15/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώνει το European Rim Policy and Investment Council με θέμα: «Η στρατηγική θέση της Κύπρου στον τομέα της ενέργειας»
 
15/05/2012



Απευθυνόμενος στους διοργανωτές θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμητική αυτή πρόσκληση σας, αλλά και να σας συγχαρώ για τη διοργάνωση της σημερινής συζήτησης που είμαι βέβαιος ότι θα μας δώσει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε χρήσιμες και παραγωγικές ιδέες, πληροφορίες και απόψεις για ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, το θέμα της ενέργειας.

Η αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός. Οι πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις, με την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και το τεράστιο ενδιαφέρον εταιρειών κολοσσών στον τομέα της ενέργειας κατά τον 2ο
γύρο αδειοδότησης, καθιστούν τη χώρα μας σημαντικό ενεργειακό παίκτη και μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας για μετατροπή της χώρας μας σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.
Άλλωστε τα γεωπολιτικά στοιχεία της ευρύτερης αυτής περιοχής συνεργούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Κύπρος
, η οποία από τον Μάϊο του 2004 αποτελεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Μεσογείου, σε ένα σταυροδρόμι τριών ηπείρων – της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Αυτή η γεωγραφική μας θέση μας φέρνει να γειτνιάζουμε με τις κυριότερες διεθνείς διαδρομές ενέργειας, και κοντά στις πολυσύχναστες ναυτιλιακές και αεροπορικές γραμμές που συνδέουν την Ευρώπη με τον αραβικό κόσμο και την Άπω Ανατολή. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η Κύπρος στην αρχαιότητα ήταν περιοχή που δεχόταν συχνές επιδρομές από ξένους κατακτητές.
Παράλληλα
, όμως, η Κύπρος παραμένει μέχρι σήμερα ‘ενεργειακά απομονωμένο νησί’, εφόσον δεν διαθέτει συνδέσεις με τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας αλλά ούτε και τις απαραίτητες υποδομές ώστε να μπορεί να συμμετέχει σε μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω συντονισμένων μέτρων και πολιτικών, επιδιώκει να διασφαλίσει τόσο τον βραχυπρόθεσμο όσο και τον μακροπρόθεσμο ενεργειακό της εφοδιασμό, θέτοντας, επίσης, στόχους για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας.
Όπως έπραξαν οι γειτονικές μας χώρες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο πριν από αρκετές δεκαετίες, έτσι και η Κύπρος
, μόλις πριν από μερικά χρόνια είχε τις πρώτες έρευνες υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Στα πλαίσια αυτά, το 2007 προχωρήσαμε με τον 1ο γύρο αδειοδότησης που είχε ως αποτέλεσμα τη χορήγηση μιας Άδειας Έρευνας Υδρογονανθράκων για το ερευνητικό τεμάχιο αρ.12 στην αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Noble Energy International Ltd. Ακολούθησε, φυσικά, ο πολύ πρόσφατος 2ος γύρος αδειοδότησης για τον οποίο το ενδιαφέρον υπερέβη κατά πολύ τις προσδοκίες όλων μας.
Αναμφίβολα
, όπως ανέφερα και στην εισαγωγή μου, η πρόσφατη ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου δημιουργεί νέες προοπτικές και νέα δυναμική όσον αφορά τον ρόλο της Κύπρου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και, φυσικά, στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, μετατρεπόμενη στον τρίτο διάδρομο για κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

Η σωστή αξιοποίηση και τελικά μεταφορά στην πράξη αυτών των προοπτικών που ανοίγονται μπροστά μας απαιτούν μακρόπνοο σχεδιασμό και καλά μελετημένα βήματα. Η Κυβέρνηση έχει χαράξει την ενεργειακή της πολιτική επενδύοντας στο τρίπτυχο:

· Ενδυνάμωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.
· Διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της Κύπρου με ένταξη στο ενεργειακό μας σύστημα του φυσικού αερίου, αλλά και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έτσι που σταδιακά να καταστούμε ενεργειακά αυτάρκεις.
· Θωράκιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας.

Η υλοποίηση αυτής της ενεργειακής μας πολιτικής προϋποθέτει, βέβαια, την ανάπτυξη των αναγκαίων ενεργειακών υποδομών για την αξιοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Στις υποδομές αυτές περιλαμβάνονται η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ώστε αυτό να διανέμεται στη συνέχεια για εγχώρια χρήση, καθώς και η δημιουργία τερματικού για την υγροποίηση του φυσικού αερίου για σκοπούς εξαγωγής.

Μια μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου που θα είναι εγκατεστημένη στην Κύπρο μπορεί να αποτελέσει, κατά την άποψή μας, την αναγκαία περιφερειακή ενεργειακή υποδομή που μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, εφόσον θα συνθέτει ένα ευέλικτο κομβικό σημείο για τη διασύνδεση με τις μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που υπάρχουν στην ευρύτερη Μεσόγειο Θάλασσα και την προώθηση τους στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια αγορά.

Αναγνωρίζοντας, παράλληλα, τον σημαντικό ρόλο που συνεχίζει να αποτελεί το πετρέλαιο στα παγκόσμια ενεργειακά δρώμενα ως βασικό καύσιμο σε ορισμένους τομείς αλλά και εφεδρικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και την ανάγκη για διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας, πολύ σύντομα στην Κύπρο αρχίζουν οι κατασκευαστικές εργασίες ενός ιδιωτικού τερματικού πετρελαιοειδών ενώ, παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του κρατικού τερματικού σταθμού υποδοχής και αποθήκευσης πετρελαιοειδών. Το τερματικό αυτό θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις για αποθήκευση τόσο λειτουργικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών όσο και αποθεμάτων ασφαλείας πετρελαιοειδών. Επιπρόσθετα, θα διαθέτει εγκαταστάσεις για τη χρήση του ως διαμετακομιστικού σταθμού για την εμπορία πετρελαιοειδών.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, όπως αντιλαμβάνεστε, σε μια κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο, αφού προσφέρεται η ιστορική ευκαιρία στη χώρα μου να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο στη Μεσόγειο και να μετατραπεί σε γέφυρα ειρηνικής συνεργασίας και συνύπαρξης των χωρών της περιοχής, αλλά και μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.