19/4/12

Συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ
 
19/04/2012


Ο Υπουργός ΄Αμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης συμμετείχε στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλες, υπό την προεδρία της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βαρώνης Catherine Ashton.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα της ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ένωσης και συγκεκριμένα η πρωτοβουλία που αφορά τη συγκέντρωση και διαμοιρασμό (pooling and sharing) και τρόποι ανάπτυξης της συλλογικής ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, ο κ. Ηλιάδης είχε συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Νότια Μεσόγειο κ. Leon Bernardino. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, ανταλλάγηκαν απόψεις για την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή και διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ ώστε να βοηθήσει τους λαούς της περιοχής να εγκαθιδρύσουν δημοκρατικούς θεσμούς και δημοκρατικά κράτη. Επισημάνθηκαν, επίσης, οι δυνατότητες της Κυπριακής Προεδρίας να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση λόγω των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων που διατηρεί η Κύπρος με τους αραβικούς λαούς.
Επίσης, ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης κ. Maciej Popowski με τον οποίο συζήτησε θέματα της Κυπριακής Προεδρίας που αφορούν το Υπουργείο Άμυνας και αντάλλαξε απόψεις για τον καλύτερο συντονισμό και την παραγωγική διεξαγωγή των δραστηριοτήτων της Προεδρίας.