4/7/12

Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με εκπροσώπους της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών 04/07/2012

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με τον Πρόεδρο κ. Κυριάκο Καϊλά και εκπροσώπους της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών, στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων.



Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των σιτηροπαραγωγών αναφέρθηκαν στο πρόβλημα που παρατηρήθηκε στη φετινή σοδειά κριθαριού. Συγκεκριμένα, εξήγησαν ότι στις ποικιλίες τις οποίες προμηθεύτηκαν από το Σποροπαραγωγικό Κέντρο του Τμήματος Γεωργίας κατά τη φετινή σοδειά, παρατηρήθηκε ότι προέρχονταν από διαφορετική ποικιλία από τη συνήθη. Ως αποτέλεσμα, σημείωσαν, οι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιές λόγω του ότι η παραγωγή τους έχει απορριφθεί από την αγορά. Ο κ. Υπουργός είπε ότι το θέμα διερευνάται ώστε να διαπιστωθεί που οφείλεται το φαινόμενο που παρατηρήθηκε.
Αναφορικά με το αίτημα των σιτηροπαραγωγών όπως αναθεωρηθεί η πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Γεωργίας σε σχέση με την αδειοδότηση της παραγωγής ποικιλιών κριθαριού, ο κ. Υπουργός είπε ότι θα εξεταστεί η προοπτική μιας τέτοιας αναθεώρησης.
Στη συνέχεια, οι σιτηροπαραγωγοί αναφέρθηκαν σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως το υψηλό κόστος του αγροτικού πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και το υψηλό κόστος της αποθήκευσης της ντόπιας παραγωγής σπόρων στα ΣΙΛΟ της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου. Επίσης, αναφέρθηκαν και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με ορισμένα ζιζάνια, τα οποία δεν μπορούν να καταπολεμηθούν με τα γεωργικά φάρμακα. Ως λύση για το θέμα αυτό, εισηγήθηκαν την αγρανάπαυση, η οποία θα τυγχάνει κάποιας αποζημίωσης. Ο κ. Υπουργός ζήτησε από τους σιτηροπαραγωγούς, πέραν της εισήγησης, να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις επί του θέματος στο Υπουργείο Γεωργίας ώστε να τύχουν στοχευμένης εξέτασης.