4/7/12

Παρουσίαση της επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση των Αντιπροσώπων κας Στέλλας Κυριακίδου κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και των μελών της κυπριακής Αντιπροσωπείας 04/07/2012

Θα ήθελα με τη σειρά μου να αναφερθώ στο πολύ σημαντικό έργο που επιτελούμε ως αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Όπως ίσως γνωρίζετε, η Συνέλευση συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τέσσερις φορές τον χρόνο, στο Στρασβούργο. Ενδιάμεσα, η Μόνιμη Επιτροπή, στην οποία μετέχουν οι επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών, συνεδριάζει εκτός έδρας και τοποθετείται επί σωρείαν ζητημάτων που άπτονται τόσο της ημερήσιας διάταξης όσο και της επικαιρότητας γενικότερα. Οι Επιτροπές της Συνέλευσης συνεδριάζουν επίσης εντός και εκτός Στρασβούργου και προσπαθούμε στα μέτρα των δυνατοτήτων μας να συμμετέχουμε αδιάλειπτα και σε αυτές.


Η κυπριακή αντιπροσωπεία μετέχει στις εργασίες της Συνέλευσης με τρία μόνιμα και τρία αναπληρωματικά μέλη. Δύο έδρες ωστόσο παραμένουν κενές, λόγω της μη-συμμετοχής των Τουρκοκύπριων εκπροσώπων στην κυπριακή αντιπροσωπεία. Η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων εκπροσώπων ρυθμίζεται προσωρινά βάσει του Ψηφίσματος 1376 (2004) της Συνέλευσης, το οποίο τους επιτρέπει να παρακολουθούν τις εργασίες της Συνέλευσης με δικαίωμα λόγου, αλλ’ όχι δικαίωμα ψήφου.
Η Συνέλευση απαρτίζεται από 636 μέλη από 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τα μέλη κατανέμονται σε πέντε πολιτικές ομάδες της Συνέλευσης. Προσωπικά, συμμετέχω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (το ΕΡΡ), που αποτελεί και την πιο μεγάλη ομάδα στη Συνέλευση, με 213 μέλη. Η κα Αθηνά Κυριακίδου και ο κ. Νίκος Νικολαΐδης ανήκουν στη Σοσιαλιστική Ομάδα της Συνέλευσης (183 μέλη), ενώ η κα Κυριακίδου είναι επίσης εκ των Αντιπροέδρων της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Ο κ. Λουκαΐδης συμμετέχει στην Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (35 μέλη).
Η συμμετοχή μας στις διάφορες Επιτροπές της ΚΣΣΕ καθορίζεται ως εξής:
· Στην Πολιτική Επιτροπή συμμετέχει ο κ. Λουκαΐδης
· Στην Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμμετέχει ο κ. Νικολαΐδης
· Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης συμμετέχει η υποφαινόμενη. Από το 2013 θα αναλάβω καθήκοντα ως Επίτροπος εκ μέρους της Συνέλευσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού
· Στην Επιτροπή Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισμένων, μέλος είναι η κα Αθηνά Κυριακίδου
· Στην Επιτροπή Πολιτισμού, Επιστήμης, Παιδείας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μέλος είναι ο κ. Νικολαΐδης ενώ η κα Αθηνά Κυριακίδου είναι πρώτη Αντιπρόεδρος της Επιτροπής
· Στην Επιτροπή Ισότητας και Μη - Διακρίσεων συμμετέχει η κα Αθηνά Κυριακίδου.
Τα θέματα που απασχολούν την Κοινοβουλευτική Συνέλευση αφορούν κατά κύριο λόγο τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, θέματα πολιτισμού και άλλα. Αντιλαμβάνεστε το εύρος της θεματολογίας που καλύπτουμε. Για παράδειγμα, στην τελευταία Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, η κα Αθηνά Κυριακίδου ως Εισηγήτρια της αρμόδιας Επιτροπής, μίλησε για το θέμα των διακρίσεων που υφίστανται οι μουσουλμάνες γυναίκες στην Ευρώπη. Ο κ. Λουκαΐδης είχε παρέμβαση για τα μέτρα λιτότητας ως κίνδυνο για τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα, ενώ ο κ. Νικολαΐδης για την κρίση της δημοκρατίας σήμερα και το ρόλο της πολιτείας. Η ενασχόληση των μελών μας με θέματα, πέραν των καθαυτό κυπριακού ενδιαφέροντος ζητημάτων, τους επιτρέπει να δημιουργούν και να διατηρούν φιλικές σχέσεις, ισορροπίες και συμμαχίες με Βουλευτές άλλων χωρών και πολιτικών ομάδων.
Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στις εξαιρετικές σχέσεις που διατηρούμε με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η διαχρονική αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων είναι καθοριστικής σημασίας για την ουσιώδη ανάμειξη και δραστηριοποίησή μας στον χώρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.
Τα μέλη της Συνέλευσης μπορούν επίσης να κινήσουν διάφορα θέματα δια της υποβολής Γραπτών Δηλώσεων και Προσχεδίων Ψηφισμάτων. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι με δική μου πρωτοβουλία κατατέθηκε στη λήξη της τελευταίας Συνόδου Προσχέδιο Ψηφίσματος για την καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, το οποίο προσυπέγραψαν 145 Βουλευτές. Αναμένουμε ότι το Προεδρείο της Συνέλευσης θα κοινοποιήσει το εν λόγω Ψήφισμα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης κατά την επόμενη Σύνοδο, τον Οκτώβρη.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση ασχολείται επίσης με τη διοργάνωση εκστρατειών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες και καίριες. Θα έχετε ήδη ακούσει για την εκστρατεία «One in Five», που αφορά στην καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης των παιδιών, στην οποία η Κύπρος μετέχει ενεργά τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Παίρνω δε τη σκυτάλη από την κα Αθηνά Κυριακίδου ως Βουλευτής - σύνδεσμος της εν λόγω εκστρατείας για την Κύπρο. Πριν μερικά χρόνια, η εκστρατεία για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας εναντίον των γυναικών ήταν επίσης πολύ εύστοχη. Σημειώνεται η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και μη-κυβερνητικών οργανώσεων και αναμένουμε ότι η Κυβέρνηση θα επικυρώσει σύντομα τη Σύμβαση Lanzarote που αφορά στη σεξουαλική βία και κακοποίηση ανηλίκων και θα υπογράψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τον τερματισμό όλων των μορφών βίας εναντίον των γυναικών.
Η Κατάσταση στην Κύπρο είναι θέμα βεβαίως εγγεγραμμένο στην Πολιτική Επιτροπή του Σώματος, εδώ και πολλά χρόνια. Ο νυν Εισηγητής για το θέμα, επικεφαλής της Γερμανικής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ κ.Joachim Ηörster, αναμένεται να υποβάλει νέα Έκθεση για την Κύπρο μέσα στον επόμενο χρόνο.