23/4/12


Άρχισαν στην Κοπεγχάγη οι εργασίες της 47ης Διάσκεψης της COSAC
 
23/04/2012




Άρχισαν σήμερα στην Κοπεγχάγη οι εργασίες της 47ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC). Στην εν λόγω Διάσκεψη συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και τα μέλη της Επιτροπής, κ.κ. Δημήτρης Συλλούρης, Χρίστος Μέσης, Σοφοκλής Φυττής και Φειδίας Σαρίκας.


Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης ήταν η αποτίμηση των είκοσι χρόνων της Ενιαίας Αγοράς. Στα πλαίσια της συζήτησης που ακολούθησε την ομιλία του κ. José Manuel Barroso, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στην Ενιαία Αγορά, η οποία, όπως σημείωσε, στα είκοσι της χρόνια, παραμένει η βασική κινητήρια δύναμη της οικονομίας και ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό όμως που πρέπει να μας προβληματίσει, συνέχισε, είναι το τι είδους Ευρώπη θέλουμε, τονίζοντας ότι επιθυμούμε μια Ευρώπη όπου όλοι μοιραζόμαστε τα πλεονεκτήματά της και ταυτόχρονα όλοι συνεισφέρουμε στο να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να βοηθήσουμε τα αδύναμα κράτη μέλη.


Αναφερόμενος στο ευρώ, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το ευρώ είναι ένα νόμισμα με ιδιαιτερότητες, το οποίο βασίζεται σε μια ενιαία νομισματική πολιτική την οποία όμως μοιράζονται δεκαεφτά κράτη μέλη με δεκαεφτά διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές. Ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο θα αντιμετωπίσει πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην ευρωζώνη και η Ενιαία Αγορά θα πρέπει να είναι η κινητήρια δύναμη στην προσπάθεια αυτή. Συμπλήρωσε επίσης ότι την ίδια ώρα θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τους ακόλουθους τρεις πυλώνες, δημοσιονομική πειθαρχία, ανταγωνιστικότητα και αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη γήρανση του πληθυσμού.


Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε να επιτύχουμε την εσωτερική δημοσιονομική εξυγίανση γιατί αποτελεί το μόνο τρόπο για να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.