27/4/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στα εγκαίνια της έκθεσης «Ταξίδι 2012»
 
27/04/2012





Ο τουρισμός υπήρξε, κατά την ομολογουμένως δύσκολη περσινή χρονιά, ένας από τους πλέον επιτυχημένους τομείς της οικονομίας μας. Με τη σκληρή δουλειά όλων και τη συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα, μπορέσαμε να πετύχουμε σημαντικές αυξήσεις τόσο στις αφίξεις όσο και στα έσοδά μας, επιτρέποντας έτσι στον τομέα του τουρισμού να δικαιολογήσει απόλυτα τον χαρακτηρισμό που του αποδίδεται ως η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας.
Οι πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα είναι σε αυτές μας τις προσπάθειες καθοριστικής σημασίας. Είναι λοιπόν γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που θα ήθελα, αρχικά, να ευχαριστήσω θερμά τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου και, ιδιαίτερα, τον Πρόεδρο του κ. Βικτώρ Μαντοβάνη, για την πρόσκληση να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης «Ταξίδι 2012». Μιας έκθεσης που έχει πλέον καθιερωθεί και αναμένεται με ανυπομονησία κάθε χρόνο από το ταξιδιωτικό κοινό.

Ο ετήσιος αυτός θεσμός που διοργανώνεται φέτος για 15η συνεχή χρόνια, έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο που επισκέπτεται μαζικά την έκθεση για να ακούσει ιδέες και να συζητήσει με επαγγελματίες σκέψεις και επιθυμίες για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Στη φετινή έκθεση που πραγματοποιείται σε εκθεσιακό χώρο περίπου 2000 τ.μ., συμμετέχουν με δικά τους περίπτερα ξένες χώρες, οργανισμοί ταξιδίων, αεροπορικές εταιρείες, αλυσίδες κυπριακών και ξένων ξενοδοχείων, περιφερειακοί τουριστικοί οργανισμοί της Κύπρου και της Ελλάδας και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς στον τομέα των ταξιδίων και του τουρισμού. Επομένως, η έκθεση αποτελεί σίγουρα μια πολύτιμη ευκαιρία άντλησης εξειδικευμένων και έγκυρων πληροφοριών.

Έχω την άποψη ότι η έκθεση «Ταξίδι 2012» αποτελεί, επίσης, την καλύτερη ίσως ευκαιρία τόσο για τους συμπατριώτες μας όσο και για τους ξένους που διαμένουν στην Κύπρο, να ενημερωθούν αναλυτικά για τις δυνατότητες που υπάρχουν για διακοπές και ταξίδια, όχι μόνο εκτός Κύπρου, αλλά και εντός του πραγματικά πανέμορφου νησιού μας. Θα ήθελα, λοιπόν, να σταθώ για λίγο στο θέμα των διακοπών εντός Κύπρου και να καλέσω τον κόσμο να το κοιτάξει πιο προσεκτικά, είτε ως μοναδική επιλογή είτε ως μια επιλογή που ενδεχομένως θα συμπληρώσει τις διακοπές στο εξωτερικό.

Είναι ευρέως παραδεκτό ότι η χώρα μας προσφέρει μια ποιοτική και αναζωογονητική τουριστική εμπειρία σε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Αυτό που θέλω σήμερα να υπογραμμίσω είναι ότι και η Κύπρος σίγουρα αξίζει να βρίσκεται ψηλά στη λίστα επιλογών και εμάς των Κυπρίων.

Επιτρέψετε μου επίσης να εκφράσω μία ακόμη άποψη: Όποιες και να είναι οι επιλογές του καθενός από μας, οι γνώσεις, η εμπειρία και ο επαγγελματισμός των ταξιδιωτικών πρακτόρων και συμβούλων ταξιδίων των μελών του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου είναι πολύτιμες και η αξιοποίησή τους μπορεί να αποδειχθεί το κλειδί για ευχάριστες διακοπές, χωρίς απρόοπτες ή ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Πέραν των θεμάτων του εξερχόμενου ή και εσωτερικού τουρισμού με τα οποία καταπιάνεται η έκθεση «Ταξίδι 2012», πολύ σημαντικό για την οικονομία του τόπου μας είναι και το θέμα του εισερχόμενου τουρισμού. Και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μεγάλο μέρος των προσπαθειών μας αφιερώνεται σε αυτή τη σημαντική πτυχή. Όπως ανέφερα και στην εισαγωγή μου, η περσινή χρονιά έκλεισε με αύξηση στις τουριστικές μας αφίξεις της τάξης του 10,1% και αύξηση στα έσοδα της τάξης του 12,9%. Τα αποτελέσματα αυτά, όμως, δεν μας παρασύρουν ούτε μας εφησυχάζουν.

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι οι εποχές είναι δύσκολες για τον τουρισμό και γι’ αυτό οι προσπάθειες μας για προσέλκυση τουρισμού είναι συνεχείς, στοχευμένες και εντατικές.

Ήδη, και σε συνεργασία με τον ΚΟΤ στο πλαίσιο υλοποίησης της νέας του Στρατηγικής Τουρισμού για το 2011-2015, δρομολογήσαμε λύσεις είτε που έχουν σχέση με πτητικά προγράμματα είτε και της απλούστευσης των διαδικασιών παραχώρησης βίζας για σκοπούς ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο και από νέους προορισμούς. Παράλληλα, σημαντικά βήματα γίνονται και προς την κατεύθυνση τόσο της επέκτασης της τουριστικής περιόδου στην Κύπρο όσο και του εμπλουτισμού του τουριστικού μας προϊόντος. Συγκεκριμένα, μόλις πριν λίγες ώρες υπέγραψα τα συμβόλαια με την εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση της Μαρίνας Αγίας Νάπας. Επίσης, πάντα σε στενή συνεργασία με τον ΚΟΤ, συζητούμε την ορθολογικότερη αξιοποίηση των οικονομικών του πόρων. Για παράδειγμα, από τη μια επαναξιολογείται η μέχρι τώρα δράση και συμβολή κάποιων γραφείων που διαθέτει ο Οργανισμός σε διάφορες χώρες, και, από την άλλη, προγραμματίζεται το άνοιγμα γραφείων σε χώρες που προσφέρονται για προσέλκυση νέων τουριστών.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι. Για την επίτευξη των στόχων μας δεν περισσεύει κανείς. Γι’ αυτό και σας καλώ όλους, ιδιαίτερα τους άμεσα εμπλεκόμενους στον τουρισμό, να εργαστούμε όλοι μαζί για να ανεβάσουμε τον τουρισμό μας ακόμη ψηλότερα και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε εμπόδιο ή πρόκληση.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι και φέτος η έκθεση «Ταξίδι 2012» θα στεφθεί με επιτυχία, όπως άλλωστε κάθε χρόνο. Αξίζουν σίγουρα πολλά συγχαρητήρια στον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου γι, αυτή του την τόσο επιτυχημένη ετήσια δραστηριότητα που εξυπηρετεί και διευκολύνει τον κόσμο, στο σημαντικό πλέον για κάθε νοικοκυριό, θέμα των διακοπών.