18/8/12

Ομιλία της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στα εγκαίνια της πλατείας Πολιτισμού στην κοινότητα Φασούλας 18/08/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Φασούλας να τελέσω τα εγκαίνια της ωραίας αυτής πλατείας, της πλατείας Πολιτισμού, όπως έχει ονομαστεί, που θα φιλοξενήσει σήμερα την 23η χοροεσπερίδα της κοινότητας.


Για τη δημιουργία της πλατείας απευθύνω θερμά συγχαρητήρια τόσο στον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Φασούλας κ. Γιώργο Χαραλάμπους όσο και στα υπόλοιπα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην προώθηση και υλοποίηση της, στον αρχιτέκτονα του έργου κ. Ανδρέα Νικολάου, στον εργολάβο κ. Μάκη Σαββίδη, αλλά και σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση του.


Η κατασκευή της πλατείας Πολιτισμού στο κέντρο της κοινότητας Φασούλας είναι ένα κοινωφελές έργο που έλειπε από την Κοινότητα και θα συμβάλει τα μέγιστα στην πρόοδο και ανάπτυξή της. Όπως έχει διαμορφωθεί η πλατεία, αποτελεί ένα στολίδι για την κοινότητα και εναρμονίζεται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον της. Το έργο περιλαμβάνει άνετο πλατειακό χώρο, καθώς επίσης θεατρικό χώρο και παιδική χαρά. Στην πλατεία αυτή, που εύστοχα έχει ονομαστεί πλατεία Πολιτισμού, θα καλλιεργηθεί και προαχθεί ο πολιτισμός και τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας με τη διοργάνωση διαφόρων πολιτιστικών, κοινωνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.


Είμαι βέβαιη ότι η πλατεία θα αποτελέσει χώρο καθημερινής ψυχαγωγίας και ξεκούρασης των κατοίκων της κοινότητας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και προσφέροντας ένα χώρο για ευχάριστα διαλείμματα από την καθημερινότητα και απόδραση από τα προβλήματα και τις έγνοιες τους. Περισσότερο όμως η πλατεία αυτή θα συμβάλει στην ψυχαγωγία και διασκέδαση των μικρών παιδιών, τα οποία ξέγνοιαστα και ασφαλισμένα θα μπορούν να απολαμβάνουν ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού.


Σε μια χώρα που λάμπει κάτω από το μεσογειακό ήλιο, τα πάρκα και οι πλατείες συνιστούν πλέον αναπόσπαστα τμήματα των πόλεων και των κοινοτήτων μας. Αποκτούν στις μέρες μας τον χαρακτήρα μικρών οάσεων, αποτελούν τους περιβαλλοντικούς πνεύμονες των γειτονιών μας, συμβάλλοντας δραστικά στην αισθητική και ποιοτική αναβάθμισή τους.


Αξιολογώντας την κυπριακή πραγματικότητα των περασμένων δεκαετιών και καταγράφοντας την ανάγκη για περισσότερους, ασφαλέστερους και φιλικότερους υπαίθριους χώρους, η κυβέρνηση αφιερώνει ετησίως μεγάλα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για έργα που αφορούν διαμόρφωση και ανάπλαση δημόσιων υπαίθριων χώρων.


Το έργο για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ είναι ένα αξιόλογο παράδειγμα διαμόρφωσης υπαίθριου δημόσιου χώρου. Η δαπάνη για το έργο ανήλθε στις €240.000 περίπου και η Κυβέρνηση θα καλύψει σημαντικό μέρος της δαπάνης ως έμπρακτη απόδειξη της συμπαράστασης της προς την τοπική αυτοδιοίκηση.


Άλλωστε, οι Τοπικές Αρχές αποτελούν το φυσικό σύμμαχο της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών στην επιτυχή υλοποίηση ενός ευρύτατου φάσματος κρίσιμων και καινοτόμων πολιτικών που υλοποιούνται. Δεν είναι τυχαίο που στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, σχεδόν σ’ όλα τα κεφάλαια, καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Στα πλαίσια αυτά η Κυβέρνηση προχωρεί κάθε χρόνο στην εκτέλεση διαφόρων αναπτυξιακών έργων στις κοινότητες όπως η βελτίωση και κατασκευή οδικών δικτύων, η ανέγερση κοινοτικών κτηρίων, η δημιουργία χώρων πρασίνου, πλατειών, όπως αυτή που εγκαινιάζουμε σήμερα, πάρκων, πολιτιστικών και αθλητικών κέντρων, μουσείων κλπ. Μέσω του κρατικού προϋπολογισμού καλύπτουμε το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης για τα έργα ανάπτυξης στην ύπαιθρο, ανάλογα με την ευρωστία και τον πληθυσμό των κοινοτήτων. Επιπρόσθετα η Κυβέρνηση, στην προσπάθεια στήριξης των κατοίκων που παραμένουν στις κοινότητες, εφαρμόζει μια σειρά στεγαστικών σχεδίων για παραμονή των νέων στις κοινότητες τους και προσέλκυση νέων κατοίκων.


Η Φασούλα απέχει μόλις οκτώ χιλιόμετρα από το αστικό κέντρο και συνδυάζει την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση προς το αστικό κέντρο με τα πλεονεκτήματα που έχει μια κοινότητα, δηλαδή την ηρεμία, την ησυχία, το όμορφο φυσικό περιβάλλον, τον καθαρό αέρα, σε αντίθεση με την πολυκοσμία και το συνωστισμό της πόλης. Έχει όλες τις προϋποθέσεις, λοιπόν, για να αντιμετωπίσει την αστυφιλία και να αναπτυχθεί. Έργα όπως το σημερινό, που στόχο έχουν την πρόοδο και την ανάπτυξη των κοινοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, συμβάλλουν στην ανακοπή της αστυφιλίας και αντιμετωπίζονται ως κυρίαρχη προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής.


Διαβεβαιώνουμε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στις Τοπικές Αρχές, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Εμείς επιλέγουμε μια σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση, ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών προς όφελος του πολίτη, μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί σωστά, αποδοτικά και κυρίως συμμετοχικά.


Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου αυτού και ταυτόχρονα να τους συγχαρώ για το εξαίρετο αυτό αποτέλεσμα. Εύχομαι στο Κοινοτικό Συμβούλιο Φασούλας κάθε πρόοδο και επιτυχία στο έργο του και σας διαβεβαιώνω για ακόμα μία φορά ότι θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε προσπάθεια σας για την πρόοδο και ανάπτυξη της κοινότητας σας. Εύχομαι σε όλους σας να έχετε μία ευχάριστη βραδιά.