περιοχής στην οποία καλλιεργείται, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της φουντουκοκαλλιέργειας στην Κύπρο είναι ο μικροτεμαχισμός και ο πολυτεμαχισμός, γεγονός το οποίο δυσκολεύει την εκμηχάνιση των φυτειών και αυξάνει κατά πολύ το κόστος παραγωγής. Από την άλλη, η συνεχής άνοδος των τιμών των καυσίμων αλλά και των υπόλοιπων γεωργικών χρειωδών όπως είναι τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και το νερό, έχουν σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση του κόστους παραγωγής. Όλα τα πιο πάνω σε συνδυασμό με τη φιλελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου η οποία επιτρέπει την εισαγωγή πολύ φθηνότερης φουντουκόψιχας, έχουν σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα και τη δυσκολία διάθεσης της παραγωγής.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η καλλιέργεια της φουντουκιάς στην Κύπρο και γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, δραστηριοποιείται πολύπλευρα και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρησή της.

Παράλληλα, μέσα από τα διάφορα μέτρα και καθεστώτα του δεύτερου άξονα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, δίνεται η δυνατότητα παροχής σημαντικής επιδότησης για τη διατήρηση της φυσικής αξίας του γεωργικού περιβάλλοντος και του παραδοσιακού τοπίου ενώ παράλληλα, παρέχονται και σημαντικά κίνητρα για ένταξη της καλλιέργειας στο Βιολογικό Σύστημα Παραγωγής. Επίσης, με την ένταξη της περιοχής του Φουντουκοδάσους στο Δίκτυο "Φύση 2000", δίνεται η δυνατότητα παροχής ενίσχυσης για διατήρηση της βιοποικιλότητας ενώ με την ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων θα δίνεται και η δυνατότητα παροχής εξισωτικών πληρωμών, ως αντιστάθμισμα από την εφαρμογή των εν λόγω Σχεδίων.

Επιπρόσθετα, όπως είναι γνωστό, από την 1η Ιουλίου 2012 έχουμε αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια σημαντική χρονική περίοδο όπου συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Προσπάθεια μας θα είναι να ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας δεδομένου ότι θα επιτευχθεί έγκαιρα και εκ των προτέρων συμφωνία επί των δημοσιονομικών προοπτικών για το 2014-2020 στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κλείνοντας τον σύντομο αυτό χαιρετισμό μου, θα ήθελα να συγχαρώ το Κέντρο Νεότητας Πολύστυπου για τη διοργάνωση της όμορφης αυτής εκδήλωσης.

Εύχομαι σε όλους να έχουν μια όμορφη βραδιά, γεμάτη διασκέδαση.