18/8/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στη χοροεσπερίδα της κοινότητας Νικόκλειας 17/08/2012

Είναι με πραγματική ευχαρίστηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Νικόκλειας να παραστώ και να χαιρετίσω τη φετινή χοροεσπερίδα και σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση που μου έχετε απευθύνει.


Τέτοιες αξιόλογες εκδηλώσεις κρατούν ζωντανή τη ζωή στην ύπαιθρο και συμβάλλουν στην κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής. Εξυψώνουν τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας που μεταλαμπαδεύονται, όπως η γνώση, μέσα από τα βιβλία, στις επόμενες γενεές. Είναι, λοιπόν, καθήκον και ευθύνη όλων μας να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση μας, τον ανεκτίμητο αυτό θησαυρό που κληρονομήσαμε και να τον παραδώσουμε ακέραιο και εμείς με τη σειρά μας στα παιδιά μας. Για την Κύπρο, η κληρονομιά αυτή είναι πηγή κοινωνικοπολιτιστικού πλούτου και πνευματικής δύναμης και αποτελεί τη βάση για τη σημερινή και μελλοντική ανάπτυξη του τόπου μας.


Η κοινότητα της Νικόκλειας αποτελεί τρανό παράδειγμα σπάνιας και μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με την παράδοση το χωριό πήρε το όνομα του από τον Νικοκλή, τον τελευταίο βασιλιά του αρχαίου βασιλείου της Πάφου και πιθανολογείται ακόμη ότι κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας το χωριό ήταν τμήμα του φέουδου των Κουκλιών, βασιλικό κτήμα όπου καλλιεργούσαν το ζαχαροκάλαμο. Οι αναδρομές στο παρελθόν και η ιστορία αυτού του τόπου δίνουν ακόμη πιο μεγάλη διάσταση στη διάσωση της ταυτότητας μας.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και το γεγονός ότι και η φύση προίκισε το χωριό, βάζοντας το δικό της λιθαράκι. Η κοιλάδα του ποταμού Διαρίζου εμπλουτίζει τη βιοποικιλότητα της περιοχής, τη χλωρίδα και την πανίδα, που δίνει τη δυνατότητα σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες και ιδιαίτερα στους πτηνολόγους, να μελετήσουν τα διάφορα είδη πουλιών και φυτών. Η μοναδική κυπριακή ομορφιά της περιοχής τονίζεται και από τις αιωνόβιες ελιές που κοσμούν το χωριό σας και γι’ αυτό τον λόγο έχουν κηρυχθεί ως προστατευόμενες.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ένα αληθινό στολίδι του χωριού, κτισμένο από πέτρα της περιοχής, κατά τον 18ο αιώνα, που είναι αναμφισβήτητο κομμάτι του πολιτισμού μας. Η συντήρηση και η αναπαλαίωση σπιτιών, καθώς και η δημιουργία ξενοδοχείου στην κοινότητα – ενός αναπαλαιωμένου, πέτρινου οικοδομήματος με τη δική του ιστορία – προσφέρουν σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες τη δυνατότητα διαμονής και μία εναλλακτική μορφή τουρισμού. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το χωριό Νικόκλεια κατάφερε να μπει στους προορισμούς για αγροτουρισμό.

Η παρουσία μου απόψε εδώ, μου δίνει την ευκαιρία να διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι τόσο η Κυβέρνηση, όσο και το Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι, πράττουν και θα συνεχίσουν να πράττουν ό,τι είναι δυνατόν για την αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών της χώρας μας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων τους.

Είναι πεποίθηση μας πως ο ρόλος του καθενός σας είναι ζωτικός γιατί συντελεί στη διατήρηση της φυσιογνωμίας του χώρου, στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας αυτού του τόπου.

Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που, υιοθετώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεξεργαστήκαμε και εμείς και θέσαμε σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Με αυτό το Πρόγραμμα στοχεύσαμε στην ανάπτυξη της υπαίθρου, στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και στην ενδυνάμωση του κοινωνικοοικονομικού ιστού των αγροτικών περιοχών.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως η αποψινή, εκτός από το ότι προσφέρουν ψυχαγωγία, συμβάλλουν στην περαιτέρω διατήρηση και εξύψωση των ηθών και εθίμων του τόπου μας και αποτελούν τον συνδετικό κρίκο που μας κρατά δεμένους μεταξύ μας, αλλά και με τις ρίζες μας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Κοινοτικό Συμβούλιο Νικόκλειας για την αξιέπαινη πρωτοβουλία να διοργανώσει την αποψινή χοροεσπερίδα και σε όλους εσάς εύχομαι υγεία, χαρά και καλή διασκέδαση.