15/8/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο 17ο Φεστιβάλ Αβδελλερού 14/08/2012

Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι βρίσκομαι απόψε μαζί σας στην όμορφη κοινότητά σας. Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την ευγενή πρόσκληση που μου απηύθυνε το Κοινοτικό Συμβούλιο, δίνοντας μου την ευκαιρία να θέσω υπό την αιγίδα μου το σημαντικό για την κοινότητα σας 17ο Φεστιβάλ Αβδελλερού.
Αυτή η επίσκεψη μου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τους ανθρώπους που, μαζί με τον αγώνα της καθημερινής τους βιοπάλης, διεξάγουν και έναν άλλο εξίσου σημαντικό και δύσκολο αγώνα: αυτόν της διαφύλαξης των έργων που μας κληροδότησαν οι πρόγονοι μας, της διατήρησης του αγροτικού μας τοπίου αλλά και της λαϊκής μας παράδοσης και της μεταλαμπάδευσης της στις νεότερες γενιές.
Τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αστυφιλίας με αποτέλεσμα τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της υπαίθρου και τη μείωση της αγροτικής παραγωγής. Στα πολλά και μικρά παραδοσιακά χωριά της Κύπρου μας, οι συνθήκες ζωής είναι σίγουρα δυσκολότερες από ό,τι στις πόλεις, αφού η γεωργία και οι διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες πολλές φορές δεν προσφέρουν τους αναμενόμενους καρπούς.
Βασική μας επιδίωξη είναι όπως οι αγροτικές μας κοινότητες παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης που να συνδυάζουν τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Η ύπαιθρος μας είναι πλούσια σε στοιχεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αλλοιωθούν ή να εγκαταλειφθούν. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι στόχος του Υπουργείου Γεωργίας είναι να στηρίζει τον αγροτικό μας κόσμο, στο πλαίσιο πάντοτε των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους και παρά την πρωτοφανή διεθνή οικονομική κρίση. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την αναβάθμιση της αγροτικής μας οικονομίας αλλά και τη στήριξη της υπαίθρου και του αγροτικού μας κόσμου.
Σε πολλές αγροτικές κοινότητες, το σημαντικό θρησκευτικό γεγονός της Κοίμησης της Θεοτόκου παρέχει την ευκαιρία οργάνωσης παραδοσιακών εκδηλώσεων πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα συνεύρεσης μόνιμων και απόδημων μελών της κοινότητας και επίσης προσελκύουν επισκέπτες, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.
Τέτοιου είδους εκδηλώσεις σφυρηλατούν τους άρρηκτους δεσμούς των κατοίκων αλλά και των αποδήμων της κοινότητας με τον τόπο που τους γέννησε και διατηρούν ζωντανά τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του λαού μας, στοιχεία που είναι τόσο σημαντικά σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα.
Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της κοινότητας και σε όλα τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν αυτό το Φεστιβάλ, αλλά και γενικότερα για το σημαντικό έργο που επιτελούν στην κοινότητα Αβδελλερού.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωσή σας.