15/5/12

Συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών κ. Βάσου Σιαρλή στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ
 
15/05/2012


O Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή συμμετείχε στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (ECOFIN) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι Υπουργοί ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη συζήτηση για τις νομοθετικές προτάσεις αναθεώρησης των κανόνων για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών (Capital Requirements Directive- CRD IV), θέμα που τους είχε απασχολήσει και στην προηγούμενη Σύνοδο του ECOFIN της 2ας Μαΐου. O Κανονισμός και η Οδηγία την οποία συζήτησαν αφορούν στην ενδυνάμωση του ρυθμιστικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, περιλαμβανομένων ελάχιστων απαιτούμενων κεφαλαιακών απαιτήσεων, την αδειοδότηση και τη λειτουργία των εν λόγω ιδρυμάτων βάσει κανόνων που πηγάζουν από τις απαιτήσεις που καθορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής της Βασιλείας, γνωστές ως «Βασιλεία ΙΙΙ». Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα θα συνεχίσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Άλλα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο Υπουργών είναι η διαπραγματευτική εντολή για συμφωνίες με τρίτες χώρες της Ευρώπης όπως η Ανδόρα, το Μονακό, το Λιχτενστάιν, η Ελβετία και το Σαν Μαρίνο σχετικά με τη ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά τις αποταμιεύσεις φορολογικών κατοίκων των χωρών μελών της Ε.Ε., η Έκθεση του 2012 για τη γήρανση του πληθυσμού, καθώς και το ζήτημα της ταχείας χρηματοδότησης για τις κλιματολογικές αλλαγές.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013. Βάσει των κανονισμών λειτουργίας του Συμβουλίου, του συγκεκριμένου θέματος προήδρευσε ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου ως ο επερχόμενος προεδρεύων Υπουργός που θα αναλάβει το χειρισμό του φακέλου αυτού.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο κ. Σιαρλή συναντήθηκε με τον Επίτροπο αρμόδιο για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ κ.
Olli Rehn, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, καθώς και τις εξελίξεις στον κυπριακό τραπεζικό τομέα.
Ο Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε, επίσης, με τον Επίτροπο για θέματα εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών κ.
Michel Barnier, με τον οποίο συζήτησαν χρηματοοικονομικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Τέλος, ο κ. Υπουργός είχε σειρά συναντήσεων με ξένους δημοσιογράφους τους οποίους ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον οικονομικό και χρηματοοικονομικό τομέα.