15/5/12

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο Υπουργός Απασχόλησης του Ηνωμένου Βασιλείου συζήτησαν τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, με έμφαση στην απασχόληση
15/05/2012
 

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Απασχόλησης του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Chris Grayling.
Στη συνάντηση έγινε συζήτηση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής
.
Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση η κα Χαραλάμπους και ο κ. Grayling εστίασαν στις προκλήσεις που η ΕΕ αντιμετωπίζει στο σύνολό της στην αγορά εργασίας, καθώς και στην ανάγκη η Ευρώπη να οδηγηθεί σε ανάπτυξη και σε καινούργιες, ποιοτικές θέσεις απασχόλησης που θα βοηθούν στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Η κα Χαραλάμπους ανέφερε: «Έχουμε ενημερώσει τον Υπουργό κ. Grayling
για τις προτεραιότητες της Κύπρου και έχουμε ανταλλάξει απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, κοινή προτεραιότητα των 27 κρατών μελών και της ΕΕ είναι η ανάγκη για ανάπτυξη. Ανάπτυξη η οποία θα οδηγεί σε καινούριες, ποιοτικές θέσεις απασχόλησης. Ανάπτυξη η οποία θα βοηθά στην κοινωνική συνοχή και στην υλοποίηση των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».
Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που η Κύπρος έχει διαμορφώσει τις προτεραιότητές της στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής
, πρόσθεσε, και σημείωσε ότι προσβλέπει στη συνεργασία όλων των κρατών μελών προς την κατεύθυνση να δοθούν ισχυρά μηνύματα για μια Ευρώπη η οποία οδηγείται στην ανάπτυξη και σε θέσεις απασχόλησης.
Η κα Υπουργός χαιρέτισε, τέλος, την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου όπως «παράσχει κάθε τεχνική και άλλη βοήθεια στην Κυπριακή Δημοκρατία προς την επιτυχή διεκπεραίωση αυτής της μεγάλης πρόκλησης που έχουμε μπροστά μας ως Κυπριακή Δημοκρατία».

Κάνοντας ειδική αναφορά στην απόφαση της Κυπριακής Προεδρίας όπως εντάξει στις προτεραιότητές της το θέμα της ευζωίας των παιδιών, την οποία χαρακτήρισε ως απολύτως ορθή, ο Βρετανός Υπουργός Απασχόλησης
εξέφρασε μεγάλη ευαρέσκεια για τα θέματα με τα οποία η Κυπριακή Προεδρία έχει επιλέξει να ασχοληθεί, προσθέτοντας πως είναι με μεγάλη χαρά που επισκέπτεται την Κύπρο για να ανταλλάξει απόψεις και εμπειρίες σε σχέση με τις προκλήσεις που η ΕΕ αντιμετωπίζει στην αγορά εργασίας.
«Ανυπομονούμε για την Κυπριακή Προεδρία. Έχουμε συζητήσει την ατζέντα της Κυπριακής Προεδρίας
, και ειδικότερα τις προκλήσεις στην αγορά εργασίας, αλλά και την απολύτως ορθή απόφαση της Κυπριακής Προεδρίας να εστιάσει στο θέμα της ευζωίας των παιδιών σε όλες τις πτυχές της ζωής τους», είπε ο κ. Grayling.
Τονίζοντας ότι κοινή θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου είναι ότι το θέμα της απασχόλησης και ιδιαίτερα της δημιουργίας βιώσιμων θέσεων απασχόλησης πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα, ο Βρετανός Υπουργός υπογράμμισε ότι το εν λόγω θέμα
, και ειδικότερα η νεανική απασχόληση, θα απασχολήσει κατά μεγάλο μέρος τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στην Κύπρο στα πλαίσια της Προεδρίας.

Ο κ. Grayling ανέφερε: «Είναι ένα θέμα που αφορά άμεσα και τους δύο μας ως Υπουργούς και θα αποτελέσει μεγάλο μέρος των συζητήσεων μας στην Κύπρο. Ειδικότερα το ζήτημα της νεανικής απασχόλησης αποτελεί ουσιώδες θέμα για το σύνολο της ΕΕ. Έχουμε καθήκον όπως καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να προσελκύσουμε την απασχόληση στις χώρες μας και να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους νέους και ευκαιρίες απασχόλησης για την επόμενη γενεά. Θεωρώ πως η επιτυχία μας στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος το οποίο θα υποβοηθά την ανάπτυξη των σωστών δεξιοτήτων και θα προσφέρει τη σωστή στήριξη στους νέους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των δράσεων που ως Κυβερνήσεις έχουμε να επιτελέσουμε».

Ο κ. Grayling κατέληξε λέγοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο προσδίδει μεγάλη σημασία στη φιλία με την Κύπρο και στη συνεργασία για αντιμετώπιση αυτών των μεγάλων προκλήσεων.

Η συνάντηση των δύο Υπουργών εντάσσεται στα πλαίσια της προετοιμασίας για ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του 2012.