1/7/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στη 16η Γενική Συνέλευση της Συντεχνίας Υπαλλήλων Βάρδιας της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΣΥΒΑΗΚ), στη Λεμεσό 01/07/2012

Είναι τιμή για μένα η πρόσκλησή σας για να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην 16η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Συντεχνίας Υπαλλήλων Βάρδιας της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΣΥΒΑΗΚ).
Δράττομαι της ευκαιρίας που μου δίδεται, για να εκφράσω την εκτίμησή μου προς την ηγεσία και τα μέλη της Συντεχνίας σας και να επισημάνω τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζετε ως συνδικαλιστική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε ένα καίριο οργανισμό δημόσιας ωφέλειας όπως είναι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.
Η ίδρυση και λειτουργία της ανεξάρτητης συντεχνίας σας, έχει συμβάλει ουσιαστικά στον κοινωνικό διάλογο και στην ανάπτυξη του συστήματος εργασιακών σχέσεων της χώρας μας σε τόσο ψηλό επίπεδο. Η ΣΥΒΑΗΚ με τον υποδειγματικό της χαρακτήρα, έχει συνεισφέρει ουσιαστικά στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και ειδικότερα στην ανάπτυξη στενών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Επιπλέον, με τη σοφή απόφασή σας για ένταξη στους κόλπους της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συντεχνιών (ΠΟΑΣ), έχετε αποκτήσει βήμα σε υψηλότερο επίπεδο του κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος, με την προσθήκη νέων φωνών, εμπλουτίζεται ακόμη περισσότερο.
Μέσα από τις επάλξεις της Συντεχνίας Υπαλλήλων Βάρδιας της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, τα μέλη της, με υπευθυνότητα και σύνεση, διεκδίκησαν συλλογικά και επίλυσαν αποτελεσματικά πολλά και δύσκολα προβλήματα του κλάδου. Η επιτυχημένη πορεία της Συντεχνίας σας μέχρι σήμερα αποτελεί πρόκριμα για παρόμοια πορεία στο μέλλον, έτσι ώστε η Συντεχνία σας να συνεχίσει να συμβάλλει εποικοδομητικά στην εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων των μελών της και στην πρόοδο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου μέσω της έκφρασης απόψεων για τα εξειδικευμένα προβλήματά της.
Έμπρακτη απόδειξη της διαχρονικά υπεύθυνης στάσης της ΣΥΒΑΗΚ, είναι η εξαρχής θετική και εποικοδομητική της στάση στην αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο Βασιλικό. Οι πρώτες ώρες μετά την έκρηξη ήταν κρίσιμες για εσάς, τους εργαζόμενους της Αρχής, αλλά και για όλο τον κυπριακό λαό. Τα μέλη της ΣΥΒΑΗΚ, ως η εμπροσθοφυλακή της Αρχής, παρά τις αντίξοες συνθήκες που είχαν ενώπιόν τους, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και με αυταπάρνηση έπραξαν το καθήκον τους στο ακέραιο. Μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό της Αρχής πέτυχαν να διοχετεύσουν άμεσα ηλεκτρική ενέργεια στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.
Η Κύπρος, όπως και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βιώνει τις σοβαρότατες συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μιας εξωγενούς συγκυρίας αρνητικών οικονομικών εξελίξεων, οι οποίες επισώρευσαν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία μας και παράλληλα έφεραν στο προσκήνιο χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα. Αναντίλεκτα, οι συνέπειές της έχουν επηρεάσει τους πάντες. Εξίσου, όμως αναντίλεκτο είναι και το γεγονός ότι, παρόλο που οι εργαζόμενοι δεν φέρουν ευθύνη για λανθασμένες επιλογές, είναι οι πρώτοι που βιώνουν τις συνέπειές τους.
Η έξοδος από την οικονομική κρίση δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται αποφάσεις σε ευρωπαϊκό και ευρύτερο ακόμη επίπεδο. Χρειάζεται έντονη προσπάθεια για μετάβαση σταδιακά στην οικονομική ανάπτυξη. Για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κρίσης ακρογωνιαίος λίθος παραμένει ο κοινωνικός διάλογος μέσω του οποίου επιδιώκονται λύσεις συναινετικές και κοινωνικά αποδεκτές. Η συνταγή αυτή είναι η μόνη που έχει τη δυνατότητα να επιτύχει την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της κρίσης και την ώθηση σε μια πορεία ανάπτυξης.
Πέρα από την εμμονή στον κοινωνικό διάλογο, βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι να λαμβάνονται ισορροπημένα και κοινωνικά δίκαια μέτρα, ώστε να μείνουμε μακριά από κακοτοπιές και ακραία κοινωνικά φαινόμενα. Για αυτό, η Κυβέρνηση κινείται με βασικό άξονα την ισότιμη κατανομή των βαρών της κρίσης.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ρόλος και οι ευθύνες του συνδικαλιστικού κινήματος καθίστανται περισσότερο σημαντικές. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι εργαζόμενοι χρειάζεται να παραμείνουν ενωμένοι. Να ενισχύσουν τις οργανώσεις στις οποίες ανήκουν και να συζητήσουν με σοβαρότητα και με αίσθημα ευθύνης τα όποια θέματα τους επηρεάζουν, γιατί μόνο με συλλογική προσπάθεια, κοινωνικό διάλογο και συνυπευθυνότητα, μπορούμε να ελπίζουμε ότι οι επιπτώσεις της κρίσης θα αμβλυνθούν.
Η στήριξη της Κυβέρνησης στο έργο που επιτελείτε εντός της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, καθώς και η αναγνώριση της συνεισφοράς σας για την επαναφορά της ενεργειακής ικανότητας της πατρίδας μας είναι δεδομένη.
Έχω την πεποίθηση ότι αντλώντας μαθήματα από το παρελθόν μπορούμε να διαχειριστούμε το παρόν καλύτερα και να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Αυτό το πετύχαμε και παλαιότερα σε εποχές ακόμη πιο δύσκολες. Με καρτερικότητα και πίστη στο μέλλον θα έρθουν σίγουρα καλύτερες μέρες. Με εφόδια την εργατικότητα και τη φιλοτιμία οι δύσκολες μέρες θα ξεπεραστούν.
Πριν κλείσω τον χαιρετισμό μου, θα ήθελα να υπογραμμίσω το γεγονός ότι η Γενική σας Συνέλευση συμπίπτει χρονικά με ένα ιστορικό για την Κύπρο γεγονός. Την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στους έξι μήνες που ακολουθούν η καρδιά της Ευρώπης θα κτυπά στην Κύπρο και ευθύνη όλων μας είναι να ανταποκριθούμε με επάρκεια στη μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.
Με αυτά, εύχομαι όπως οι εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης στεφθούν με επιτυχία. Εύχομαι, επίσης, όπως όλοι οι επαγγελματικοί και προσωπικοί σας στόχοι ευοδωθούν.
Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου.