15/5/12

Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με την ηγεσία του ΣΤΕΚ
 
15/05/2012


Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης συναντήθηκε σήμερα, στο γραφείο του, με τον Πρόεδρο κ. Άκη Βαβλίτη, τον Γενικό Διευθυντή κ. Φειδία Καρή και αντιπροσωπεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ). Παρών στη συνάντηση ήταν, επίσης, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) κ. Αλέκος Ορουντιώτης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα στον τομέα του τουρισμού, μεταξύ των οποίων αυτά της ανταγωνιστικότητας και της εποχικότητας. Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι ο τουρισμός απαιτεί συνεχή εγρήγορση, είπε ότι ενημέρωσε την ηγεσία του ΣΤΕΚ για τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για νέες αεροπορικές συνδέσεις με νέους προορισμούς, για τα θέματα της απλοποίησης των θεωρήσεων διαβατηρίων, για την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΚΟΤ για την επόμενη πενταετία και, τέλος, για τη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος. Για το τελευταίο σημείο ο Υπουργός Εμπορίου επισήμανε ότι περίπου 100 ξενοδοχειακές μονάδες έχουν αξιοποιήσει τα πολεοδομικά κίνητρα που έχουν δοθεί για βελτίωση των τουριστικών καταλυμάτων και του προϊόντος τους, κυρίως σε ό
,τι αφορά εκείνες τις χρήσεις που το αναβαθμίζουν.
Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι συζητήθηκαν, παράλληλα, τα θέματα των νέων κινήτρων που είναι στα σκαριά και αφορούν στην εισαγωγή και άλλων χρήσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες, όπως η δυνατότητα αγοράς ή μίσθωσης διαμερισμάτων. «Ο ΚΟΤ μαζί με τον ΠΑΣΥΞΕ και τον ΣΤΕΚ είναι σε ένα διάλογο και αναμένουμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί
, ώστε ο ΚΟΤ να καταθέσει τις εισηγήσεις του και έτσι να δώσουμε ακόμα μια ώθηση σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι εξετάστηκαν και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προβολή του τουριστικού προϊόντος, ενώ εξέφρασε και την άποψη ότι «με σκληρή δουλειά μπορούμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, αλλά και να διατηρήσουμε το τουριστικό ρεύμα στα περσινά επίπεδα, όπου είχαμε μια σημαντική αύξηση».

Σε δηλώσεις προέβη, επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ ο οποίος
, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη συνάντηση, τόνισε ότι δεν υπάρχουν πλέον εύκολες χρονιές για τις επιχειρήσεις. Ο έντονος ανταγωνισμός που υπάρχει στην περιοχή, εξήγησε, γίνεται εντονότερος λόγω της οικονομικής κρίσης και πρέπει όλοι μαζί, συλλογικά – κράτος, ΚΟΤ και ιδιωτικοί φορείς – να δράσουμε από κοινού για να αυξήσουμε το τουριστικό ρεύμα.
Σχολιάζοντας, τέλος, τις μικτές αναπτύξεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Υπουργός, ο κ. Βαβλίτης σημείωσε ότι πρόκειται όντως για ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.