12/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην 6η Γιορτή του Τριαντάφυλλου, στον Αγρό
 
12/05/2012


Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.00 μ.μ.
Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγρού να χαιρετίσω την αποψινή εκδήλωση, μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων που μας δένουν με τις ρίζες μας, μας κρατούν όρθιους στον τόπο μας απέναντι στην κατοχή, να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας και να ελπίζουμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας και τις γενιές που έρχονται. Είναι μια μορφή πολιτιστικής αντίστασης που εκφράζει την αποφασιστικότητα μας να κρατηθούμε στη γη μας.
To χωριό Αγρός βρίσκεται κτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1100 μέτρων, ανάμεσα σε ψηλά βουνά. Έχει περίπου 800 κατοίκους και είναι από τα πιο ενδιαφέροντα ορεινά χωριά της Κύπρου και κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς. Πήρε το όνομα του από τη Μονή του Μεγάλου Αγρού που ήταν κτισμένη στον χώρο που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία της Παναγίας του Αγρού.
Η κύρια παραγωγή του Αγρού είναι τα σταφύλια, τα κηπευτικά προϊόντα, αρίστης ποιότητας φρούτα, σουτζιούκκος, αλλαντικά παραδοσιακού τύπου όπως λουκάνικα, λούντζα, χοιρομέρι καθώς και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Ιδιαίτερα ξακουστός είναι ο Αγρός για τα τιμώμενα προϊόντα, τα μυρωδάτα τριαντάφυλλα και το ροδόσταγμα Αγρού, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία να εγγραφεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Η προοδευτική κοινότητα του Αγρού αποτελεί ξεχωριστό παράδειγμα ανάληψης πρωτοβουλιών για την ανάδειξη, προώθηση και εμπλουτισμό της παραδοσιακής ζωής και του λαϊκού πολιτισμού του τόπου μας από τη μια, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος από την άλλη. Ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας φέτος έχουν φυτευτεί στον Αγρό άλλες 3500 τριανταφυλλιές εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο το παραδοσιακό φυσικό του περιβάλλον.
Οι ξένοι αλλά και οι ντόπιοι επισκέπτες θα έχουν απόψε την ευκαιρία να απολαύσουν χαρακτηριστικά δείγματα του λαϊκού μας πολιτισμού και να ψυχαγωγηθούν με τις δημιουργίες των λαϊκών μας καλλιτεχνών. Η επίδειξη παραδοσιακών δραστηριοτήτων της περιοχής καθώς και η παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων και ροδοστάγματος δίνουν στη γιορτή αυτή μια ξεχωριστή φυσιογνωμία.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και το Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι, παρόλες τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, ιδιαίτερα με την παγκόσμια οικονομική κρίση που πλήττει και τη χώρα μας, θα πράττει ό,τι είναι δυνατόν για τη στήριξη του αγροτικού μας κόσμου. Η προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων του τομέα της γεωργίας από μέρους της Κυβέρνησης είναι συνεχής και επίμονη. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η εφαρμογή νέων προσεγγίσεων και αντιλήψεων για τη γεωργία και τον τρόπο άσκησής της ώστε αυτή να ενισχυθεί και να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Είναι ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που, υιοθετώντας τη νέα αναδιαμορφωμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεξεργαστήκαμε και θέσαμε σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Μέσω του προγράμματος αυτού θα διοχετευθούν συνολικά στον αγροτικό τομέα του τόπου μας 329 εκατ. ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη της υπαίθρου, την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και την ενδυνάμωση του κοινωνικοοικονομικού ιστού των αγροτικών περιοχών.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας εκφράσω την εκτίμηση της Κυβέρνησης για την προσφορά σας. Θα είμαστε πάντα μαζί σας στις δυσκολίες και τα προβλήματα, αλλά και σε κάθε εκδήλωση που προωθεί την ύπαιθρο και τον πολιτισμό μας.