4/7/12

Δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου και των μελών της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) 04/07/2012

Κυρίες και Κύριοι, Είμαστε σήμερα εδώ, για μια συνάντηση γνωριμίας με τα μέλη της νέας κυπριακής αντιπροσωπείας που διαπιστεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο, μετά τις εκλογές του Μαΐου 2011, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Επίσης, για ένα σύντομο απολογισμό του έργου της αντιπροσωπείας κατά το διαρρεύσαν εξάμηνο. Όπως είναι γνωστό, η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους Βουλευτές κα Στέλλα Κυριακίδου, που είναι η επικεφαλής, κ. Γιώργο Λουκαίδη, κα Αθηνά Κυριακίδου και κ. Νίκο Νικολαΐδη.


Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας μεγάλος και σημαντικός Οργανισμός με 47 χώρες μέλη και η Κοινοβουλευτική του Συνέλευση αριθμεί 636 Βουλευτές - μέλη. Η Κύπρος συμμετέχει στον Οργανισμό αυτό από το 1961.
Το θέμα της κατάστασης στην Κύπρο, όπως και επιμέρους πτυχές του κυπριακού προβλήματος, αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν άμεσα ή και έμμεσα τη χώρα μας, αποτέλεσαν διαχρονικά αντικείμενο σημαντικών εκθέσεων, Ψηφισμάτων και Συστάσεων της Συνέλευσης. Η παρουσία και πορεία μας στην ΚΣΣΕ δεν ήταν ποτέ εύκολη. Υπήρξαν περίοδοι που λόγω του ισχυρού τουρκικού λόμπυ στη Συνέλευση και άλλων συγκυριών, η χώρα μας, η Βουλή και η αντιπροσωπεία μας ήρθαν αντιμέτωπες με δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις. Παρόλα αυτά, η Κύπρος απέδειξε πολλές φορές και μέσα από την πλούσια και πολύ σημαντική δραστηριότητα τόσο της νυν όσο και της προηγούμενης αντιπροσωπείας μας στη Συνέλευση καθώς και των άλλων, παλαιότερων, ότι με μεθοδικότητα, σύνεση και οργάνωση, μπορούσε όχι μόνο να δράσει υπέρ των καλώς νοούμενων συμφερόντων της χώρας μας, αλλά ακόμη και να χαράξει πολιτική σε πολλά και σημαντικά θέματα που αφορούν την ΚΣΣΕ και την Ευρώπη γενικότερα.
Αυτό πρόεκυψε και μέσα από την πολιτική που ακολουθήθηκε εδώ και αρκετά χρόνια από τα μέλη μας στη Συνέλευση, τον πολυθεματικό χαρακτήρα των παρεμβάσεών τους και την ανάπτυξη σημαντικών διαπροσωπικών σχέσεων, αποκτώντας έτσι κύρος και συναποκομίζοντας εκτίμηση και εμπιστοσύνη ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη του Οργανισμού. Υπερασπιζόμενοι πολλές φορές και προωθώντας με επάρκεια και αποτελεσματικότητα θέματα εθνικής για εμάς σημασίας. Είναι για τον λόγο αυτό που πιστεύω ακράδαντα ότι τόσο στην περίπτωση αυτή όσο και σε σχέση με τη γενικότερη συμμετοχή της Βουλής των Αντιπροσώπων σε διάφορους ευρωπαϊκούς και διεθνείς Οργανισμούς, το έργο αυτό πρέπει να προβάλλεται και να εκτιμάται δεόντως.
Γνωρίζοντας και από προσωπική εμπειρία το έργο που επιτελείται στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα ήθελα να ολοκληρώσω λέγοντας ότι με τη σημερινή μου παρουσία εδώ επιθυμώ να στείλω το μήνυμα της απόλυτης στήριξης της Προεδρίας της Βουλής στο έργο της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ και να εκφράσω την απόλυτη ευαρέσκεια μου για το έργο αυτό.