8/5/12

Θέματα Προεδρίας της ΕΕ συζήτησαν η Υπουργός Εργασίας και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο
 
08/05/2012


Θέματα Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και προετοιμασιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πλαίσιο αυτό, συζήτησε το πρωί η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους, κατά τη συνάντησή της με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κ. Γιώργο Μαρκοπουλιώτη.
Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Χαραλάμπους και κ. Μαρκοπουλιώτης χαρακτήρισαν τη συζήτηση που είχαν ενδιαφέρουσα, παραγωγική και εποικοδομητική.

Η Υπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Μαρκοπουλιώτη για το στάδιο των προετοιμασιών στο οποίο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βρίσκεται σε σχέση με την ανάληψη της Προεδρίας στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής, με αναφορά να γίνεται και στους στόχους που η Κυπριακή Προεδρία έχει θέσει.

«Ένας από τους κεντρικούς στόχους που θέτει η Κυπριακή Προεδρία είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής αλλά και τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη της απασχόλησης, ιδιαίτερα της απασχόλησης των νέων, και η ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών στο επίπεδο των κοινωνικών εταίρων, των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην υλοποίηση των μεγάλων στρατηγικών της ΕΕ και ειδικότερα της Στρατηγικής ‘Ευρώπη 2020’».

Σημειώνοντας, εξάλλου, τη σημασία που έχει η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας, η κα Χαραλάμπους ανέφερε ότι αυτή «είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για την επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία μας με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, είναι για μας άκρως απαραίτητη, είναι θεμιτή και μέσα από αυτή την εποικοδομητική συνεργασία, πιστεύω ότι και οι στόχοι της Προεδρίας μπορούν να επιτευχθούν, αλλά και οι Κύπριοι πολίτες να έρθουν πιο κοντά στην Ένωση».

Από πλευράς του, ο κ. Μαρκοπουλιώτης εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Κύπρος θα έχει μια πολύ καλή Προεδρία, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα διατηρήσουν μια στενή επαφή και συνεργασία μεταξύ τους.

«Είχαμε πράγματι μια εποικοδομητική συζήτηση που αφορούσε γενικότερα στα Ευρωπαϊκά θέματα και ειδικότερα στα ζητήματα Προεδρίας. Προσδοκούμε όλοι ότι η Κύπρος θα κάνει μια πολύ καλή Προεδρία. Άλλωστε, έχουμε ήδη παρατηρήσει ότι υπάρχει ένα πολύ καλό επίπεδο προετοιμασίας, υπάρχει η βούληση και υπάρχει και η ζέση, ούτως ώστε όλοι να προσφέρουν για να γίνει μια πολύ πετυχημένη Προεδρία».

Αναφερόμενος στα θέματα που περαιτέρω συζητήθηκαν, ο κ. Μαρκοπουλιώτης είπε ότι αυτά αφορούν στα ζητήματα της «Ευρώπης 2020», «δηλαδή όλες αυτές οι δράσεις που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να γίνει πιο ανταγωνιστική, να μπορέσει να έχει ένα καλύτερο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης στα χρόνια που έρχονται, αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση στην ανεργία των νέων, καθώς παρατηρούμε αυτή τη στιγμή μια σειρά από οικονομικές δυσκολίες σε αρκετές χώρες στην ΕΕ και πολύ ψηλά επίπεδα ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων». Πρόσθεσε δε ότι, η Ευρώπη «πράγματι πρέπει και θέλει να βοηθήσει, ούτως ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους, ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται και τα οποία βάζουν σε πολύ μεγάλες δυσκολίες ανθρώπινες ζωές».