15/5/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην εκδήλωση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας για το Διεθνές Έτος Συνεργατισμού
 
15/05/2012


Με σεβασμό και εκτίμηση στην πλούσια ιστορία και την τεράστια προσφορά του Συνεργατισμού στην πατρίδα μας, χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Τιμώντας με αυτό τον σεμνό και λιτό τρόπο, το Διεθνές Έτος Συνεργατισμού και την επέτειο της συμπλήρωσης 75 χρόνων από την ίδρυσή της.
Στην τέταρτη Ετήσια Γενική Συνέλευση, στις 7 Απριλίου του 1942, ο τότε Πρόεδρος Βασίλης Χατζησταύρου έλεγε στην ομιλία του «Το Συνεργατικό Κίνημα, το οποίο πριν από τέσσερα χρόνια έμοιαζε σαν ένα μικρό ρέμα, σταδιακά γίνεται όλο και πιο μεγάλο και όλοι πρέπει να συμβάλουν για να μετατρέψουν αυτό το ρέμα σε μεγάλο ποτάμι».

Όλες αυτές τις δεκαετίες που μεσολάβησαν -από τα χρόνια του Μεσοπολέμου όπου γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία οργανωμένης δομής στον Συνεργατισμό, μέχρι σήμερα- χιλιάδες ακούραστοι σκαπανείς του Συνεργατισμού συνέβαλαν για να δημιουργηθεί ο σημερινός σύγχρονος τραπεζικός οργανισμός που όλοι γνωρίζουμε. Ένας οργανισμός που ξεπέρασε κατά πολύ την «εγκάρδιον ευχήν», του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, το 1960, κατά την τελετή των εγκαινίων των κτηριακών εγκαταστάσεων της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, «όπως η συνεργατική ιδέα αποβή συν τω χρόνω καυτευθυντήριος γραμμή της αγροτικής οικονομίας μας». Σε όλους αυτούς τους επιφανείς και αφανείς ήρωες χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και από μέρους της Πολιτείας και από μέρους της ίδιας της κοινωνίας.

Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα στα πρώτα χρόνια της ιδρύσης της:

·
Συνέβαλε επιτυχώς στην ανάπτυξη την αγροτικής οικονομίας.
·
Απάλλαξε τον αγροτικό κόσμο από την τοκογλυφική εκμετάλλευση.
·
Συνέβαλε στην προμήθεια γεωργικών εργαλείων, ενώ στην πορεία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εκβιομηχανοποίηση της Γεωργίας.
·
Καλλιέργησε στον αγροτικό πληθυσμό αποταμιευτικό πνεύμα.
·
Ενώ, όταν κατόρθωσε να αυτοχρηματοδοτείται ανέπτυξε έντονο φιλανθρωπικό χαρακτήρα.
Στην παράλληλη πορεία που είχε με τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, ο Συνεργατισμός πέρασε μέσα από Συμπληγάδες. Η διχοτομική πρόνοια των συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου για τη δημιουργία χωριστών συνεργατικών κινημάτων έπληξε στον πυρήνα τους τις Συνεργατικές Αξίες και κατ’ επέκταση συνέβαλε στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Όμως, το Συνεργατικό Κίνημα ξεπέρασε και αυτό τον σκόπελο και συνέχισε να ενισχύεται και να ενισχύει τις παραγωγικές δυνάμεις της πατρίδας μας.
Μέχρι που φτάσαμε στο μαύρο καλοκαίρι του 1974 και την καταστροφή που επέφερε η βάρβαρη τουρκική εισβολή, ο ξεριζωμός, η προσφυγιά, η στρατιωτική κατοχή και ο εποικισμός.
Τα πλήγματα για την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα ήταν καίρια, αφού η μπότα του κατακτητή στέρησε από τον αγροτικό κόσμο τεράστιες παραγωγικές εκτάσεις γης και προσφυγοποίησε 227 συνεργατικά ιδρύματα μέλη της. Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε δραματικά.
Όμως, ακόμη και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ο Συνεργατισμός αποτέλεσε το αποκούμπι του προσφυγικού κόσμου και μέσα από τις στάχτες που άφησε πίσω της η τουρκική βαρβαρότητα συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να ξαναγεννηθεί η ελπίδα. Σήμερα, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα παρέχει στον κυπριακό λαό ένα τεράστιο φάσμα τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων.

Μένοντας μακριά από εκφυλιστικές καπιταλιστικές διολισθήσεις και κερδοσκοπικές επιλογές, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα προστάτεψε τις καταθέσεις των Κυπρίων, τους κόπους και τους μόχθους δεκαετιών και ανεδείχθη οργανισμός ευαισθησίας, ευθύνης και κοινωνικής συνοχής.

Πρέπει, εδώ, να τονιστεί ότι με τις συνετές επιλογές της, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα -αυτή τη δύσκολη ώρα- δεν προσθέτει βαρίδια στην ήδη ασθενούσα κυπριακή οικονομία. Το αντίθετο μάλιστα. Συνεχίζει να την ενισχύει.

Πριν κλείσω θέλω να συγχαρώ τους συντελεστές της ετοιμασίας του Λευκώματος που παρουσιάζεται σήμερα, με τίτλο «Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα - Διαδρομή στο χρόνο». Ένα μνημειώδες έργο που παρουσιάζει την ιστορική παρακαταθήκη του Συνεργατισμού προς τις επόμενες γενιές.

Εύχομαι να έρθει σύντομα η ώρα εκείνη να πάρουμε τα κλειδιά του «δωματίου ασφαλείας», που φυλάγονται στα επαρχιακά γραφεία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στη Λάρνακα, για να ανοίξουμε το μεγαλύτερο υποκατάστημα της Τράπεζας στη συμβολή των οδών Κεφαλληνίας και Ρόδου στην Αμμόχωστο.