8/5/12

Η Κυπριακή Αντιπροσωπεία στην Επιτροπή των Περιφερειών πήρε μέρος στην 95η Σύνοδο της Ολομέλειας
 
08/05/2012


Η Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Επιτροπή των Περιφερειών συμμετείχε στην 95η Σύνοδο Ολομέλειας στις 3 και 4 Μαΐου 2012 και είχε την τιμή να υποδεχτεί τον κ. Van Rompuy, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος μίλησε για τη μεγαλύτερη δημοσιονομική κρίση της Ευρώπης τα τελευταία 70 χρόνια, αλλά και τα σημάδια ανάκαμψης που διαπιστώνονται τους τελευταίους μήνες.

Κατά την παρέμβασή του ο κ Rompuy σχολίασε πως «δεν εξυγιαίνουμε για να νιώσουμε καλύτερα, αλλά για να πετύχουμε πιο δυνατή οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις απασχόλησης». Μάλιστα σημείωσε πως τα ευρωπαϊκά όργανα είναι αυτά που θέτουν τον προσανατολισμό, αλλά οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές (ΤΠΑ) έχουν συχνά την ευθύνη της εφαρμογής και εκτέλεσης των προγραμμάτων. Ζήτησε μάλιστα τις ιδέες και προτάσεις των κρατών μελών εν όψει της Συνόδου του Συμβουλίου τον προσεχή Ιούνιο, όπου θα συζητηθούν πιθανές αναπτυξιακές πολιτικές, καθώς και το ενδεχόμενο έκδοσης ευρω-ομολόγων για τη χρηματοδότηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων.


Τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών εξέφρασαν με τη σειρά τους το φόβο πως η ανέχεια και η απώλεια της ελπίδας θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επεσήμαναν ότι οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις αποτελούν πηγή δύναμης για όλες τις πόλεις και περιφέρειες της Ευρώπης. Υιοθέτησαν δε τέσσερις γνωμοδοτήσεις που παρουσιάζουν λεπτομερώς τις θέσεις των ΤΠΑ σχετικά με τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Πρόκειται για τις γνωμοδοτήσεις που αφορούν τον Γενικό κανονισμό για τα ταμεία του Κοινού Στρατηγικού Πλαισίου, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κυπριακή Αντιπροσωπεία είχε η εξέταση της γνωμοδότησης του κου Stanislaw Szwabski, με θέμα «Στρατηγική Διεύρυνσης και κυριότερες προκλήσεις 2011-2012», η οποία έκανε λόγο για τις προσπάθειες και την πρόοδο των υποψήφιων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών. Συγκεκριμένα, για την πρόοδο της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας, ο κ. Γεωργίου επέστησε την προσοχή σε μία δίκαιη λύση (έναντι μιας ικανοποιητικής διευθέτησης) του Κυπριακού, σημείο το οποίο και συμπεριλήφθηκε στο έγγραφο της Επιτροπής των Περιφερειών, όπως φυσικά και η αναφορά στην αθέτηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας που απορρέουν από το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας, κατόπιν εισηγήσεως της κας Λουκαΐδου.


Τα αποτελέσματα αυτά ικανοποιούν την Κυπριακή Αντιπροσωπεία στην ΕτΠ, καθώς η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος και η πλήρης και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρωτοκόλλου αποτελούν συμβατικές υποχρεώσεις της Τουρκίας, όπως προβλέπονται από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και την Εταιρική Σχέση και επαναδιατυπώθηκαν στα πλέον πρόσφατα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 5ης Δεκεμβρίου 2011.

Η Κυπριακή Αντιπροσωπεία στην Επιτροπή των Περιφερειών απαρτίστηκε από τον Επικεφαλής κ. Γεώργιο Γεωργίου, Δήμαρχο Κάτω Πολεμιδιών και τα μέλη κα Ελένη Λουκαΐδου, Δημοτικό Σύμβουλο Λευκωσίας, κ. Χριστόδουλο Κώστα Καττιρτζή, Πρόεδρο Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Ζώδιας και κ. Κώστα Χατζηκακού, Δημοτικό Σύμβουλο Αμμοχώστου.