12/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στον «Ποδηλατικό Γύρο Λευκωσίας»
 
12/05/2012




Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση η οποία τιμά την Ημέρα Ευρώπης και ταυτόχρονα υπογραμμίζει την ανάγκη για δημιουργία ποδηλατικής κουλτούρας ως μια εναλλακτική λύση για τη διακίνησή μας.
Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης κινητοποίησης με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλων των πολιτών αναφορικά με τις επιπτώσεις που επιφέρουν στην ποιότητα της ζωής οι σημερινές, μη αειφόρες τάσεις αστικής διακίνησης. Καλύτεροι τρόποι διακίνησης σημαίνουν καλύτερες πόλεις, καλύτερη ποιότητα αέρα, καλύτερο, υγιέστερο περιβάλλον. Οι πόλεις σήμερα έχουν τη δυνατότητα και πρέπει να παρέχουν εναλλακτικές επιλογές διακίνησης. Θεμελιώδης παράγοντας στην επιτυχία των προσπαθειών αυτών είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών, παράγοντας απαραίτητος ώστε να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα ζωής παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κοινωνίας μας.

Πάνω από όλα απαιτούνται ριζικές αλλαγές στη συμπεριφορά μας. Η
σημερινή διοργάνωση δίνει την ευκαιρία να μεταφερθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία: όλοι μπορούν να συνεισφέρουν με το δικό τους τρόπο στη βελτίωση της κατάστασης. Τέτοιοι εναλλακτικοί τρόποι πρέπει, πλέον, να αποτελέσουν μέρος του τρόπου ζωής μας. Είναι απαραίτητο όλοι οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούμε όσον αφορά τις επιπτώσεις των ατομικών μας επιλογών για διακίνηση και να αποδείξουμε τη θέλησή μας για δράση. Με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, ο καθένας από μας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, της ρύπανσης του αέρα, του θορύβου και, κατ’ επέκταση, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας.
Οι αποφάσεις, ενέργειες και συνήθειές μας σε θέματα όπως οι μεταφορές, τα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης και η ανάπτυξη σε διαφόρους τομείς είναι σημαντικό, πλέον
, να αντισταθμίζονται με την ευρύτερη ανάγκη για διατήρηση των φυσικών αυτών πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την περιβαλλοντικά αειφόρο ανάπτυξη.

Συγχαίρω την Πρεσβεία της Δανίας στην Κύπρο και την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας για την άρτια διοργάνωση καθώς
και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν τον Ποδηλατικό Γύρο Λευκωσίας.