11/6/12

Χαιρετισμός του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας κ. Διονύση Μαυρονικόλα στην εκδήλωση για την «Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη», στη Λευκωσία 11/06/2012

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται σε όλη την υφήλιο ως η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη.

Στόχος των προγραμματισμένων εκδηλώσεων είναι, αφενός, η έκφραση των ευχαριστιών και της ευγνωμοσύνης μας σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες, που με την πράξη τους προσφέρουν απλόχερα το πολυτιμότερο δώρο, την ίδια τη ζωή και, αφετέρου, η διασπορά της αντίληψης και η αύξηση της εγρήγορσης, που θα πρέπει να υπάρχει σε όλο τον κόσμο, για την συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη προσφοράς σε αίμα και παραγώγων του, προκειμένου να αναχαιτίζεται ο κίνδυνος απώλειας ζωών από έλλειψη αίματος.


Κάθε χρόνο, το μήνυμα που προβάλλεται την Ημέρα του Αιμοδότη είναι ισχυρό και διαφορετικό και αποσκοπεί στην αναγνώριση της ανιδιοτελούς προσφοράς αίματος από τους αιμοδότες μας, οι οποίοι προσφέρουν κομμάτι του εαυτού τους, το αίμα τους, με αγάπη και προθυμία, στον άγνωστο προς αυτούς συνάνθρωπο. Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας του Αιμοδότη είναι: «Κάθε Αιμοδότης είναι ένας Ήρωας». Στις 14 Ιουνίου εκφράζουμε την αναγνώριση μας και τις ευχαριστίες μας σε αυτούς τους αφανείς και θαυμάσιους ήρωες, οι οποίοι καθημερινά σώζουν ζωές μέσω της προσφοράς τους. Ταυτόχρονα, στέλνουμε παντού ένα έντονο και ηχηρό μήνυμα ώστε να ενθαρρύνουμε όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας να γίνουν σταθεροί εθελοντές αιμοδότες, να γίνουν και αυτοί ήρωες προσφοράς ζωής.

Καθημερινά, αυτοί οι ήρωες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα μας, για προσφορά αίματος. Πολλές φορές, κάτω από την πίεση του χρόνου, παραμερίζουν τις δικές τους ανάγκες και υποχρεώσεις και παρατάσσονται στο πλευρό μας, στο πλευρό του άγνωστου συνανθρώπου μας που χρειάζεται τη βοήθεια τους.

Οι εθελοντές αιμοδότες μας προέρχονται από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, ανεξαρτήτως καταγωγής, διαμονής, επιπέδου μόρφωσης, ιδεολογίας και ηλικίας. Παίρνοντας την απόφαση να γίνουν αιμοδότες σε εθελοντική βάση, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, αυτοί οι άνθρωποι εκτελούν ‘’ηρωική’’ πράξη, μια χειρονομία ανθρώπινης αλληλεγγύης, που φέρει την απαράμιλλη δυναμικότητα να σώζει ζωές. Οι τακτικοί μας αιμοδότες, οι οποίοι έχουν επαναλάβει αυτή την πράξη πολλές φορές και για πολλές δεκαετίες, μαρτυρούν ότι το αίσθημα που απολαμβάνουν μετά το πέρας της κάθε τους αιμοδοσίας, είναι άδολο, ανεκτίμητο και δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια, γιατί είναι από τις λίγες φορές που αφήνεται να μιλήσει η ψυχή του ανθρώπου σε όλο της το μεγαλείο. Αυτοί είναι οι χρυσοί ολυμπιονίκες μας. Τους θαυμάζουμε και τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας.

Όπως γνωρίζετε, το αίμα δεν αγοράζεται, δεν κατασκευάζεται και δεν έχει υποκατάστατο. Προέρχεται μόνο από τους εθελοντές αιμοδότες μας.

Ενενήντα δύο εκατομμύρια φιάλες αίματος συλλέγονται κάθε χρόνο παγκόσμια, από αυτές πέραν των 57 χιλιάδων συλλέγονται στη μικρή μας Κύπρο.

Στις 14η Ιουνίου, ευχαριστούμε όλους εσάς τους αιμοδότες μας, γιατί μέσω της προσφοράς σας βοηθάτε στη διάσωση πολλών ζωών κάθε χρόνο. Η πράξη της αιμοδοσίας συμβάλλει στην επέκταση του ορίου αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, που πάσχουν από διάφορες παθολογικές και κληρονομικές καταστάσεις και υποστηρίζει τη διενέργεια πολύπλοκων ιατρικών και χειρουργικών επεμβάσεων. Είναι δε απαραίτητη για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών, μετά από σοβαρά ατυχήματα. Με τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών, για τα οποία απαιτείται η χορήγηση αίματος, πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά. Υποχρέωση του Κέντρου Αίματος και καθημερινή πρόκληση είναι η έγκαιρη διάθεση επαρκών ποσοτήτων αίματος και ταυτόχρονα η διαφύλαξη όλων των παραμέτρων, ώστε αυτό να είναι ποιοτικά σταθερό και ασφαλές για τους ασθενείς. Αυτή η επιτυχία βέβαια δεν θα ήταν δυνατή δίχως την προσφορά των ευσυνείδητων εθελοντών αιμοδοτών μας.

Για όλους τους πιο πάνω και πολλούς άλλους λόγους, είναι μεγάλη η χαρά που νιώθω που μου δίνεται η ευκαιρία να κηρύξω την έναρξη της διαφωτιστικής εκστρατείας του Κέντρου Αίματος και των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προγραμματίζονται τα ακόλουθα :

• Την Πέμπτη 14 Ιουνίου στις 7.30 μ.μ., στα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση όπου θα βραβευθούν εκπαιδευτικά ιδρύματα και εξειδικευμένες ομάδες αιμοδοτών, όπως είναι αυτοί που προσφέρουν αιμοπετάλια.

Τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, τόσο τα λύκεια όσο και τα πανεπιστήμια, συμβάλλουν σημαντικά στην επάρκεια του αίματος, διά μέσου της πρόθυμης συμμετοχής τους στα προγράμματα αιμοδοσιών μας. Ταυτόχρονα, σημαντικό είναι το έργο των εκπαιδευτικών που αναλαμβάνουν το έργο του συντονιστή αιμοδοσίας, γιατί είναι αυτοί που διαπαιδαγωγούν και καλλιεργούν πρώτοι την αιμοδοτική συνείδηση σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία, δημιουργώντας έτσι υπεύθυνους πολίτες, τους αυριανούς ευσυνείδητους τακτικούς εθελοντές αιμοδότες.
Τα άτομα που ανήκουν στις εξειδικευμένες ομάδες αιμοδοτών, οι αιμοπεταλιοδότες μας, προσφέρουν με την πράξη τους βοήθεια ανεκτίμητης αξίας στους πάσχοντες που έχουν άμεση ανάγκη τα συστατικά αυτά του αίματος, που ονομάζονται αιμοπετάλια. Πολλές είναι οι φορές που χρειάζεται να μεταγγιστούν μεγάλες ποσότητες αιμοπεταλίων σε ασθενείς που παρουσιάζουν αιμορραγική διάθεση, όπως είναι αυτοί που πάσχουν από λευχαιμία, καρκίνο και άλλες παθολογικές καταστάσεις ή που υποβάλλονται σε μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών. Είναι κατανοητό ότι, όταν προκύψει ανάγκη μετάγγισης αιμοπεταλίων, αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, γιατί θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή. Για τον λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόθυμη ανταπόκριση αυτής της ομάδας των αιμοδοτών μας και γι’ αυτό τους τιμούμε.
• Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη αιμοδοσία στο Προεδρικό μέγαρο, σε συνεργασία με τον οργανισμό «Reaction youth for the prevention».

• Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, από σήμερα Δευτέρα 11 μέχρι και τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, θα διεξάγεται εκστρατεία για την αιμοδοσία. Σε αυτήν περιλαμβάνεται προβολή διαφωτιστικού υλικού, διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου και μικρών συμβολικών δώρων σε αιμοδοσίες, αλλά και σε διάφορα σημεία των πόλεων, από το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας Κύπρου. Επίσης, θα αποσταλούν ευχαριστήριες κάρτες στους αιμοδότες.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω τη μεγάλη ανάγκη προσφοράς αίματος, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου. Δυστυχώς, το καλοκαίρι οι ανάγκες σε αίμα δεν φεύγουν για διακοπές, παραμένουν και απαιτούν πλήρη κάλυψη. Καλώ όλους μας να θέσουμε στις προτεραιότητες μας την προσφορά αίματος, είτε με την παρουσία μας στις οργανωμένες αιμοδοσίες, είτε με την επίσκεψη μας στους μόνιμους σταθμούς αιμοδοσίας.

Επιπλέον, ευχαριστώ όλους τους συντελεστές των εκδηλώσεων. Τις Γενικές Ασφάλειες Κύπρου, που για ακόμη μια χρονιά, με την ευγενική τους χορηγία στηρίζουν τον θεσμό της αιμοδοσίας, καθώς και το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας Κύπρου και την Αστυνομική Ακαδημία για τη συνεχή και σταθερή στήριξη τους.