19/7/12

Συμμετοχή του κ. Χρίστου Χριστοφίδη στις εκδηλώσεις των κυπριακών κοινοτήτων της Αυστραλίας για την καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής 19/07/2012

Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χρίστος Χριστοφίδης βρίσκεται στην Αυστραλία, όπου εκπροσωπεί τον Πρόεδρο και την Κυπριακή Κυβέρνηση στις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης και καταδίκης για το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του Ιουλίου 1974, οι οποίες διοργανώνονται από τις κυπριακές κοινότητες της Αυστραλίας.

Στη Μελβούρνη ο κ. Χριστοφίδης συμμετείχε σε συγκέντρωση με αναμμένα κεριά έξω από την Πολιτειακή Βουλή Βικτωρίας, στο δείπνο λιτότητας στην κυπριακή κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, στην ιερά λειτουργία και το μνημόσυνο των πεσόντων στον Ορθόδοξο Ναό Αγίου Ευσταθίου και στη μαζική πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε στα σκαλιά της Πολιτειακής Βουλής Βικτωρίας, όπου και ήταν ο κύριος ομιλητής. Όλες οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τη Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (Σ.Ε.Κ.Α.) Βικτωρίας και σ’ αυτές συμμετείχαν πλήθος μελών της κυπριακής ομογένειας καθώς και των ελλαδικών κοινοτήτων και φίλοι της Κύπρου στην Πολιτεία Βικτωρίας.
Στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο κ. Χριστοφίδης πραγματοποίησε συναντήσεις με τον φιλελεύθερο Πολιτειακό Βουλευτή Βικτωρίας κ. Graham Watt, συμπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Βικτωρίας-Κυπριακής Δημοκρατίας, και με την ελληνικής καταγωγής Ομοσπονδιακή Βουλευτή του Εργατικού Κόμματος κα Μαρία Βαμβακινού, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Αυστραλίας-Κύπρου. Ο κ. Χριστοφίδης επισκέφθηκε επίσης την έκθεση κυπριακών αρχαιοτήτων “Ceramic art of ancient Cyprus” στο Μουσείο Τέχνης Ian Potter του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, η οποία εγκαινιάστηκε στις 2 Μαΐου και παρουσιάζει πήλινα αντικείμενα που προέρχονται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (2400-1900 π.Χ.) στην Κύπρο.

Ακολούθως ο κ. Χριστοφίδης μετέβη στην Αδελαΐδα, πρωτεύουσα της Πολιτείας Νοτίου Αυστραλίας, όπου ήταν ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση της Κυπριακής Κοινότητας Νοτίου Αυστραλίας για την καταδίκη της τουρκικής εισβολής. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αδελαΐδα, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Πολιτειακό Πρωθυπουργό Νοτίου Αυστραλίας κ. Jay Weatherill και την Αρχηγό της Αντιπολίτευσης στην Πολιτεία Νοτίου Αυστραλίας κα Isobel Redmond, τους οποίους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, η οποία επηρεάζει σοβαρά και την Κύπρο. Συζητήθηκαν επίσης οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Αυστραλίας και ανταλλάγηκαν απόψεις για την περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνσή τους, τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε πολιτειακό επίπεδο. Ο κ. Χριστοφίδης παρακάθησε επίσης σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πολιτειακός Υπουργός Οικονομικών κ. Jack Snelling και στο οποίο συμμετείχε και η Πολιτειακή Υπουργός Πολυπολιτισμικών Θεμάτων κα Jennifer Rankine.
Ο κ. Χριστοφίδης αναχωρεί σήμερα για την πόλη Βρισβάνη, πρωτεύουσα της Πολιτείας Κουίνσλαντ, και ακολούθως θα μεταβεί στο Σίδνεϋ.