8/5/12


Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στην εκδήλωση μνήμης του Μάριου Τόκα που πραγματοποιήθηκε χθες, στη Λεμεσό
08/05/2012



Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τον τελευταίο αποχαιρετισμό του Μάριου Τόκα, στις 30 Απριλίου 2008, στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας. Δυστυχώς ο φίλος Μάριος έφυγε πολύ πρόωρα (μόλις στα 54 του χρόνια) χωρίς να προλάβει να δώσει όλα όσα ήταν προορισμένος να δώσει στον ελληνισμό και στην ιδιαίτερη και πολύπαθη πατρίδα του. Όσα όμως πολύτιμα και ουσιαστικά μας άφησε είναι ικανά να συμπληρώνουν στο διηνεκές το μεγάλο κενό που μας αφήνει η φυσική του απουσία.

Η απουσία του θα είναι πάντοτε αισθητή σε όλους όσοι τον γνώρισαν. Σ’ αυτή την προνομιούχα ομάδα των ανθρώπων εντάσσω και τον εαυτό μου. Είχα τη μεγάλη τύχη να γνωρίσω τον σπουδαίο αυτό δημιουργό και να εντυπωσιαστώ από τη σεμνότητα και το μεγαλείο της ψυχής του.

Η τιμή βρίσκεται πάντοτε στις πράξεις και στα κίνητρά τους. Ο αυτοσεβασμός και ο σεβασμός των ιδεών συνιστούν το μέγιστο μέρος της. Ο Μάριος Τόκας τιμούσε τον εαυτό του μένοντας πιστός στις αρχές όλης του της ζωής. Παρέμενε πάντοτε ένας Κύπριος αγωνιστής που υποστήριζε με το έργο του τα ιδεώδη του.

Δεν έκανε ποτέ εκπτώσεις στην ποιότητα, στον βωμό της επιτυχίας και των σουξέ. Τα πολύ σπουδαία τραγούδια που κληροδότησε στην ελληνική μουσική το αποδεικνύουν περίτρανα. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «το τραγούδι που αντέχει στον χρόνο δεν είναι ποτέ μόδα».

Μεγάλη είναι η «Εθνική μας μοναξιά» χωρίς τον Μάριο Τόκα. Ο ίδιος είχε πει: «Στην Κύπρο επιστρέφω καθημερινά. Αυτό μου δίνει και δύναμη και έμπνευση και χαρά. Ζω με την ελπίδα ότι η Κύπρος θα ελευθερωθεί και θα επανενωθεί». Πολύτιμη είναι η προσφορά του στον αγώνα της πατρίδας μας. Τα τραγούδια του για την Κύπρο μας εμψυχώνουν, οι αγώνες του για την προβολή του νησιού και του πολιτισμού μας θα αποδίδουν πάντοτε τους αναμενόμενους καρπούς.

Η σκέψη ότι ευτύχησε να ζήσει και να πεθάνει σαν ελεύθερος άνθρωπος και ως ο απόλυτος κύριος του εαυτού του μας παρηγορεί. Μας παρηγορεί επίσης το γεγονός ότι έχει καθιερωθεί στη συνείδηση και στην ψυχή μας ως ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της γενιάς του.

Μέσα από την αποψινή εκδήλωση μνήμης θα αναδιπλωθεί για ακόμη μία φορά το πολυδιάστατο ταλέντο του αγαπημένου μας δημιουργού που είχε τη σπάνια ικανότητα να ακροβατεί με επιτυχία σε διαφορετικά μουσικά είδη.

Συγχαίρω τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, τους χορωδούς και το κοινό και τους ευχαριστώ από καρδιάς γιατί είμαι σίγουρος πως διαμέσου τους η μνήμη του Μάριου Τόκα θα διατηρείται πάντοτε ζωντανή.