15/5/12

Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με την ηγεσία του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου
 
15/05/2012


Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης συναντήθηκε σήμερα, στο γραφείο του με τον Πρόεδρο κ. Βίκτορα Μαντοβάνη, τον Γενικό Διευθυντή κ. Θάσο Κατσουρίδη και αντιπροσωπεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA). Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους αναφορικά με τη συνάντηση, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ενημέρωσε την ηγεσία του ACTA για τις συζητήσεις, τις σκέψεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα, κυρίως για την αντιμετώπιση της εποχικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Ο τουρισμός, εξήγησε, είναι ένας τομέας που αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από προορισμούς στη Μεσόγειο και απαιτεί συνεχή εγρήγορση, πρώτιστα για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν, αλλά και για την εισαγωγή νέων μέτρων.
Ο κ. Συλικιώτης επισήμανε ότι τους ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, για τις ενέργειες που γίνονται αναφορικά με νέες αεροπορικές συνδέσεις, τη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εποχικότητας, καθώς και για τα θέματα θεωρήσεων διαβατηρίων και τα σχετικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε νέους προορισμούς. Απαιτείται, τόνισε, ενίσχυση των μέτρων που συμβάλλουν τόσο στην αύξηση του αριθμού των πτήσεων, κυρίως από τη ρωσική αγορά, όσο και στην αύξηση των διαφόρων μορφών θεματικού τουρισμού όπως ο αθλητικός και ο συνεδριακός.
Συζητήσαμε, επίσης, είπε ο Υπουργός Εμπορίου, τα μέτρα που αποφασίστηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων αναφορικά με τις διάφορες εταιρείες ή ιστοσελίδες που διαφημίζουν παράνομα ξενοδοχεία στα κατεχόμενα. Όπως επισήμανε ο κ. Υπουργός, στο θέμα αυτό έχουμε ήδη αρχίσει συντονισμένες προσπάθειες με θετικά αποτελέσματα σε πάρα πολλές χώρες. «Εκείνο που ζήτησα από τον Σύνδεσμο είναι να υπάρχει στενή και συνεχής συνεργασία και παρακολούθηση των ζητημάτων ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα και αποφασιστικά, πάντοτε σε αυτήν την κατεύθυνση, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παράνομες ενέργειες», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, ο κ. Συλικιώτης ξεκαθάρισε ότι το σημαντικό τώρα είναι να παρακολουθούμε και να είμαστε συνεπείς στην υλοποίηση της πενταετούς Στρατηγικής για τον Τουρισμό από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, καθώς και να εξετάσουμε πώς με την αναδιοργάνωσή του ο Οργανισμός θα γίνει πιο αποτελεσματικός στο έργο του. Εδώ, εξήγησε, προκύπτουν πάρα πολλά ζητήματα, μεταξύ των οποίων πώς λειτουργούμε Γραφεία, πώς προβαίνουμε σε διαφημιστικές εκστρατείες και πώς προσελκύουμε τουρίστες από το εξωτερικό.
Ερωτηθείς κατά πόσο έχουν αποφασιστεί καινούργιες πτήσεις από τη Ρωσία, ο Υπουργός Εμπορίου επισήμανε ότι οι συζητήσεις με τον Υπουργό Συγκοινωνιών αφορούν, ακριβώς, τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με νέες πτήσεις. Ήδη, είπε, εγκαθιδρύθηκαν νέες πτήσεις από πολλά αεροδρόμια της Ρωσίας.
Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι αντίστοιχες κινήσεις για απλοποίηση των θεωρήσεων των διαβατηρίων και νέες αεροπορικές συνδέσεις, γίνονται και για την ουκρανική αγορά, από την οποία το 2010 έφτασαν στην Κύπρο μόνο 14,500 τουρίστες. Ανέφερε ότι πρόκειται για αγορά με πάρα πολλές δυνατότητες, καθώς και ότι οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί σε συναντήσεις με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Συγκοινωνιών και Έργων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον ΚΟΤ τον περασμένο μήνα.
Ερωτηθείς, τέλος, αν προγραμματίζεται η λειτουργία Προξενείων στην Ουκρανία, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι είναι θέμα που ήδη συζητείται. Τόνισε, όμως, ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η εξέταση του θέματος της απλοποίησης στη θεώρηση διαβατηρίων.
Από την πλευρά του ACTA σε δηλώσεις προέβη ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Βίκτωρ Μαντοβάνη, ο οποίος σημείωσε ότι κατά την ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση ανταλλάγηκαν απόψεις για τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη τους και ο κυπριακός τουρισμός. Eξέφρασε δε την άποψη ότι βρήκαν την πλήρη ανταπόκριση του Υπουργού και ότι θα λυθούν σύντομα πολλά από τα διαχρονικά προβλήματα.