27/4/12

Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος συμμετείχε στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο
 
27/04/2012


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 26 και 27 Απριλίου.
Βασικά θέματα συζήτησης στο Συμβούλιο αποτέλεσαν η συνέχιση των συζητήσεων αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ). Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ συζητήθηκε το νέο καθεστώς που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις άμεσες πληρωμές και ειδικότερα όσον αφορά τους νέους γεωργούς, τους γεωργούς με μικρές εκμεταλλεύσεις και την επιπλέον στήριξη των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. Παράλληλα, συζητήθηκε ο ορισμός που προτείνεται για τον ενεργό γεωργό και η πρόταση για επιβολή ανώτατου ορίου στήριξης για τα μεγάλα αγροκτήματα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Κύπρος υποστήριξε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την ειδική στήριξη των νέων γεωργών αλλά και την ύπαρξη ενός απλοποιημένου σχεδίου στήριξης των μικρών εκμεταλλεύσεων, το οποίο θα μειώνει το διοικητικό κόστος διαχείρισης και ελέγχου πληρωμών, τόσο για τις εθνικές διοικήσεις όσο και τους ίδιους τους παραγωγούς. Στήριξε, επίσης, την πρόταση για επιπρόσθετη ενίσχυση των παραγωγών σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της ΚΑλΠ, συζητήθηκε η πτυχή της περιφερειακής εφαρμογής της και η δημιουργία συστήματος μεταβιβάσιμων αλιευτικών παραχωρήσεων. Στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, συζητήθηκε η κοινωνικοοικονομική πτυχή της ΚΑλΠ. Από πλευράς Κύπρου σημειώθηκε η στήριξη της περιφερειακής εφαρμογής της ΚΑλΠ μέσω πολυετών διαχειριστικών σχεδίων.

Όσον αφορά στο προτεινόμενο σύστημα μεταβιβάσιμων αλιευτικών παραχωρήσεων, ο κ. Αλετράρης επανέλαβε τη θέση ότι η εφαρμογή του πρέπει να είναι εθελοντική. Υποστήριξε, επίσης, ως εναλλακτικό μέτρο αντιμετώπισης της πλεονάζουσας ποσότητας τη μόνιμη απόσυρση σκαφών.

Τέλος, ο κ. Αλετράρης ζήτησε την ουσιαστική στήριξη των αλιευτικών τομέων των κρατών μελών, ιδιαίτερα της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας, για αποφυγή οποιωνδήποτε κοινωνικοοικονομικών συνεπειών που ενδεχομένως θα επιφέρει η μεταρρύθμιση της ΚΑλΠ, με μέτρα όπως η δημόσια χρηματοδότηση για την απόσυρση σκαφών καθώς και μέτρα προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές.

Σε επαφές του στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για την προετοιμασία την Κύπρου εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ τον ερχόμενο Ιούλιο, και διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα των Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας να φέρουν σε επιτυχές πέρας το έργο αυτό.