25/1/12

Παρουσίαση του βιβλίου «Πολωνία-Κύπρος: Από τη χώρα του Σοπέν στο νησί της Αφροδίτης. Σχέσεις ιστορίας και πολιτισμού», στη Βαρσοβία
25/01/2012





Η Κυπριακή Πρεσβεία στη Βαρσοβία, το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσίασαν στις 20 Ιανουαρίου, σε ειδική εκδήλωση στο ιστορικό «Παλάτι των Αρχιεπισκόπων», το βιβλίο «Πολωνία-Κύπρος: Από τη χώρα του Σοπέν στο νησί της Αφροδίτης. Σχέσεις ιστορίας και πολιτισμού». Το βιβλίο, το οποίο είναι προϊόν της συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωδακτύλιος», αποτελεί μια συμβολική συνεισφορά της Κύπρου προς την Πολωνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθηνε η Πρέσβης της Κύπρου στην Πολωνία κα Πόπη Αβραάμ. Το βιβλίο παρουσίασαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας ο καθηγητής Robert Sucharski, Κοσμήτορας Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο Ινστιτούτο Διεπιστημονικών Σπουδών Artes Liberales, ο δρ Jacek Raszewski, ακαδημαϊκός στο Ινστιτούτο Artes Liberales, και ο δρ Przemyslaw Kordos, ερευνητής στο ίδιο Ινστιτούτο. Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου το βιβλίο παρουσίασε ένας εκ των επιμελητών του, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Γιώργιος Καζαμίας, αναπληρωτής καθηγητής της Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, και η συντονίστρια για την έκδοση του βιβλίου εκ μέρους του προγράμματος «Ευρωδακτύλιος», κα Μαρία Μαύρου.

Τον λόγο πήρε επίσης, ο Διευθυντής της πολωνικής Αρχαιολογικής Αποστολής στην Κύπρο δρ Henryk Meyza, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολωνική συμμετοχή στην αρχαιολογική έρευνα στο νησί.

Τα δώδεκα κεφάλαια του βιβλίου, γραμμένα από Πολωνούς και Κύπριους επιστήμονες, παρουσίασαν ένα ευρύ φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών. αρχαιολόγοι και ιστορικοί, ποιητές και συγγραφείς, ταξιδιώτες, βασιλιάδες, προσκυνητές, πρόσφυγες, στρατιώτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γνωστοί και άγνωστοι πρωταγωνιστές της αφήγησης του βιβλίου πρόβαλαν ένα πανόραμα της ιστορίας και του πολιτισμού των δύο χωρών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, πολιτικοί, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της πολωνικής Κυβέρνησης, μέλη του διπλωματικού σώματος, ακαδημαϊκοί , δημοσιογράφοι και φοιτητές. Μετά την παρουσίαση του βιβλίου ακολούθησε δεξίωση.