19/7/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον νέο Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο 19/07/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον νέο Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο κ. Jean-Luc Florent.

Kαλωσορίζοντας τον Γάλλο Πρέσβη, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική περίοδο κατά την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χαιρετίζοντας την προώθηση εκ μέρους του Γάλλου Προέδρου πολιτικών ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, o κ. Ομήρου τόνισε ότι η Κυπριακή Προεδρία έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητά της μια «Καλύτερη Ευρώπη», στη βάση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, εκ των οποίων είναι ο ουσιαστικός ρόλος της Κύπρου ως γέφυρα διαλόγου μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.
Αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε απογοήτευση για την άρνηση της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών, όπως και για την άρνηση της Τουρκίας να έχει οιαδήποτε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, περιφρονώντας, όπως επισήμανε ο κ. Ομήρου, τον θεσμό της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε, μεταξύ άλλων, τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς υπέρ της συνέχισης των απευθείας συνομιλιών, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, με στόχο την επίτευξη λύσης, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Στηλίτευσε ακόμα τις τουρκικές απειλές κατά της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία των κυριαρχικών ενεργειακών δικαιωμάτων της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία, σημείωσε ο κ. Ομήρου, αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμηση του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στήριξη της Γαλλίας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως ευρωπαϊκής δύναμης, προς την Κύπρο. Εξαίροντας το υψηλό επίπεδο σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των αντίστοιχων Κοινοβουλίων τους, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε την ύπαρξη ευρέων προοπτικών για περαιτέρω ενίσχυσή τους σε όλους τους τομείς και επίπεδα.
Από πλευράς του, ο κ. Florent, σημειώνοντας τη σύμπτωση απόψεων μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου ως προς την ανάγκη διαμόρφωσης μιας “Καλύτερης Ευρώπης”, υπογράμμισε τη σταθερή θέση του Γάλλου Προέδρου υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας ενώ τόνισε παράλληλα, την ανάγκη τήρησης εκ μέρους των κρατών μελών των δεσμεύσεών τους για εξορθολογισμό των δημοσιονομικών τους πολιτικών.
Ο Γάλλος Πρέσβης επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών της χώρας του όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες επίλυσής του.
Εξαίροντας το υψηλό επίπεδο προετοιμασίας της χώρας μας για τα δύσκολα, όπως είπε, θέματα που καλείται να διαχειριστεί η Κυπριακή Προεδρία, ο κ. Florent εξέφρασε τη βεβαιότητα μιας απόλυτα επιτυχούς Προεδρίας, διαβεβαιώνοντας για την προθυμία και ετοιμότητα της Γαλλίας να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη προς επίτευξη του επιθυμητού στόχου.
Τέλος, ο Γάλλος Πρέσβης, σημειώνοντας τις παραδοσιακά στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς και επίπεδα, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού, συμφώνησε ως προς την ύπαρξη σημαντικών περιθωρίων περαιτέρω αναβάθμισής τους.