23/4/12


 
Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, στη Λευκωσία
 
23/04/2012




Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να προσφωνήσω την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως το Υπουργείο Εσωτερικών αντιμετωπίζει τα θέματα που απασχολούν τον τομέα της Ανάπτυξης ως ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας και σοβαρότητας. Τα τελευταία χρόνια, όλοι οι επαγγελματίες που απασχολούνται στον τομέα της ανάπτυξης γης και ακινήτων στο νησί μας, έχουν επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει και τις χώρες που αποτελούν παραδοσιακούς χώρους προέλευσης πελατών της κυπριακής κτηματαγοράς.

Εν όψει των σοβαρών προβλημάτων που επηρεάζουν την οικοδομική βιομηχανία και τον τομέα Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών γενικότερα, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν αναλάβει σημαντικές νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η προώθηση και υιοθέτηση καινοτόμων ρυθμίσεων που κατά γενική ομολογία δημιουργούν ένα φιλόξενο περιβάλλον εργασίας για ολόκληρο τον κλάδο.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στο Υπουργείο Εσωτερικών υλοποιούμε ένα ευρείας κλίμακας μεταρρυθμιστικό έργο, μέρος του οποίου αφορά στον ριζικό εκσυγχρονισμό του συστήματος αδειοδότησης και έγκρισης οικοδομών, και εγγραφής και έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας. Είναι γνωστό πως οι χρόνιες ανεπάρκειες και δυσλειτουργίες του όλου συστήματος ελέγχου της ανάπτυξης, αλλά και σωρεία λαθών, παραβάσεων και παραλείψεων των επαγγελματιών του κλάδου των κατασκευών και οικοδομών, είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη θυματοποίηση χιλιάδων αγοραστών ακινήτων και τη δυσφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό.

Τολμήσαμε να θέσουμε οριστικό τέρμα σε αυτό τον φαύλο κύκλο, στους αποσπασματικούς χειρισμούς του παρελθόντος και να προσφέρουμε συγκεκριμένες διεξόδους και λύσεις. Συγκεκριμένα, προχωρήσαμε με την τροποποίηση τεσσάρων ιδιαίτερα σημαντικών νομοθεσιών με στόχο τον εκσυγχρονισμό πολλών και περίπλοκων διαδικασιών, ώστε να επιτυγχάνεται πλέον η έκδοση εκσυγχρονισμένων τίτλων ιδιοκτησίας. Για να φτάσουμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα απαιτήθηκε σοβαρή, συστηματική και ολοκληρωμένη δουλειά, στηριγμένη στη σωστή ανάλυση των παραμέτρων ενός σύνθετου και περίπλοκου προβλήματος και στον εντοπισμό των λόγων που είχαν προκαλέσει τα δυσεπίλυτα προβλήματα.

Είμαι βέβαιη πως το νέο νομικό καθεστώς που ρυθμίζει την αδειοδότηση οικοδομών και αναπτύξεων και την έκδοση εκσυγχρονισμένων τίτλων ιδιοκτησίας, σε συνάρτηση με τις πρόνοιες της τροποποίησης της νομοθεσίας που αφορά στην Ειδική Εκτέλεση Συμβάσεων αγοραπωλησίας ακινήτων, θα αποκαταστήσουν το καλό όνομα της Κύπρου ως ασφαλούς και αποδοτικής αγοράς ακινήτων, συμβάλλοντας στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στον τομέα αυτό.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά την ψήφιση των νομοθεσιών, διαπιστώνουμε πως η διέξοδος που προσφέραμε αγκαλιάσθηκε από το κοινό σε ικανοποιητικό επίπεδο. Μέχρι σήμερα κατατέθηκαν δηλώσεις πρόθεσης που αφορούν 11.500 οικιστικές μονάδες. Πρόσφατα, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ψηφίσει παράταση στην προθεσμία για την υποβολή δήλωσης πρόθεσης η οποία λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2012.

Σύμφωνα και με τις πρόνοιες των νέων νομοθεσιών προβλέπεται η αποστολή στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας αντιγράφων όλων των πιστοποιητικών που εκδίδουν οι αρμόδιες οικοδομικές αρχές χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία από τον αιτητή ή τρίτο πρόσωπο. Μέχρι σήμερα, το Κτηματολόγιο παρέλαβε 1.300 πιστοποιητικά έγκρισης εγγραφής που αφορούν συνολικά 2.000 περίπου οικιστικές μονάδες. Από αυτά τα πιστοποιητικά έγκρισης, τα 1.100 αφορούν πιστοποιητικά χωρίς σημειώσεις, τα 175 αφορούν εγκρίσεις με σημειώσεις και 25 πιστοποιητικά μη εξουσιοδοτημένων εργασιών. Το Κτηματολόγιο επεξεργάζεται όλο αυτό τον όγκο εργασίας και έχει ήδη εκδώσει 50 εκσυγχρονισμένους τίτλους ιδιοκτησίας.

Η προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό, το συντονισμό και την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων αδειοδότησης, ώστε να επιλύσουμε προβλήματα πολύχρονα και σύνθετα, δεν περιορίζεται όμως μόνο στις νομοθετικές τροποποιήσεις.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εισήγαγε σε Τμήματα και Υπηρεσίες, όπως το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, τις Επαρχιακές Διοικήσεις και τους Δήμους που διαχειρίζονται θέματα αδειοδότησης και έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, μηχανισμούς καλύτερου συντονισμού και επίσπευσης των διαδικασιών αδειοδότησης, έγκρισης των οικοδομών, εγγραφής και έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας για οικιστικές και τουριστικές αναπτύξεις.

Στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, με τους μηχανισμούς που εισήχθησαν και με συντονισμένη προσπάθεια όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών, έγινε κατορθωτό να εκδοθούν από τα μέσα του 2009 μέχρι σήμερα 31.000 περίπου τίτλοι ιδιοκτησίας, ενώ βρίσκονται υπό επεξεργασία άλλες 25.000. Παράλληλα, οι Πολεοδομικές Αρχές κατάφεραν να εκδίδουν πολεοδομικές άδειες για αναπτύξεις συνήθους κλίμακας και περιεχομένου, μέσα σε τρεις μέχρι τέσσερεις μήνες κατά μέσο όρο. Ταυτόχρονα, έχει επεκταθεί η εφαρμογή του μέτρου του αυτοελέγχου και σε νέους τύπους αναπτύξεων, μεγαλύτερους σε κλίμακα και πιο σύνθετους σε ό,τι αφορά τις χρήσεις, επιτυγχάνοντας έτσι την εξέταση των αιτήσεων μέσα σε 30 μέρες από την υποβολή τους στην Πολεοδομική Αρχή.

Επίσης, κατακυρώθηκε σε ομάδα Συμβούλων η προσφορά για την εκπόνηση μελέτης για την καθίδρυση και λειτουργία Ενιαίων Αρχών Ελέγχου της Ανάπτυξης ενώ, κατόπιν σχετικής Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, το οποίο θα καλύπτει όλες τις υπηρεσίες/τομείς/δραστηριότητες του Τμήματος, καθώς και λειτουργίες/δραστηριότητες των Επαρχιακών Διοικήσεων που αφορούν τη διαχείριση αδειών οικοδομής. Από την υλοποίηση του εν λόγω Συστήματος αναμένεται η μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης υποθέσεων, η άμεση πρόσβαση του κοινού σε χρήσιμες πληροφορίες, η διαχείριση και δυνατότητα άμεσης στατιστικής επεξεργασίας κρίσιμων δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο, κ.ο.κ.

Παράλληλα, έχει δημοσιευθεί η τακτή τροποποίηση των Τοπικών Σχεδίων των κυριοτέρων αστικών κέντρων της Κύπρου, μέσα από μια συμμετοχική αν και χρονοβόρα διαδικασία. Στα νέα αυτά Τοπικά Σχέδια περιλαμβάνονται σημαντικές βελτιώσεις των πολεοδομικών πολιτικών που ισχύουν στην Κύπρο, αλλά και ουσιώδεις αναβαθμίσεις των προοπτικών και επεκτάσεις των περιοχών ανάπτυξης. Μερικά από τα μέτρα πολιτικής που θεωρούμε ότι θα συμβάλουν καθοριστικά και ουσιαστικά στην εξέλιξη των σύγχρονων πόλεων είναι τα ακόλουθα:

 Πολιτική για σημαντική αύξηση του καθορισμένου συντελεστή δόμησης στα αστικά κέντρα. Ειδικά στην πρωτεύουσα, η αύξηση του συντελεστή είναι δυνατό να ανέλθει μέχρι και στο 500%, σε περιπτώσεις ιδιοκτησίας μεγάλου εμβαδού.
 Πολιτική για ψηλά κτήρια σε καθορισμένα σημεία και των τεσσάρων πόλεων.
 Πολιτική κινήτρων για την παροχή κοινωνικής στέγης για ομάδες με χαμηλά ή μέσα εισοδήματα.
 Πολιτική για αύξηση του συντελεστή δόμησης με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
 Ενίσχυση της τουριστικής πολιτικής με την εισαγωγή κινήτρων για εμπλουτιστικά έργα και αύξηση των συντελεστών δόμησης σε τουριστικές ζώνες.
 Ευελιξία στον υπολογισμό του συντελεστή δόμησης στις περιπτώσεις εφαρμογής της πολιτικής για διείσδυση γραφειακής και άλλης ανάπτυξης.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρώ, επίσης, την αφαίρεση κανονιστικών διατάξεων από τα Τοπικά Σχέδια, όπως τον τρόπο υπολογισμού του συντελεστή δόμησης, τις ελάχιστες αποστάσεις από τα σύνορα κ.α. και τη συμπερίληψή τους σε εντολές, αλλαγές που κάνουν πιο ευέλικτο το σύστημα ελέγχου της ανάπτυξης.

Τα δύο σημαντικά νομοσχέδια της Μεταφοράς Αναπτυξιακών Δικαιωμάτων και του Αστικού Αναδασμού, τα οποία εκκρεμούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναμένεται να ενισχύσουν και συμπληρώσουν την αποτελεσματικότητα των νέων Τοπικών Σχεδίων.

Ακολουθώντας ανάλογες πρακτικές, προχωρούμε με την εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων για Συμπλέγματα Κοινοτήτων της Υπαίθρου, όπως για παράδειγμα οι κοινότητες των κοιλάδων της Μαραθάσας και της Σολιάς, της νότιας Λευκωσίας, της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, του κόλπου Χρυσοχούς και του Ακάμα. Ένας σχεδιασμός που για πρώτη φορά υιοθετείται στην Κύπρο και που είμαστε βέβαιοι ότι θα προσφέρει μια νέα δυναμική με ένα σύγχρονο και ευέλικτο πλαίσιο ανάπτυξης και οργάνωσης των επενδύσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στις περιοχές αυτές. Παράλληλα, προωθούνται οι διαδικασίες αναθεώρησης και τροποποίησης των Πολεοδομικών Ζωνών στην ύπαιθρο, καθώς και η τροποποίηση και ο εκσυγχρονισμός του κειμένου της Δήλωσης Πολιτικής, ώστε αυτό να μπορεί να υποστηρίξει τις σύγχρονες ανάγκες κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της υπαίθρου, μέχρι τη νομική θεσμοθέτηση των ριζικών αναδιαρθρώσεων που προγραμματίζονται.

Στον σημερινό χαιρετισμό μου έχω περιοριστεί σε πολιτικές και μέτρα που αφορούν άμεσα στον τομέα των πολεοδομικών και αναπτυξιακών πολιτικών που αποτελούν και τον κύριο άξονα των πρωτοβουλιών του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχέση με την τόνωση και υποστήριξη της οικοδομικής βιομηχανίας. Παρόλα αυτά, ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα μέτρα που έχουμε λάβει στο επίπεδο της μεταναστευτικής πολιτικής. Η σχετική μας πολιτική έχει ήδη τροποποιηθεί, ώστε να καταστήσει την Κύπρο ελκυστικό και ανταγωνιστικό προορισμό για επενδύσεις σε ακίνητα και η κατάσταση βρίσκεται σε μια δυναμική πορεία, μια και αυτή την περίοδο επεξεργαζόμαστε πρόσθετες τροποποιήσεις που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε πρόσβαση σε πολύ μεγάλες αγορές, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπονται οι βασικές και θεμελιώδεις προϋποθέσεις κατοχύρωσης της αξιοπιστίας και σοβαρότητας των μεταναστευτικών μας πολιτικών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως παρά την κρίση που βιώνει η αγορά, λόγω του αναπόφευκτου επηρεασμού της από την παγκόσμια οικονομική κρίση, η Κύπρος εξακολουθεί να προσφέρει ένα σταθερά ψηλό και ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα άριστο δίκτυο υπηρεσιών που την καθιστούν σημαντικό οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου.

Κλείνω τον χαιρετισμό μου, επαναλαμβάνοντας με έμφαση πως οι προσπάθειες όλων μας είναι συνεχείς. Αναμένουμε τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών στη συστηματική αυτή προσπάθεια. Παρά το γεγονός πως δεν έχουν υιοθετηθεί όλες ή στο σύνολό τους οι εισηγήσεις που κατά καιρούς έχετε υποβάλει, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών για τη συνεχή και αδιάλειπτη συμμετοχή του σε όλες τις προσπάθειες που συλλογικά καταβάλλονται κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε στο μέλλον να εργαζόμαστε μαζί σας ακόμη πιο παραγωγικά και αποτελεσματικά από ό,τι μέχρι σήμερα.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνέλευσής σας.