15/5/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε εκδήλωση για τη Γιορτή της Μάνας, στο οίκημα του σωματείου «Ομόνοια Βορείου Πόλου»
 
15/05/2012


Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή η πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην όμορφη αυτή εκδήλωση τιμής που συνδιοργανώνει η ΕΚΥΣΥ με το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ για τη Γιορτή της Μάνας. Επιτρέψετε μου πρώτα από όλα να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να καταθέσω τον απέραντο σεβασμό μου σε όλες τις μάνες που είναι σήμερα εδώ, αλλά και σε όλες τις Κύπριες μάνες που αποτελούν ζωντανό παράδειγμα αφοσίωσης και ανιδιοτέλειας. Τον άνθρωπο με την αστείρευτη προσφορά στην κοινωνία, τον στυλοβάτη της οικογένειας, τη γυναίκα που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο σε όλες τις ιστορικές στιγμές που βίωσε το πολύπαθο νησί μας και που όταν κλήθηκε έδωσε πρόθυμα το σπλάχνο της για υπεράσπιση της δημοκρατίας και της εδαφικής ακεραιότητας τούτου του τόπου. Τη γυναίκα που γίνεται ασπίδα για να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο, την αγωνίστρια γυναίκα σε όλα τα μέτωπα της ζωής.

Μαζευτήκαμε τούτο το απόγευμα εδώ για να τιμήσουμε τη γυναίκα αυτή και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για το ιερό έργο που επιτελεί, για τις θυσίες που κάνει και για αυτά που συμβολίζει. Τη Μάνα που δεν γνωρίζει σύνορα, χρώμα, φυλή, αλλά δημιουργεί τη ζωή.

Τιμούμε φέτος τη Γιορτή της Μάνας μέσα σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες, μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπου οι αξίες, τα ιδανικά και οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται και ο θεμελιακός κοινωνικός θεσμός της οικογένειας αλλάζει. Οι νέες οικονομικές εξελίξεις επιβάλλουν εγρήγορση για στήριξη της οικογένειας. Η παρούσα Κυβέρνηση, παρά τις σοβαρές πιέσεις που δέχονται τα δημόσια οικονομικά, επέλεξε να είναι δίπλα σ αυτήν και στην οικογένειά της, στηρίζοντάς την.

Οι ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας απαιτούν αντιμετώπιση μέσω πολιτικών που απευθύνονται στον σύγχρονο τρόπο ζωής, ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη και απαντούν στις σύγχρονες κοινωνικές πιέσεις. Στο πλαίσιο τούτο, έχουμε ενισχύσει υφιστάμενες πολιτικές κοινωνικής στήριξης για τις γυναίκες και τη μητρότητα και έχουμε προβεί στην εισαγωγή νέων μέτρων που αποσκοπούν, πρώτιστα, στην ενίσχυση της κυπριακής οικογένειας και στην αποτελεσματική συμφιλίωση των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων τους.

Συγκεκριμένα, με στόχο την περαιτέρω θεσμική ενίσχυση στο μεγάλο κεφάλαιο της συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, προχωρήσαμε σε τροποποίηση του Νόμου για τη γονική άδεια με στόχο να γίνει πιο εύχρηστη και να τυγχάνει καλύτερης αξιοποίησης από άνδρες και γυναίκες. Πρόσθετα, προχωρήσαμε σε τροποποίηση του περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμου και του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου για αύξηση της άδειας μητρότητας σε περιπτώσεις πρόωρου τοκετού ή σε περίπτωση που το νεογνό χρειάζεται μακρά νοσοκομειακή περίθαλψη μετά τον τοκετό, αλλά και για την προστασία της μητρότητας, έτσι που να προστατεύεται ακόμη περισσότερο η έγκυος γυναίκα από απόλυση. Επίσης, στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου έργου προχωρήσαμε σε εξειδικευμένη μελέτη για το κόστος χρηματικής αποζημίωσης της γονικής άδειας.

Σημαντικό βήμα στον τομέα της χάραξης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την οικογένεια και την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων αποτελεί η υλοποίηση της δέσμευσής μας, μέσω της σύστασης το 2009 του Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής. Στόχος του Φορέα είναι να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης οικογενειακής και δημογραφικής πολιτικής και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα καταλήξουμε στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου πενταετούς προγράμματος δημογραφικής πολιτικής.

Στα πλαίσια της προσπάθειας για βελτίωση και αύξηση του προγράμματος φροντίδας για εξαρτώμενα άτομα, από το 2009 λειτουργεί το Σχέδιο Επιχορήγησης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω του οποίου επιχορηγείται η εφαρμογή προγραμμάτων για επέκταση και βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας για παιδιά και ηλικιω­μένους. Το 2011 δόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ποσό ύψους €7.511.100 για την επιχορήγηση εκατοντάδων προγραμμάτων.

Εξαιρετικής σημασίας είναι και η ετοιμασία, με απόφαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την οικογενειακή και προσωπική ζωή. Ένα νέο συγχρηματοδοτούμενο έργο που υλοποιούμε αυτή την περίοδο είναι το έργο επιδότησης του κόστους φροντίδας για τα εξαρτώμενα άτομα γυναικών που εντάσσονται στην αγορά εργασίας.

Στον τομέα της οικονομικής στήριξης και της επιδοματικής πολιτικής προς τις οικογένειες με παιδιά, προχωρήσαμε το 2011 στην τροποποίηση του Νόμου για το επίδομα τέκνου και τη φοιτητική χορηγία, μέσω της εισαγωγής εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Με τις τροποποιήσεις που έγιναν υλοποιήθηκε μια καθολική απαίτηση των πολιτικών δυνάμεων για στόχευση των κοινωνικών παροχών, έτσι που αυτές να εδράζονται στην αρχή ότι στηρίζονται οι οικογένειες με βάση το εισόδημα και τη σύνθεσή τους. Ταυτόχρονα με τη νέα νομοθεσία υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για εισαγωγή πρόσθετου επιδόματος μονογονιού με εισοδηματικά κριτήρια στις μονογονικές οικογένειες.

Παράλληλα με τις πολιτικές που εφάρμοσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μια σειρά από άλλες πολιτικές στηρίζουν την οικογένεια όπως η επέκταση των ολοήμερων σχολείων, το νέο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών, το στοχευμένο πακέτο φοιτητικής μέριμνας και η στήριξη των εισοδημάτων των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα. Οι αποφάσεις μας λήφθηκαν με επίκεντρο τον άνθρωπο με στόχο τη στήριξη των πιο αδύνατων στρωμάτων του πληθυσμού.

Αγαπητές φίλες,