31/5/12

Εναρκτήρια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»
 
31/05/2012


Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.
Θα ήθελα καταρχάς να καλωσορίσω θερμά στην Κύπρο τον εξοχότατο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον αγαπητό μου φίλο κ. Μάρτιν Σουλτς. Καλωσορίζω επίσης θερμά και εγκάρδια τους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων, μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων που συναποτελούν μαζί με τον Μάρτιν Σουλτς την αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου που μας επισκέπτεται.
Με τον κ. Πρόεδρο είναι αλήθεια ότι έχουμε τα τελευταία χρόνια οικοδομήσει μια στενή σχέση εμπιστοσύνης και μια πραγματική φιλία. Βεβαίως, θα έχουμε τη χαρά να τον έχουμε και πάλι εδώ μαζί μας στις αρχές Ιουλίου, όταν η Κύπρος θα αναλάβει τα ηνία της εξάμηνης εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά τον κ. Σουλτς για την αποδοχή της πρόσκλησής μου να τιμήσει με την παρουσία του την επίσημη τελετή έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου που θα γίνει στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου στις 5 Ιουλίου.

Πρέπει να πω και δημόσια ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που κατά το προσεχές εξάμηνο, οπότε και η Κύπρος θα ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ένωσης, ο κ. Σουλτς θα είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το λέω αυτό, έχοντας πλήρη επίγνωση της σημασίας ακριβώς που διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ιδιαίτερα μετά που ετέθη σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβόνας, για την επιτυχία της εκάστοτε εξάμηνης Προεδρίας του Συμβουλίου.

Αναντίλεκτα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταστεί πραγματικός συννομοθέτης, μαζί με το Συμβούλιο, για τη συντριπτική πλειοψηφία των νομοθετικών φακέλων. Είναι
, επομένως, ύψιστης σημασίας η εκάστοτε Προεδρία του Συμβουλίου να έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και να συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προώθηση της καθημερινής μας εργασίας. Τόνισα ενώπιον της ολομέλειας της συνάντησής μας ότι τόσο εγώ όσο και τα μέλη της Κυβέρνησής μου, είμαστε απολύτως δεσμευμένοι να έχουμε μια στενή και αγαστή σχέση συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε όλη τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου.
Επιθυμώ εξάλλου να ευχαριστήσω ειλικρινά τον κ. Σουλτς για την εποικοδομητική κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε και για την ευκαιρία ανασκόπησης σημαντικών θεμάτων σε ό,τι αφορά ζητήματα της τρέχουσας ευρωπαϊκής ατζέντας. Ανασκοπήσαμε όπως ήταν φυσικό, και ζητήματα συντονισμού των ενεργειών μας εν
όψει της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο την 1η Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά στο μείζον ζήτημα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη και ειδικά τη ζώνη του ευρώ, εξέφρασα εκ νέου στον φίλο Πρόεδρο τη σταθερή μου άποψη ότι πρέπει επιτέλους να στραφούμε σε μέτρα που θα ξεφεύγουν από τον μονόδρομο των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν κατά το πλείστον τα προηγούμενα χρόνια. Οι πολιτικές λιτότητας και μόνον, αποδεδειγμένα οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση των οικονομιών μας. Μπορούμε και πρέπει να δώσουμε ξανά ελπίδα στους Ευρωπαίους πολίτες. Πρωτίστως, θα πρέπει να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στη νέα γενιά, μια γενιά ιδιαίτερα καταρτισμένη και μορφωμένη. Μια νέα γενιά που βλέπει σήμερα το μέλλον της να χάνεται. Εμείς, δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη καμιά γενιά στην Ευρώπη. Έχω δεσμευθεί προσωπικά ενώπιον των πολιτικών αρχηγών του Ευρωκοινοβουλίου ότι η επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου θα έχει ως κύριο στόχο να συμβάλει εποικοδομητικά και θα εργαστούμε σκληρά και με συνέπεια για τη διασφάλιση συνθηκών ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
Πραγματικά ελπίζω ότι όλοι μας θα αδράξουμε την ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας το επόμενο εξάμηνο και θα συμφωνήσουμε στην υιοθέτηση ενός αναπτυξιακού προϋπολογισμού για την Ένωση για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020. Πιστεύω ότι ακολουθώντας πιστά την Κοινοτική Μέθοδο θα μπορέσει η Ευρώπη για ακόμη μια φορά να αντιμετωπίσει μεθοδικά και αποτελεσματικά την κρίση και να εξέλθει ισχυρότερη από αυτή τη δύσκολη δοκιμασία.

Περαιτέρω, είχα το εξαιρετικό προνόμιο να αναφερθώ για πρώτη φορά επισήμως και εν εκτάσει στις τέσσερις κύριες προτεραιότητες που θα προωθήσει η επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου.

Εδώ, θα ήθελα επιγραμματικά να αναφέρω ότι η Κυπριακή Προεδρία θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της για μια
Καλύτερη Ευρώπη:
·
Πιο αποτελεσματική και βιώσιμη.
·
Με πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη.
·
Που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, με Αλληλεγγύη και Κοινωνική Συνοχή.
·
Πιο ανοικτή στον κόσμο και πιο κοντά στους γείτονές της.
Όπως ήταν φυσικό, είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε και στο Κυπριακό. Διαβεβαίωσα τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου για την πλήρη ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τον διάλογο για λύση στο Κυπριακό και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Υπογράμμισα εμφαντικά ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι ανεξάρτητη από τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που στοχεύουν στην επανένωση της χώρας και του λαού μας. Εξέφρασα με κατηγορηματικό τρόπο την αταλάντευτη βούλησή μας για μη επηρεασμό της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου από τα προβλήματα που δημιουργεί η κατοχική Τουρκία. Η Κύπρος, θα ασκήσει μια καθόλα Ευρωπαϊκή Προεδρία του Συμβουλίου και τα όποια τυχόν προβλήματα δημιουργήσει η Τουρκία θα είναι προβλήματα που θα τύχουν συλλογικού, ευρωπαϊκού χειρισμού. Τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου δίνουν άλλωστε ξεκάθαρη απάντηση στις άνομες τουρκικές θέσεις.

Τέλος, θα ήθελα ξανά να καλωσορίσω θερμά τον αγαπητό φίλο, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων στην Κύπρο και να τους ευχαριστήσω ειλικρινά για αυτή τους τη θεσμοθετημένη επίσκεψη. Είμαι πεπεισμένος από τις σημερινές μου επαφές ότι η συνεργασία της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι στενή και αδιάλειπτη. Για τον δικό του προσωπικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Σουλτς από καρδιάς.