1/7/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στα εγκαίνια του αναβαθμισμένου εκδρομικού χώρου στην κοινότητα Αγριδιών 01/07/2012

Με ιδιαίτερη χαρά ανταποκρίνομαι στην πρόσκλησή σας για να χαιρετίσω αυτή την ωραία εκδήλωση που διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών για τα εγκαίνια του αναβαθμισμένου εκδρομικού χώρου και του σημείου θέας στην ωραία αυτή κοινότητα.
Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τους διοργανωτές και είμαι σίγουρος ότι οι προσπάθειές σας για αναβάθμιση του εκδρομικού χώρου στον όμορφο αυτό πράσινο πνεύμονα αποτελεί έκφραση αγάπης και ενδιαφέροντος προς το φυσικό μας περιβάλλον και συμβάλλει ταυτόχρονα στην αναψυχή των επισκεπτών.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα δέντρα αποτελούν πολύτιμη αξία και συμπορεύονται με τον άνθρωπο καθορίζοντας το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε καθώς και την ποιότητα ζωής μας. Στις μέρες μας που ο πληθυσμός συγκεντρώνεται στις πόλεις, σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και τις σύγχρονες πρακτικές εργασίας, τέτοιοι χώροι όπως και τα δάση και τα πάρκα αποκτούν σημαντική αλλά και ξεχωριστή αξία.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ως η αρμόδια Αρχή για την προστασία και διαχείριση των δασών, έχει ευθύνη να διαφυλάξει και να επεκτείνει το πράσινο στον τόπο μας, παρά τις δύσκολες και πολλές φορές αντίξοες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί μας. Η προστασία και ανάπτυξη των φυσικών πόρων, η επέκταση του πρασίνου, η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών είναι κεντρικοί στόχοι της πολιτικής του Υπουργείου μας.
Μέσα από οδυνηρές εμπειρίες έχει γίνει τώρα γενικά παραδεκτό πως όλα τα βασικά συστατικά που συνθέτουν μια αξιοπρεπή ζωή, καθώς και η αειφορία στην οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο, εξαρτώνται, σε τελευταία ανάλυση, από την ποιότητα του περιβάλλοντος. Η επιτακτική ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε αποτελεί μια προτεραιότητα με σημασία ίδια με αυτήν της οικονομικής ανάπτυξης.
Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ένθερμα αλλά και έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία για διατήρηση και επέκταση του πρασίνου μέσα και γύρω από τις πόλεις και τις κοινότητες, καθώς και την ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Έτσι, η Κυβέρνηση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, ενέκρινε και συγχρηματοδότησε μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση τα δύο αυτά έργα για το συνολικό ποσό των €87,000. Ο υπέροχος αυτός εκδρομικός χώρος, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 400 επισκέπτες, είναι κατάλληλα εξοπλισμένος και διαθέτει μέχρι και αμφιθέατρο. Στο αμφιθέατρο, που είναι χωρητικότητας 250 ατόμων, μπορούν να πραγματοποιηθούν θεατρικές παραστάσεις ή άλλες εκδηλώσεις. Από την υπέροχη και πανοραμική τοποθεσία, γνωστή ως ο «Ρότσος του Προφήτη Ηλία» και δίπλα ακριβώς από το ομώνυμο παρεκκλήσι, δημιουργήθηκε το σημείο θέας, απ’ όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει και να αγναντέψει όχι μόνο τη γύρω περιοχή αλλά και πολύ μακρύτερα μέχρι τον κόλπο του Ακρωτηρίου στη Λεμεσό.
Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχουν οι χώροι αυτοί για την ευημερία του σύγχρονου πολίτη, εκφράζω και πάλι την εκτίμησή μου αλλά και τα θερμά μου συγχαρητήρια προς στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών και τον Σύνδεσμο Αποδήμων Αγριδιών για την πρωτοβουλία και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.