4/7/12

Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με εκπροσώπους του Κοινοτικού Συμβουλίου Κατωκοπιάς 04/07/2012

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Κατωκοπιάς κ. Γιώργο Μιχαηλίδη, εκπροσώπους της κοινότητας και μέλη της Επιτροπής Ελεύθερης Γης Κατωκοπιάς, στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα των εκταρικών επιδοτήσεων και των άμεσων πληρωμών και οι εκπρόσωποι της κοινότητας Κατωκοπιάς ενημερώθηκαν σχετικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που δύναται να δοθούν κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό συζήτηση. Επίσης, ενημερώθηκαν για την προσπάθεια καταρτισμού μητρώου γεωργών στην περιοχή της νεκρής ζώνης της Κατωκοπιάς, ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη άποψη για το ποιος είναι ο καλλιεργητής της γης την οποία δηλώνουν οι γεωργοί για επιδότηση.
Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι της κοινότητας ανέφεραν τους προβληματισμούς τους όσον αφορά στην αξιολόγηση της περιοχής τους ως «μειονεκτική». Ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτή την περίοδο διεξάγεται μελέτη καθορισμού των περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα και μετά την ολοκλήρωσή της ο κατάλογος με τις περιοχές αυτές θα ανακοινωθεί και θα ισχύει για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, επισημαίνοντας ότι οι παράμετροι για τον καθορισμό των περιοχών καθορίζονται από την ΕΕ.
Επίσης, οι εκπρόσωποι έθεσαν το πρόβλημα της μη ικανοποιητικής διάθεσης των εσπεριδοειδών τους και ζήτησαν όπως λάβουν επαναεπιδότηση για τα εσπεριδοειδή τους υπό το καθεστώς της «νεκρής ζώνης». Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ενδιαφέρον για ανανέωση ή για εγκατάσταση νέων φυτειών με άλλες πιο υποσχόμενες ποικιλίες, το αντίστοιχο τμήμα του Υπουργείου – το Τμήμα Γεωργίας – μπορεί να τους παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια. Υπογράμμισε όμως ότι σύμφωνα με γνωμάτευση του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, το παλαιότερο «Σχέδιο για κατά σκάλα επιδότηση εσπεριδοειδών κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξής», αντιβαίνει το κοινοτικό κεκτημένο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να επανέλθει.
Αναφορικά με το αίτημα της κοινότητας για απαλλαγή των κατοίκων από τη συνεισφορά τους στην εκτέλεση του έργου αναδασμού στην κοινότητα, ο κ. Υπουργός είπε ότι θα εισηγηθεί την εξ ολοκλήρου ανάληψη από το κράτος της δαπάνης για την εκτέλεση του έργου, καθότι η Κατωκοπιά είναι κατεχόμενη περιοχή και οι ιδιοκτήτες γης στην περιοχή αναδασμού είναι στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες.
Τέλος, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι το Υπουργείο Γεωργίας θα στηρίξει οικονομικά την προσπάθεια της κοινότητας για επιδιόρθωση του κεντρικού αυλακιού – αγωγού "Ναός" στην Κατωκοπιά, από όπου γίνεται η άρδευση των ελεύθερων περιοχών της κοινότητας.