18/4/12

Ο Υπουργός Εμπορίου ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ για τα θέματα υδρογονανθράκων
 
18/04/2012


Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης συνέχισε σήμερα τον κύκλο των ενημερωτικών επαφών του με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τα θέματα των υδρογονανθράκων, με συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης,
ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι ο κύκλος των συναντήσεων πραγματοποιείται μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια. Προχώρησε δε να αναφέρει ότι στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ συζητήθηκαν οι σκέψεις και οι προβληματισμοί του κόμματος γύρω από τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και τις συλλογικές προσπάθειες που χρειάζεται να καταβληθούν, ενώ διαβεβαίωσε ότι για όλα αυτά τα θέματα, όπως και στον 2ο Γύρο Αδειοδότησης, η Κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Τα έγγραφα για τον 2ο Γύρο, εξήγησε, διαμορφώθηκαν με τη συμμετοχή πάρα πολλών τεχνοκρατών και συμβούλων καθώς και των εμπειρογνωμόνων, ενώ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) έχει ετοιμάσει, μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και με ανοικτή διαβούλευση με αρκετούς εμπλεκόμενους φορείς, κάποιες κατευθυντήριες εισηγήσεις.
Ο Υπουργός Εμπορίου είπε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον κ. Κυπριανού για τον διάλογο που διεξάγεται τώρα με τη
Noble Energy, για τις συζητήσεις που γίνονται με ενδιαφερόμενους για τον σχεδιασμό, για τις υποδομές και για όλες γενικότερα τις σκέψεις της Κυβέρνησης. Όλα αυτά, τόνισε, γίνονται με τρόπο οργανωμένο και προγραμματισμένο, χωρίς να υπάρχει, όπως πολλές φορές προβάλλεται από κάποια ΜΜΕ, καμιά καθυστέρηση, δεδομένου και του γεγονότος ότι τα πρώτα αποτελέσματα από την ερευνητική γεώτρηση ανακοινώθηκαν μόλις πριν από μερικούς μήνες. Παράλληλα, σημείωσε ότι βρίσκονται στα σκαριά σκέψεις για το πώς προχωρούμε για την ίδρυση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και για τα ζητήματα που αφορούν στις υποδομές, ενώ τόνισε ότι ακόμη και το Ισραήλ, που είναι πιο προχωρημένο σε ότι αφορά την ερευνητική γεώτρηση, δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τους σχεδιασμούς του.
Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη
Noble Energy, o κ. Συλικιώτης εξήγησε ότι ήταν σωστή η απόφαση της Κυβέρνησης για ένα δομημένο και εντατικό διάλογο, αφού δεν στηριζόμαστε πλέον στο τι βλέπει το φως της δημοσιότητας ή τις δηλώσεις που γίνονται στα ΜΜΕ. Έχουν γίνει, ανέφερε, τρεις συναντήσεις της πολυμελούς Ομάδας Επαφής με την εταιρεία, με τις επαφές να ολοκληρώνονται σε λίγες εβδομάδες και την Ομάδα να ετοιμάζει σχετική έκθεση για να μπορεί η Κυβέρνηση, στηριζόμενη σε πραγματικά δεδομένα και ολοκληρωμένους σχεδιασμούς, να πάρει τις πιο σωστές αποφάσεις.
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα επιδιωχθεί ενδιάμεση λύση για την έλευση του φυσικού αερίου για σκοπούς δεσμεύσεων της ΑΗΚ, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι αυτό που ζητείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ο συγκεκριμένος μας προγραμματισμός. Πρώτη μας προτεραιότητα, τόνισε, είναι η έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο για την παραγωγή φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας, με την ολοκλήρωση του διαλόγου με τη
Noble Energy να είναι προαπαιτούμενο για να γνωρίζουμε τα δεδομένα που χρειάζονται ώστε πάρουμε τις αποφάσεις μας.
Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι ο 2ος Γύρος Αδειοδότησης είναι μια ανοικτή και διαφανής διαδικασία, τα έγγραφα της οποίας ετοιμάστηκαν συλλογικά και είναι πολύ καλύτερα από αυτά του 1ου Γύρου. Σημείωσε, παράλληλα, ότι έγιναν τρεις σχετικές παρουσιάσεις σε Χιούστον, Λονδίνο και Ρώμη, καθώς και ότι οι εταιρείες αποτείνονται στο Υπουργείο με ερωτήματα που απαντώνται άμεσα και δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, κατέληξε, θα ανακοινωθούν στις 11 Μαΐου και θα αξιολογηθούν βάσει των κριτηρίων που ανακοινώθηκαν στις επίσημες εφημερίδες της Δημοκρατίας και της ΕΕ – με βάση τα
οικονομικά τους δεδομένα, τα τεχνικά τους δεδομένα και την προσφορά που θα υποβάλουν, ενώ θα ληφθούν υπόψη και ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας και του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος.