18/8/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στη χοροεσπερίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίας Βαρβάρας Πάφου 17/08/2012

Είναι με μεγάλη μου χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας για να παρευρεθώ και να θέσω υπό την αιγίδα μου, την 4η ετήσια χοροεσπερίδα, που διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο της Αγίας Βαρβάρας Πάφου.
Εκφράζω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίας Βαρβάρας, για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει την αποψινή εκδήλωση. Η πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων στα χωριά, δείχνει τη θέληση των κατοίκων να κρατήσουν ζωντανή την κυπριακή ύπαιθρο που εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου μας. Η διοργάνωση φεστιβάλ, χοροεσπερίδων και όλων των ειδών των πολιτιστικών εκδηλώσεων αποτελεί σημείο αναφοράς για τις μικρές κοινότητες της κυπριακής υπαίθρου.
Τέτοιες εκδηλώσεις δίνουν την ευκαιρία στους κατοίκους του χωριού να συναντηθούν και να περάσουν στιγμές ξεγνοιασιάς, διασκέδασης, αλληλογνωριμίας και να συσφίξουν περισσότερο τις σχέσεις τους, μακριά από τα προβλήματα και τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Τέτοιες βραδιές, το παρελθόν συναντά το παρόν και οι μνήμες νοσταλγικά ανακαλούν το παρελθόν. Αυτού του είδους οι εκδηλώσεις σφυρηλατούν τους άρρηκτους δεσμούς των κατοίκων, αλλά και των αποδήμων μας με τον τόπο που τους γέννησε και διατηρούν ζωντανά τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του λαού μας.
Είναι γνωστό ότι η κυπριακή γεωργία και γενικότερα η κυπριακή ύπαιθρος βρίσκονται σήμερα σε μια περίοδο προσαρμογής στα νέα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό και υιοθετώντας τη νέα, αναδιαμορφωμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεξεργαστήκαμε και θέσαμε σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, όπου πάγιος στόχος και αμετάθετη επιδίωξη μας είναι να δοθούν νέες δυνατότητες και ευκαιρίες στον αγροτικό μας κόσμο για να επαυξήσει τα εισοδήματα του και να βελτιώσει την οικονομική και κοινωνική του θέση μέσα από μια βιώσιμη γεωργική δραστηριότητα.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και γενικότερα η Κυβέρνηση στηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο όλες αυτές τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην ύπαιθρο είτε αυτές ονομάζονται φεστιβάλ είτε χοροεσπερίδες. Πράττει και θα συνεχίσει να πράττει καθετί το δυνατόν για την αναζωογόνηση της κυπριακής υπαίθρου. Είμαστε αρωγοί, πάντοτε σταθεροί συμπαραστάτες, σε κάθε φιλοπρόοδη προσπάθεια σας και στηρίζουμε κάθε αξιέπαινη πρωτοβουλία σας, όπως η αποψινή.
Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την αποψινή χοροεσπερίδα και συγχαίρω θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίας Βαρβάρας Πάφου και όλους όσοι εργάστηκαν για να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση της.