12/5/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο 44ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ
 
12/05/2012




Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση της ΕΤΥΚ να χαιρετίσω το 44ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της οργάνωσης το οποίο συνέρχεται εν μέσω δύσκολων συνθηκών που προκαλεί η παρατεταμένη παγκόσμια οικονομική κρίση. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην Κύπρο, το κύριο πρόβλημα παραμένει η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα και δάνεια στην Ελλάδα.
Συμπληρώνονται φέτος
57 χρόνια από την ίδρυση της ΕΤΥΚ, η οποία έχει διαγράψει μια λαμπρή και ανοδική πορεία που προσέδωσε κύρος στο τραπεζικό επάγγελμα στη συνείδηση της κυπριακής κοινωνίας. Παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες, η ΕΤΥΚ ήταν και παραμένει μια σοβαρή συντεχνία η οποία εκπροσωπεί επάξια τη συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού των τραπεζών και άλλων συνδεδεμένων με αυτές εταιρειών. Στην πορεία της έχει να παρουσιάσει ένα πολυσχιδές έργο που περιλαμβάνει πληθώρα δράσεων εντός και εκτός Κύπρου, που δεν περιορίζεται απλώς και μόνο στην ευημερία των μελών της.
Ο τραπεζικός τομέας είναι ένας από τους ζωτικότερους και ραγδαία μεταβαλλόμενους τομείς υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση
και διεθνώς. Στη νέα εποχή της παγκοσμιοποίησης προκαλούνται αλλαγές και κλυδωνισμοί που επηρεάζουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η διαχείριση των αλλαγών αυτών αφορά το σύνολο των φορέων της οικονομίας και της κοινωνίας και είναι εκ των πραγμάτων πολύπλοκη σε βαθμό που να απαιτείται ενεργός ρόλος από όλους.

Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική λόγω της πρωτοφανούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτά τα προβλήματα λυπούμαι να παρατηρήσω πως ήταν αποτέλεσμα από τη μια της χωρίς μέτρο επιδίωξης πρόσκαιρου κέρδους και από την άλλη της ανεπάρκειας που επεδείχθη
από την αρμόδια αρχή στην άσκηση του εποπτικού της ρόλου.
Ανεξαρτήτως των ευθυνών οι οποίες υπάρχουν για το πώς φτάσαμε ως εδώ, οι αρνητικές εξελίξεις αναπόφευκτα επηρεάζουν συνολικά τη μικρή και ανοικτή οικονομία της Κύπρου και ιδιαίτερα τον
χρηματοπιστωτικό τομέα. Ο τομέας αυτός αναπτύχθηκε ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες με αυξανόμενη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας μας, παρέχοντας ποιοτική εργοδότηση σε χιλιάδες συμπατριώτες μας. Εντούτοις, σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σοβαρές ζημιές με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος δεν περιορίζεται ασφαλώς στον τραπεζικό τομέα.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, η αξιοπιστία κάθε τραπεζικού συστήματος δεν λειτουργεί μεμονωμένα αλλά σε αλληλεξάρτηση με τα άλλα κράτη
μέλη και, προπάντων, προϋποθέτει ότι οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών αυτών ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στο σύγχρονο περιβάλλον. Αυτό απαιτεί πολιτικές αποτελεσματικές ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Δυστυχώς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικράτησε μια συγκεκριμένη σχολή σκέψης η οποία επικεντρώνεται μονοδιάστατα στην πολιτική της λιτότητας με αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Τον τελευταίο καιρό ακούγονται ολοένα και πιο έντονα φωνές για την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη, με στόχο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Με αυτές τις φωνές συντασσόμαστε και εμείς. Άλλωστε θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα, εμείς υπογραμμίζουμε συνεχώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αλλού την ανάγκη να σταματήσει η μονοδιάστατη εμμονή στη λιτότητα και να δοθεί επιτέλους έμφαση στην ανάπτυξη, ιδιαίτερα της πραγματικής οικονομίας.
Η Κυβέρνησή
μας, στην προσπάθεια της για μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης, έλαβε από το 2009 και συνεχίζει να λαμβάνει σειρά μέτρων. Ακρογωνιαίος λίθος των προσπαθειών μας παραμένει η αρχή ότι το ξεπέρασμα των προβλημάτων απαιτεί συλλογικές προσπάθειες με στόχο την υιοθέτηση λύσεων κοινωνικά ισορροπημένων. Δεν μπορεί κάποιοι να μένουν στο απυρόβλητο. Και εν πάση περιπτώσει, οι εργαζόμενοι δεν είναι αυτοί που δημιούργησαν την κρίση, ούτε βέβαια τις ζημιές στο τραπεζικό σύστημα. Αυτό πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη οι δυνάμεις που επιδιώκουν να μετακυλήσουν μονομερώς όλα τα βάρη στους εργαζόμενους.
Βασική
προτεραιότητα μας από την έναρξη της κρίσης είναι η διατήρηση της αξιοπιστίας και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Για αυτό προχωρήσαμε στην εξαγγελία και προώθηση διαφόρων μέτρων με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος η οποία, σε συνέργεια με μέτρα στήριξης άλλων τομέων όπως είναι ο τουρισμός και ο στεγαστικός τομέας, λειτουργούν ενισχυτικά προς τον τραπεζικό τομέα. Σήμερα, η αντιμετώπιση των προβλημάτων των κυπριακών τραπεζών αποτελεί πρώτιστη οικονομική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται συγκεκριμένες λύσεις σε συνεργασία με τον νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από τις ίδιες τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Η Κυβέρνηση έχει στο επίκεντρο των προσπαθειών της ειδικότερα τον τομέα της στήριξης της απασχόλησης και της διατήρησης των θέσεων εργασίας καθώς και την προσπάθεια στήριξης εκείνων των ομάδων του πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτες στην κρίση. Επιλύσαμε διαρθρωτικά προβλήματα των δημόσιων οικονομικών που υπήρχαν από τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας ή προστέθηκαν στην πορεία, ενώ ταυτόχρονα εισήξαμε πρόσθετες πολιτικές στήριξης των συνταξιούχων, των αναπήρων, των μονογονιών και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απλώσαμε κάτω από τα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα του λαού ένα δίκτυ προστασίας από την κοινωνική εξαθλίωση. Είναι λανθασμένο και απαράδεκτο να γίνεται προσπάθεια να ενοχοποιηθεί αυτή η κοινωνική στήριξη για τα προβλήματα της οικονομίας. Μια τέτοια προσέγγιση προδίδει κοινωνική αναλγησία.

Εν μέσω συνθηκών αστάθειας και αβεβαιότητας αναδεικνύεται και η αξία του συστήματος εργασιακών σχέσεων που λειτουργεί αποτελεσματικά για δεκαετίες στον τόπο μας και στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή και συνεργασία των κοινωνικών εταίρων. Ο κοινωνικός διάλογος επί του οποίου εδράζεται το κυπριακό μοντέλο εργασιακών σχέσεων αποτελεί θεμελιακή αξία πάνω στην οποία μπορούμε να στηριχθούμε
, ιδίως σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες, με σκοπό να εξεύρουμε ορθολογικές και ισορροπημένες λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται.
Στο πλαίσιο μιας τέτοιας συναινετικής προσέγγισης με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου, είναι εφικτό να επιδιωχθεί η σταθεροποίηση και στην πορεία η ποιοτική αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, η ενίσχυση των εργασιακών θεσμών με ταυτόχρονη αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου ως περιφερειακού και διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου με κατά το δυνατό μεγαλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου
μας δυναμικού. Όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου παραμένει ένα από τα ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μας στη διεθνή αρένα. Εάν αυτό συνδυαστεί και με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, που πρόσφατα με αποφασιστικότητα εντοπίσαμε, και τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που εξαγγέλλονται από μεγάλους διεθνείς οίκους, διανοίγονται σήμερα σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης και προόδου του τόπου μας.
Με δεδομένο τον δυναμισμό, τη σοβαρότητα και τη μεθοδικότητα με την οποία δραστηριοποιείται η ΕΤΥΚ, είμαι βέβαιος ότι στο Συνέδριο αυτό θα κατατεθούν απόψεις και εισηγήσεις για ουσιαστικό προβληματισμό ώστε το Συνέδριο να αποβεί προς όφελος των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα και
της προσπάθειας αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανέκυψαν σε σχέση με τις τράπεζες και την κοινωνία ευρύτερα. Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως Κυβέρνηση θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε ο τραπεζικός τομέας να διατηρήσει την ευρωστία του για το καλό όλων.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο Συνέδριο σας.