11/8/12

Χαιρετισμός του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Δημητράκη Γεωργίου, στην Αλαμινό 11/08/2012

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου ενός πεσόντα μας είναι μια πράξη απόδοσης τιμών από τη συντεταγμένη πολιτεία προς αυτούς που έδωσαν το ύψιστο αγαθό της ζωής για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Τιμούμε σήμερα τον Δημητράκη Γεωργίου, παιδί της Αλαμινού, που θυσίασε τη ζωή του για να αντιμετωπιστούν τα τουρκικά στρατεύματα του Αττίλα και να προασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ο Δημητράκης Γεωργίου σε πολύ μικρή ηλικία και πριν καλά-καλά χαρεί τη ζωή, συναντήθηκε με την ιστορία. Αφού αποφοίτησε από το Κέντρο Ανώτερων Σπουδών Λάρνακας κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά το καλοκαίρι του 1972. Κατά την πρώτη εισβολή πολέμησε στις μάχες για απόκρουση των Τούρκων εισβολέων στην ευρύτερη περιοχή της Κερύνειας. Με το πέρας της πρώτης φάσης της εισβολής, το τάγμα του Δημητράκη ανασυγκροτήθηκε στη Λευκωσία και κατόπιν μεταφέρθηκε στον Κουτσοβέντη, όπου επάνδρωσε θέσεις της Εθνικής Φρουράς. Κατά τη δεύτερη εισβολή, το 251 Τάγμα Πεζικού δέχθηκε τις επιθέσεις των Τούρκων. Ο Δημητράκης Γεωργίου βρέθηκε και πάλι στην πρώτη γραμμή μαζί με τους συναγωνιστές του, αψηφώντας την τουρκική υπεροπλία. Πιάστηκε αιχμάλωτος στη διάρκεια των μαχών και από τότε αγνοείτο η τύχη του για πολλά χρόνια. Πρόσφατα έγινε η εκταφή των λειψάνων του πεσόντα από ομαδικό τάφο κοντά στο χωριό Τζιάος και ακολούθησε η ταυτοποίηση των λειψάνων του. Τον Οκτώβριο του 2010 οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία και έγινε η ταφή του με τις δέουσες τιμές.

Η σημερινή τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Δημητράκη Γεωργίου γίνεται μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Ανέγερσης του Μνημείου. Η Επιτροπή έφερε σε πέρας την ανέγερση του μνημείου με εθελοντικές εισφορές. Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τόσο την Επιτροπή Ανέγερσης όσο και όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Οι μέρες αυτές αποτελούν μέρες μνήμης, περισυλλογής και ευθύνης και δεν προσφέρονται για μεγάλα λόγια. Η θυσία ανθρώπων όπως ο Δημητράκης ήταν αποτέλεσμα της προδοσίας που συντελέστηκε με το πραξικόπημα το οποίο έδωσε και την αφορμή που ζητούσε η Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο. Τα συνεπακόλουθα της εισβολής και της κατοχής που επέβαλε ο Αττίλας με τη δύναμη των όπλων, τα βιώνει ακόμη ο λαός μας 38 χρόνια μετά. Δυστυχώς, μετά από τόσα χρόνια αγώνα, ο λαός μας δεν μπόρεσε να αποτινάξει από το σβέρκο του την κατοχή. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται. Και θα συνεχίζεται ενόσω υπάρχει η κατοχή και η διαίρεση του τόπου μας. Αποδοχή της υφιστάμενης κατάστασης της διχοτόμησης του νησιού μας δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτή από εμάς.

Χαιρετίζουμε όλα όσα ενισχύουν τη συλλογική μνήμη και την ενότητα του λαού μας. Η καταδίκη των εγκλημάτων κατά της Κύπρου με το πρόσφατο πόρισμα της πολυμελούς διακομματικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου, στο επίπεδο της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι μια τέτοια ενέργεια που βοηθά να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη του λαού μας για τους υπαίτιους της τραγωδίας. Αποτελεί εργασία ιστορικής σημασίας και παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Είναι φυσιολογικό μετά από 38 χρόνια αγώνα και ταλαιπωρίας του λαού μας να υπάρχουν σημάδια κόπωσης. Πολλές φορές η κόπωση αυτή γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης αγνοώντας τους κινδύνους που πραγματικά απορρέουν από την απογοήτευση. Όταν η απογοήτευση οδηγεί στην παραίτηση και την απραξία τότε πρόκειται για αποδοχή της πλήρους ήττας.

Με τις σκέψεις αυτές διενεργούμε τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Δημητράκη Γεωργίου για να θυμίζει στον λαό μας ότι από μηχανής θεοί δεν υπάρχουν στον δικό μας αγώνα.
Ο λαός μας και η ηγεσία του διαχρονικά έχουν οραματιστεί τη λύση που θα φέρει την πραγματική επανένωση της πατρίδας μας. Μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του λαού της Κύπρου. Μια τέτοια λύση μπορεί να διευθετηθεί μέσα από ένα πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα διασφαλίζει την ενότητα ενός κράτους με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια για τους πολίτες του. Ένα κράτος μέσα από το οποίο θα διασφαλίζεται η πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Έχει μεγάλη σημασία να επιμείνουμε σε αυτές τις διαχρονικές θέσεις έτσι ώστε να διατηρηθεί η προοπτική για λύση ζωντανή και να μπορούμε να εκθέτουμε τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας στον διεθνή παράγοντα. Παλινδρομήσεις και αλλαγή πορείας αυτή τη στιγμή θα δώσουν την ευκαιρία στην Τουρκία να θέσει με αξιώσεις τις θέσεις της για αναγνώριση των κατεχομένων.

Το χρέος μας απέναντι στους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου, όπως είναι ο Δημητράκης Γεωργίου, δεν μπορεί να εκπληρωθεί παρά μόνο μέσα από τις παραμέτρους της λύσης που έχω προαναφέρει. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά το χρέος μας και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να κάμψουμε την αδιαλλαξία της Τουρκίας που έχει εκτραχυνθεί σε βαθμό που να απειλεί όλες σχεδόν τις γειτονικές της χώρες καθώς και αυτή την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιστέγασμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν και η προκλητική ενέργεια της τουρκοκυπριακής πλευράς να αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών, τορπιλίζοντας ουσιαστικά τις συνομιλίες.

Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, τον αγώνα για δικαίωση του λαού μας έχοντας ως βασικό όπλο τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Όραμά μας είναι ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός που θα αποτινάσσει την κατοχή και επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της και θα δημιουργεί τις προοπτικές για δημιουργική συμβίωση.