2/4/12

Ομιλία της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια στην εκδήλωση του Παγκύπριου Σύνδεσμου για Άτομα με Αυτισμό

02/04/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 6.30 μ.μ.

Βρισκόμαστε απόψε εδώ σε μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιείται από το Σύνδεσμο για Άτομα με Αυτισμό στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό.

Η Κύπρος συμμετέχει για 2η συνεχή χρονιά στη διεθνή κινητοποίηση που διοργανώνεται με το σύνθημα “Light It Up Blue”. Απόψε κτήρια σε όλο τον κόσμο θα φωταγωγηθούν με μπλε φωτισμό μεταδίδοντας το μήνυμα της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον για τα άτομα με αυτισμό. Το πρώτο βήμα στην κατανόηση του αυτισμού είναι, άλλωστε, η ευαισθητοποίηση.

Ως Κύπρος κληθήκαμε να συμβάλουμε στην παγκόσμια αυτή κινητοποίηση αφύπνισης συνειδήσεων μέσω του Οργανισμού για τον Αυτισμό - Autism Speaks. Στην πρόσκλησή μας να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή ανταποκρίθηκαν άμεσα και με προθυμία η Βουλή των Αντιπροσώπων, το Ανώτατο Δικαστήριο, οι Δήμοι Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου, Κερύνειας, Στροβόλου και Λατσιών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, οι τράπεζες Marfin Laiki Bank, Ελληνική, Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Κύπρου, καθώς επίσης οι εταιρείες K-Cineplex, Nice Day Developments και Royal Crown Insurance.

Όπως ίσως γνωρίζετε, τα μέλη του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου εργάζονται πάνω σε εθελοντική βάση και είναι επιφορτισμένα με ένα αρκετά δύσκολο έργο. Όχι μόνο ευαισθητοποιούν και ενημερώνουν το κοινό με τις πολύπλευρες εκδηλώσεις που πραγματοποιούν, αλλά και μέσα από τα Κέντρα Παρέμβασης που λειτουργούν σε τρείς επαρχίες ενισχύουν τις προσπάθειες του κράτους για την απάμβλυνση των πολλαπλών και ποικίλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό.



Μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρει, ο Σύνδεσμος έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη βελτίωση των συνθηκών και την εξέλιξη των ατόμων με αυτισμό στην Κύπρο. Εργάζεται σκληρά με στόχο τα άτομα με αυτισμό και αυτιστικά στοιχεία να έχουν μια ομαλή ένταξη στο κοινωνικό σύνολο. Ακόμη στηρίζει έμπρακτα τις οικογένειες τους παρέχοντας βοήθεια αλλά και πρακτική κατάρτιση ούτως ώστε η εκπαίδευση των παιδιών να συνεχίζεται και στο σπίτι.

Τα προγράμματα που προσφέρονται στα Κέντρα Παρέμβασης είναι επιλεγμένα και έχουν ως στόχο τη συντήρηση των γνώσεων που έχουν αποκτήσει τα παιδιά ούτως ώστε μέσα από πρακτικές και εμπειρικές διαδικασίες να μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Η προσπάθεια που γίνεται στοχεύει στην ένταξη των ατόμων στο σύνολο.

Ο Σύνδεσμος έχει εργαστεί και συνεχίζει να εργάζεται για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κυπριακής κοινωνίας. Μπορούμε να πούμε ότι έχει συμβάλει σε αρκετά μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη σεβασμού από την κοινωνία μας προς τα άτομα με αυτισμό ή αυτιστικά χαρακτηριστικά.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Τα άτομα με αυτισμό είναι άτομα με δικαιώματα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται. Σήμερα ζούμε σε ένα οργανωμένο κοινωνικό κράτος, σε ένα κράτος πρόνοιας που έχει επιτύχει, μέσα από την αγαστή συνεργασία με τους Συνδέσμους και τις εθελοντικές οργανώσεις, να εντοπίσει και να εγκύψει πάνω στα προβλήματα του συνόλου των πολιτών του τόπου μας. Γιατί το κόστος που ένα πρόβλημα δημιουργεί είναι πάντοτε κοινωνικό και όχι ατομικό, γι’ αυτό και πρέπει να το επωμίζεται η κοινωνία στο σύνολό της και όχι προσωπικά τα άτομα και οι οικογένειές τους.

Ας βοηθήσουμε όλοι απόψε να γίνουν πραγματικότητα οι στόχοι των διοργανωτών της όμορφης αυτής εκδήλωσης. Ας αγκαλιάσουμε αυτή την προσπάθεια και ας αφήσουμε το φως που θα φωτίσει τα κτήρια της πρωτεύουσας όχι μόνο να μπει στην καρδιά μας αλλά να γίνει κομμάτι από τη ζωή μας.