15/8/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη, στην ετήσια Χοροεσπερίδα του Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς 14/08/2012

Να μη μεταδοθεί πριν την Τετάρτη
15/8/2012 και ώρα 9.00 μ.μ.
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση σας να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή σας χοροεσπερίδα, με την οποία ολοκληρώνεται πανηγυρικά μια σειρά εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Πολιτιστικός Αύγουστος 2012».
Η χαρά μου προέρχεται και από το γεγονός ότι το χωριό σας, ο Άγιος Ιωάννης, που βρίσκεται στην καρδιά της Πιτσιλιάς, διαθέτει ένα μαγευτικό περιβάλλον το οποίο αποτελεί τον πιο σημαντικό πλούτο του χωριού σας που θα πρέπει να διαφυλάξετε σαν κόρη οφθαλμού. Το πανέμορφο φυσικό τοπίο του χωριού σας, στους πρόποδες του ξακουστού όρους της Παπούτσας, πλούσιο σε θάμνους και ποώδη φυτά όπως η λατζιά, η ανδρουκλιά, η ξυσταρκά, και ο αγριόβικος, σε συνδυασμό με τις καλλιέργειες των φυλλοβόλων δέντρων και αμπελιών, αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της κοινότητάς σας. Ο συνδυασμός της ομορφιάς που απλόχερα προίκισε η φύση το χωριό σας με τις υποδομές που δημιούργησε ο ανθρώπινος παράγοντας, θεμελίωσε τις βάσεις για να αποτελέσει ελκυστικό τουριστικό προορισμό.
Συγχαίρω θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο και τον Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν κάθε καλοκαίρι να διοργανώνουν τέτοιες πολιτιστικές δραστηριότητες.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην ύπαιθρο με τοπική πρωτοβουλία έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί αποδεικνύουν το τοπικό ενδιαφέρον για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και συμβάλλουν στην προσπάθεια αναζωογόνησης των αγροτικών περιοχών. Ταυτόχρονα, προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο την πολιτιστική μας παράδοση και κληρονομιά, που αποτελεί έναν πολύτιμο θησαυρό για όλους μας. Την παράδοση, η οποία ζωντανεύει μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις αυτών των ημερών, με τους κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς, τα τραγούδια και την αναβίωση των ηθών και εθίμων του τόπου. Γιατί είναι η βάση της πολιτιστικής μας συνέχειας και δημιουργίας, πάνω στην οποία στηριζόμαστε, για να μπορέσουμε ως λαός να αναδείξουμε τον πολιτισμό και την ιστορική μας παράδοση μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Η μικρή μας πατρίδα μπορεί να μη διακρίνεται για την έκταση και το μέγεθος της, έχει όμως να επιδείξει ένα τρισχιλιετή πολιτισμό, για τον οποίο δικαιολογημένα νιώθουμε όλοι περήφανοι. Και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το πιο λαμπρό και το πιο πλούσιο κομμάτι αυτού του πολιτισμού είναι η πολιτιστική μας παράδοση και κληρονομιά.
Παράδοση που είναι απόλυτα δεμένη με τη ζωή στην ύπαιθρο και τη δουλειά και τους κόπους του Κύπριου αγρότη, γεγονός που αναδείξατε με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήσατε τις προηγούμενες μέρες. Ο χορός και η μουσική ήταν ανέκαθεν δεμένα με το κρασί και τα παραδοσιακά εδέσματα των χωριών μας. Το ίδιο και ο έρωτας που τόσο παραστατικά εκφράζεται μέσα από τη θεατρική παράσταση «Η Γιαλλουρού», που επιλέξατε να παρουσιάσετε.
Σας συγχαίρω, επίσης, και για το γεγονός ότι συμπεριλάβατε στις εκδηλώσεις σας δραστηριότητες προς τιμήν των πεσόντων και αγνοουμένων της κοινότητας σας, οι οποίες πέρα από εκδηλώσεις τιμής είναι και εκδηλώσεις θύμησης και αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας που πάντα πρέπει να αποτελεί το πρώτο μας μέλημα.
To Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, αλλά και γενικότερα η Κυβέρνηση, στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο όλες αυτές τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζοντας τη σημασία και τον πολύπλευρο ρόλο του αγρότη, ως Υπουργείο έχουμε θέσει ως έναν από τους κεντρικούς στόχους της αγροτικής ανάπτυξης, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της αγροτικής οικογένειας και τη διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας μέσω της οποίας θα ενισχυθεί το εισόδημα του αγροτικού κόσμου.
Ο στόχος μας αυτός υλοποιείται μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, το οποίο θα διαθέσει συνολικά 325 εκ. ευρώ, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν τόσο γεωργοί όσο και κοινότητες της υπαίθρου. Επίσης, η ίδια πολιτική της στήριξης των κατοίκων της υπαίθρου θα ακολουθηθεί και στο υπό διαμόρφωση νέο πρόγραμμα της περιόδου 2014 -2020.
Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να συγχαρώ ακόμη μια φορά το Κοινοτικό Συμβούλιο, τον Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων του Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς και όλους όσοι έχουν εργαστεί για τη διοργάνωση του «Πολιτιστικού Αυγούστου 2012».