15/5/12

Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου για το θέμα των υδρογονανθράκων
 
15/05/2012


Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με το θέμα των υδρογονανθράκων, στο περιθώριο συνάντησης που είχε με την ηγεσία του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA).

Κληθείς να σχολιάσει σχετικό άρθρο της τέως Υπουργού Εμπορίου που δημοσιεύεται σήμερα, ο κ. Συλικιώτης είπε πως δεν θα ήθελε να το σχολιάσει. Ωστόσο, σχολιάζοντας δημοσιεύματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για δυσαρέσκεια της Noble Energy, είπε πως η εταιρεία με δηλώσεις του εκπροσώπου της ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρθηκε για νέα Οικόπεδα στο πλαίσιο του 2ου γύρου αδειοδότησης γιατί επικεντρώνονται σε αυτά που έχουν. Ο κ. Υπουργός τόνισε, ότι οι επαφές με την εταιρεία είναι συνεχείς, με τον εκπρόσωπο της εταιρείας να έχει επικοινωνήσει με το Υπουργείο μόλις χθες, ενώ και ο ίδιος θα έχει συνάντηση με το Διευθυντή της Noble στην Κύπρο κ. Τζον Τόμιτς μεθαύριο Πέμπτη, 17 Μαΐου.

Ήδη, εξήγησε, μετά την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της εταιρείας στις 17 Απριλίου, αποστάληκαν στη Noble οι ερωτήσεις από την Ομάδα Επαφής και τώρα το Υπουργείο αναμένει τις επόμενες μέρες τις διευκρινιστικές απαντήσεις της. Σημείωσε δε ότι υπάρχει συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα, αφού μέχρι τα τέλη Μαΐου θα υπάρχουν οι εκθέσεις από τις ομάδες που έχουν κάνει την επαφή και μετά θα ληφθούν αποφάσεις και θα γίνουν συμφωνίες με τη Noble για την έλευση στην Κύπρο, το συντομότερο, του φυσικού αερίου και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων για εμπορικούς σκοπούς. «Την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί η τελική συνάντηση της Ομάδας Επαφής με την εταιρεία», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε, μάλιστα, ότι το πρόγραμμα της εταιρείας προχωρά όπως το είχε καθορίσει αρχικά, συμπεριλαμβανομένων των χρονοδιαγραμμάτων για τη δεύτερη ερευνητική γεώτρηση.

Ερωτηθείς, τέλος, αν αυτό σημαίνει ότι αυτή η δεύτερη γεώτρηση θα γίνει εντός του καλοκαιριού, ο Υπουργός Εμπορίου διευκρίνισε ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοια αναφορά. Και σημείωσε: «Εκείνο στο οποίο έγινε αναφορά είναι ότι το καλοκαίρι η Noble Energy θα παρουσίαζε το σχεδιασμό της και μίλησαν για πριν το τέλος του χρόνου. Αυτό που έχουμε κάνει εμείς τις τελευταίες βδομάδες είναι ότι θέσαμε τον διάλογο με την εταιρεία σε μια δομημένη μορφή. Δεν φτάνει να γίνονται οι συναντήσεις με τον Υπουργό, πρέπει να εμπλέκονται οι τεχνοκράτες, οι εμπειρογνώμονες, να μας κάνουν εκθέσεις για εκείνα που παρουσιάζει η Noble Energy, ότι στοιχειοθετούνται για να μπορούμε να προχωρούμε. Αυτό έγινε τις τελευταίες εβδομάδες, δομημένα, με έναν εντατικό τρόπο και άρα είμαστε στο τελικό στάδιο να γνωρίζουμε πλήρως τους σχεδιασμούς και το πώς προχωρούμε στις αποφάσεις».