15/5/12

Ομιλία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιου Φλουρέντζου στην τελετή έναρξης του προγράμματος «Ποδηλατώ στο σχολείο», που έγινε σήμερα στο Γυμνάσιο Λατσιών
 
15/05/2012


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα να θέσω υπό την αιγίδα μου το πιλοτικό πρόγραμμα «Ποδηλατώ στο σχολείο» και λυπούμαι ειλικρινά που αδυνατώ να παραστώ στην τελετή έναρξης, λόγω απουσίας μου στο εξωτερικό.
Η ποδηλασία γυμνάζει το σώμα και προσφέρει υγεία, αναψυχή και χαλάρωση για τον ποδηλάτη, συμβάλλει όμως, παράλληλα, και στην προστασία του περιβάλλοντος από την ατμοσφαιρική ρύπανση, με την καθαρή κίνηση χωρίς εκπομπές καυσαερίων. Η ποδηλασία μπορεί ακόμα να συμβάλει και στην αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, όταν φυσικά γίνεται με υπευθυνότητα και ο ποδηλάτης φορά πάντοτε το κράνος του.

Η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, προωθούν τη χρήση του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής για την απεξάρτηση από τη χρήση του αυτοκινήτου, ως αποκλειστικού μέσου διακίνησης. Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται στην πράξη με την υλοποίηση συγκεκριμένων πρακτικών μέτρων, όπως είναι η κατασκευή ποδηλατόδρομων και ποδηλατολωρίδων στις πόλεις, στις μεγάλες κοινότητες και στις τουριστικές περιοχές, με την ενθάρρυνση και στήριξη των Δήμων για να δημιουργήσουν συστήματα ενοικίασης ποδηλάτων και με τη στήριξη προγραμμάτων καλλιέργειας ποδηλατικής συνείδησης, όπως το πρόγραμμα «Ποδηλατώ στο σχολείο». Επίσης, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει την ασφαλή και εύρυθμη οδική κυκλοφορία των ποδηλάτων.

Με αφετηρία την ευρύτερη αστική περιοχή της Λευκωσίας, που περιλαμβάνει βεβαίως και τα Λατσιά, έχει αναπτυχθεί ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας, που προνοεί την κατασκευή ολοκληρωμένου ποδηλατικού δικτύου καθώς και συστήματα ενοικίασης ποδηλάτων.

Το κλίμα της Κύπρου παρέχει ιδανικές συνθήκες για ποδηλασία σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αξιοποιώντας αυτό το δεδομένο, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, με την στήριξη της Κυβέρνησης, δημιούργησε ποδηλατικές διαδρομές σε επαρχιακούς δρόμους που διασχίζουν τα όμορφα τοπία της χώρας μας και προωθεί, με τον τρόπο αυτό, τον ποδηλατικό τουρισμό. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ποδηλατικός τουρισμός, που γίνεται από ξένους αλλά και Κυπρίους, εκτός από την οικονομική του αξία, μπορεί να συμβάλει σημαντικά και στην ανάπτυξη ποδηλατικής κουλτούρας στους Κύπριους πολίτες.

Το πρόγραμμα «Ποδηλατώ στο σχολείο», φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο για την εκπαίδευση στην ασφαλή χρήση του ποδηλάτου από μαθητές, προς και από το σχολείο, αλλά και για τη γενικότερη προώθηση της ποδηλασίας στον τόπο μας. Συγχαίρω και ευχαριστώ το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Γυμνάσιο Λατσιών, για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν το πρόγραμμα. Ευχαριστώ επίσης την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας για την παροχή της εκπαίδευσης και συνοδείας των παιδιών. Πάνω απ’ όλους, όμως, συγχαίρω και ευχαριστώ τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Είμαι βέβαιος ότι το πρόγραμμα «Ποδηλατώ στο σχολείο» θα στεφθεί με μεγάλη επιτυχία και ότι το παράδειγμά σας θα βρει πολλούς μιμητές. Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και εγώ προσωπικά, θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας.