1/2/11

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφιας στα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής - κεραμικής του Φώτου Δημητρίου στην γκαλερί «Αποκάλυψη»
01/02/2011

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι μαζί σας απόψε για να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης του Φώτου Δημητρίου.

Ο Φώτος Δημητρίου είναι ένας καλλιτέχνης με πλούσια και αξιοθαύμαστη δράση που έχει βάλει τη δική του σφραγίδα στα εικαστικά δρώμενα του τόπου μας.

Γεννημένος στο Λευκόνοικο, έζησε και μεγάλωσε στην πόλη του Ευαγόρα μέχρι την τουρκική εισβολή το 1974. Σπούδασε καλές τέχνες, γλυπτική και κεραμική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Πράγας και αποφοίτησε το 1983 με τον τίτλο του Ακαδημαϊκού Γλύπτη. Τον τελευταίο χρόνο των σπουδών του έλαβε το πρώτο βραβείο στον κλάδο του.

Με τη συνεπή παρουσία του σε εκθέσεις, ατομικές και ομαδικές, ο Φώτος Δημητρίου έχει καταξιωθεί για το έργο του και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο φιλότεχνο κοινό. Εκπροσωπώντας την Κύπρο στο εξωτερικό έχει διακριθεί, γεγονός που τον κατατάσσει ανάμεσα στους καλλιτέχνες που αναπτύσσουν σύγχρονη δημιουργία αναδεικνύοντας όλες εκείνες τις αξίες που εκφράζει ο πολιτισμός.

Αντλώντας στοιχεία από την ντόπια παράδοση της κυπριακής κεραμικής, ο Φώτος Δημητρίου καταθέτει μια ξεχωριστή εικαστική προσέγγιση που δεν προσκολλάται σε κάποιο ρεύμα ή κίνημα αλλά διαμορφώνεται έχοντας πάρει εκείνα τα στοιχεία που της προσδίδουν την μοναδικότητα. Το έργο του, χιουμοριστικό και ευρηματικό, αποπνέει μια ευχάριστη νότα πλημμυρισμένη από αισιοδοξία.

Στην παρούσα έκθεση θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε έργα του με αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά στοιχεία. Ο πηλός και το γυαλί είναι τα μέσα με τα οποία εκφράζει το πρωτοποριακό όραμα του. Γλυπτά συναρμολογούμενων συνθέσεων. Σουρεαλιστικά όντα και άνθρωποι με πλατιές γεωμετρικές φόρμες, ελάχιστα επεξεργασμένα με χρώμα. Γιγάντιοι σκαντζόχοιροι, αχινοί με γυάλινα αγκάθια και υπερμεγέθεις μέλισσες. Φιγούρες της απλής καθημερινότητας που ακροβατούν σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των απαιτήσεων της σύγχρονης ζωής.

Με την παρουσία μας σήμερα εκφράζουμε τη συμπαράσταση και στήριξη μας προς τους ανθρώπους της τέχνης που με το δικό τους τρόπο αγωνίζονται για μια άλλη αισθητική αντίληψη του κόσμου.

Η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια αντιμετωπίζει το κεφάλαιο πολιτισμός με ιδιαίτερη ευαισθησία. Στηρίζει τους δημιουργούς και ενθαρρύνει την ανάπτυξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας. Μέσα από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης δεσμεύεται και στοχεύει σε ένα σωστό πολιτιστικό σχεδιασμό που να αναπτύσσει και να ενισχύει την καλλιτεχνική δημιουργία. Ο πολιτισμός, άλλωστε, πέρα από την αυτογνωσία του κάθε λαού συμβάλλει και στον αγώνα για την αλλαγή που χρειάζονται οι κοινωνίες μας και ο κόσμος, για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον ως ανθρωπότητα.

Η τέχνη εκφράζει συναισθήματα, είναι έκφραση, αυτοέκφραση, πολιτισμός, είναι επικοινωνία και επαφή. Χρησιμοποιώντας τις δημιουργικές του ικανότητες ο καλλιτέχνης εκφράζει τον τρόπο που σκέφτεται και που αισθάνεται. Εγκαινιάζοντας σήμερα την έκθεση «Ένας μεταβαλλόμενος κόσμος», θα ήθελα να συγχαρώ τον Φώτο Δημητρίου για τη ξεχωριστή εικαστική του προσέγγιση και να του ευχηθώ να είναι πάντα καλά και να δημιουργεί.