22/5/12

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας
 
22/05/2012


Οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που προσφέρονται για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας είναι πάρα πολλές ένεκα και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας τις εξαίρετες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που μπορούν να αποτελέσουν το υπόβαθρο για περαιτέρω οικονομική συνεργασία.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στη Βιέννη, όπου σήμερα ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Κάθε επίσημη επίσκεψη έχει τη σημασία της. Η επίσκεψη αυτή είναι γεμάτη περιεχόμενο. Με τον Πρόεδρο της Αυστρίας κ. Heinz Fischer συζητήσαμε πρώτα απ
όλα τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ μας. Οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαίρετες, στέρεες και στηρίζονται σε αρχές. Οι προσωπικές μου σχέσεις με τον Πρόεδρο Fischer είναι επίσης εξαίρετες.
Είμαστε ευγνώμονες στην Αυστρία για τη διαχρονική στήριξη στον αγώνα του κυπριακού λαού και πάνω σε αυτό το υπόβαθρο θέλουμε να αναπτύξουμε και τις οικονομικές μας σχέσεις. Οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που προσφέρονται είναι πάρα πολλές ένεκα και της ανάγκης για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά ένεκα και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο.

Η Κύπρος, είναι καλά γνωστό ότι, είναι ένα μεγάλο χρηματοοικονομικό κέντρο, οι επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι υψηλές, εκατέρωθεν, και εκείνο που χρειάζεται είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω το εμπόριο. Πιστεύω ότι το επιχειρηματικό φόρουμ μεταξύ των εμπορικών επιμελητηρίων της Κύπρου και της Βιέννης αποτελεί μια καλή ευκαιρία και ένα καλό υπόβαθρο πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε.

Έχουν γίνει σημαντικές εισηγήσεις, συνεχίζεται το φόρουμ μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων και είμαι πεπεισμένος ότι με θεμέλια που υπάρχουν στη βάση των πολιτικών σχέσεων μπορεί να ʽκτιστείʼ ένα ακόμα πιο στέρεο οικοδόμημα πολύπλευρων οικονομικών σχέσεων».