13/7/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Πάφου, στην Πάφο 13/07/2012

Ευχαριστώ τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου για αυτή σας την πρόσκληση. Είμαι εδώ και για να εκφράσω την εκτίμηση μου για τη διαχρονική συνεισφορά του Επιμελητηρίου στην εξέλιξη και ανάπτυξη της επαρχίας Πάφου, αλλά και για να συζητήσουμε τρόπους περαιτέρω ώθησης της ανάπτυξης υπό τη νέα μου ιδιότητα ως Υπουργός Εμπορίου, αφού η προηγούμενη μας συνάντηση πριν λίγους μήνες ήταν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως Υπουργός Εσωτερικών.



Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, με ραγδαίες ανακατατάξεις και ανατροπές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η κρίση έχει εξαλείψει τη βεβαιότητα που μας διακατείχε και έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις. Σε αυτή τη συγκυρία φυσικά, η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, δεν αδρανεί, αλλά συνεχίζουμε να διαμορφώνουμε τη δική μας πολιτική στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των υπηρεσιών και της ενέργειας.
Συγκεκριμένα, οι στόχοι που έχουν τεθεί στον τομέα του εμπορίου επικεντρώνονται στην αύξηση των εξαγωγών των βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων και υπηρεσιών, μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων. Ήδη, για το 2011, οι εγχώριες εξαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το 2010, οι συνολικές εξαγωγές κατά 24% και οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 2%.
Η στήριξη της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προώθηση της επιχειρηματικότητας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, περιλαμβάνονται επίσης στις προτεραιότητες της πολιτικής του Υπουργείου για οικονομική ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία του λαού. Ενημερωτικά, να σας πω ότι η προώθηση της επιχειρηματικότητας και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες που έχουμε θέσει κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Προεδρίας μας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Για την περίοδο 2007-2013 διατέθηκαν και διατίθενται προς τις επιχειρήσεις, μέσω των συγχρηματοδοτούμενων σχεδίων από την ΕΕ, χορηγίες των οποίων το συνολικό ύψος θα ξεπεράσει τα €62 εκ. Σημαντική, όμως, προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πρόσφατη απόφαση που λάβαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη σύσταση Μηχανισμού Ταχείας Αδειοδότησης / Υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων, στο πλαίσιο του οποίου θα εξετάζονται προτεινόμενες αξιόλογες επενδυτικές προτάσεις από Υπουργική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει και ο CIPA.
Η μετάβαση σε μια οικονομία βασισμένη στη γνώση αποτελεί, επίσης, μια από τις στρατηγικές του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Για τον λόγο αυτό, υιοθετήσαμε μια νέα πολιτική επιχειρηματικής καινοτομίας, μέσω της εφαρμογής ενός νέου πρωτοπόρου χρηματοδοτικού σχεδίου ενθάρρυνσης και διάδοσης της καινοτομίας στην κυπριακή οικονομία. Στο πλαίσιο του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου θα δαπανηθεί ποσό €4 εκ. για ενθάρρυνση της καινοτομίας και εάν διαφανεί, μετά από αξιολόγηση, ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά τότε θα επαναληφθεί με μεγαλύτερο ποσό.
Όσον αφορά τον τουριστικό τομέα, βασική επιδίωξη του Υπουργείου ήταν πάντοτε η ενδυνάμωση της ταυτότητας του τουριστικού μας προϊόντος και η εδραίωση της Κύπρου ως ανταγωνιστικού προορισμού. Η επιδίωξη αυτή φαίνεται να έχει υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, αφού το 2011 έκλεισε με μεγάλη αύξηση στις τουριστικές μας αφίξεις, της τάξης του 10%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στα έσοδα, η οποία έφτασε το 12.5%. Συγκεκριμένα, η Πάφος είχε μερίδιο 33,7% του συνόλου των αφίξεων προς το νησί μας, ενώ παρόμοιο είναι και το μερίδιό της στον εσωτερικό τουρισμό.
Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τον τουριστικό τομέα στην Κύπρο γενικότερα και στην Πάφο ειδικότερα, συνεχίζει να είναι έντονο. Με ενέργειες και δράσεις που θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε νέες αγορές, εργαζόμαστε μεθοδικά και αδιάκοπα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος, όπως επίσης και για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Συγκεκριμένα, έχουμε ήδη δρομολογήσει λύσεις προς την κατεύθυνση της αναδιαμόρφωσης κάποιων πτητικών προγραμμάτων, της απλούστευσης των διαδικασιών παραχώρησης βίζας για σκοπούς ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο και από νέους προορισμούς και του ανοίγματος νέων γραφείων του ΚΟΤ σε χώρες που προσφέρονται για προσέλκυση νέων τουριστών.
Μεγάλη επιτυχία, που συμβάλλει θετικά στον τουρισμό της Πάφου αλλά και γενικότερα της Κύπρου, αποτελεί και η κάθοδος της Ryanair. Αυτό διαφαίνεται και από τα στοιχεία, αφού μέχρι και το τέλος του Ιουνίου ταξίδεψαν από και προς το αεροδρόμιο της Πάφου, από τον περασμένο Απρίλη, 100 χιλιάδες επιβάτες. Ταυτόχρονα, τα σχέδια κινήτρων που η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με άλλους φορείς, εξήγγειλε πρόσφατα για προσέλκυση και άλλων αεροπορικών εταιρειών, καθώς και η αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων προς το νησί μας, θα αποτελέσουν σίγουρα μια τονωτική ένεση για την τουριστική μας βιομηχανία.
Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι του τουρισμού είναι και ο αθλητικός τουρισμός. Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, μέσα από σχετικά σχέδια επιχορηγεί διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που γίνονται στην επαρχία Πάφου, όπως για παράδειγμα, διεθνείς ποδηλατικούς αγώνες, αριθμό αγώνων Μαραθωνίου και τους αγώνες Cyprus 4-day Challenge. Το 2011, ο Οργανισμός επιχορήγησε και τη διεξαγωγή του IRC Cyprus Rally. Επιπρόσθετα, στην Πάφο λειτουργούν τέσσερα γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών και έχουν αρχίσει εργασίες αναβάθμισης ενός υφιστάμενου γηπέδου, στο πλαίσιο μιας νέας ολοκληρωμένης ανάπτυξης γκολφ η οποία θα περιλαμβάνει δύο γήπεδα.
Όσον αφορά τον ρόλο της Κύπρου στον ενεργειακό τομέα, η ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου τον Δεκέμβριο του 2011, προσδίδει νέες προοπτικές και δυναμική και σηματοδοτεί για την Κυπριακή Δημοκρατία ευοίωνη προοπτική για μεγάλη και μακρόχρονη οικονομική ανάπτυξη.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση της νέας ενεργειακής στρατηγικής της Κυβέρνησης, στο επίκεντρο της οποίας είναι η διαφοροποίηση του ενεργειακού μας μείγματος, μέσω της αυξημένης χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Κάτι τέτοιο βέβαια προϋποθέτει τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών. Σε αυτές τις υποδομές περιλαμβάνονται: η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ώστε αυτό να διανέμεται στη συνέχεια για εγχώρια χρήση, καθώς και η δημιουργία τερματικού για την υγροποίηση του φυσικού αερίου για σκοπούς εξαγωγής.
Για τον λόγο αυτό, μετά από πρόσφατη Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχουμε ορίσει τη Διαπραγματευτική Ομάδα που θα συζητήσει με την Noble μια σειρά συμφωνιών που θα πρέπει να συνυπογράψουμε για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο από τα δικά μας κοιτάσματα, όπως και για την κατασκευή Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό για σκοπούς εξαγωγής του φυσικού αερίου.
Στην ίδια απόφαση, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού όπως προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την έναρξη παράλληλων διεργασιών/διαπραγματεύσεων για ενδιάμεση λύση σε ό,τι αφορά στην προμήθεια φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά της Κύπρου πριν το 2017 – 2018. Για τον σκοπό αυτό, συστάθηκε Ομάδα Επαφής, αποτελούμενη από την ΡΑΕΚ, την ΑΗΚ, τη ΔΕΦΑ, καθώς και εκπροσώπους του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Εξίσου σημαντικά είναι όμως και τα έργα, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται, για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επενδύοντας, κυρίως, σε τρεις μορφές ενέργειας, την ηλιακή, την αιολική και τη βιομάζα, πετύχαμε να έχουμε σήμερα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από 146,7 μεγαβάτ αιολικών πάρκων, 12,5 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών συστημάτων και 8,6 μεγαβάτ σταθμών αξιοποίησης βιομάζας. Παράλληλα, πρόσφατα έχουμε δημοσιεύσει τρία νέα σχέδια χορηγιών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Κλείνοντας, δεν έχω παρά να προσκαλέσω τον εμποροβιομηχανικό κόσμο να ανταποκριθεί στις νέες εξελίξεις και να αξιοποιήσει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τις ευκαιρίες και καινοτομίες που παρουσιάζονται και οι οποίες θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού περιβάλλοντος του τόπου μας και στην οικονομική ανάπτυξη.