2/12/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Πάφου –Ουκρανίας, στην Πάφο

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Πάφου –Ουκρανίας, στην Πάφο
02/12/2010





Αξιότιμοι προσκεκλημένοι από την Ουκρανία,

Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που σκοπό έχει να αναδείξει τις δυνατότητες και τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των κυπριακών και των ουκρανικών επιχειρήσεων.

Θέλω καταρχήν να καλωσορίσω τους Ουκρανούς επιχειρηματίες που βρίσκονται εδώ στην Πάφο για να παραστούν στο Φόρουμ. Εκφράζω, επίσης, τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές, καθώς θεωρώ ότι εκδηλώσεις όπως η σημερινή έχουν ιδιαίτερη σημασία στην περαιτέρω εμβάθυνση και αναβάθμιση των ήδη εξαίρετων σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας.

Βρισκόμαστε σήμερα στο μέσο μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, κατά την οποία όλες οι χώρες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν και να εξεύρουν εκείνους τους τρόπους και τις ευκαιρίες που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη των οικονομιών τους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού. Να ξεπεράσουμε τυχόν εμπόδια για τις επενδύσεις, να εντοπίσουμε τα πλεονεκτήματα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι δύο χώρες, να αναδείξουμε τις ευνοϊκές προοπτικές για ανάπτυξη των επιχειρηματικών συνεργασιών των εμπορικών, τουριστικών και οικονομικών μας σχέσεων.

Θεωρώ ότι για τις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ουκρανίας στον οικονομικό, επιχειρηματικό, εμπορικό και τουριστικό τομέα, παρόλο που βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, υπάρχουν μεγάλες προοπτικές και περιθώρια για βελτίωση.

Πέραν του δικτύου διμερών σχέσεων και επαφών που προωθούνται από τις δύο Κυβερνήσεις ,πιστεύω ότι αυτό που έχει ιδιαίτερη και ουσιαστικότερη σημασία είναι οι επαφές και η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον επιχειρηματικό κόσμο. Είστε εσείς, οι επιχειρηματίες της Κύπρου και της Ουκρανίας, που γνωρίζετε καλύτερα τις δυνατότητες των επιχειρήσεών σας και άρα μπορείτε να αξιολογήσετε και καλύτερα τις προοπτικές που διανοίγονται στους διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Η κυπριακή οικονομία, παρά την κρίση, έχει επιδείξει δυναμισμό και ευελιξία, με υψηλούς δείκτες ανάπτυξης και μια από τις καλύτερες πορείες στην Ευρώπη. Αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης, οι προβλέψεις είναι ότι για το 2010 θα είναι περίπου στο 0,5% και με διακύμανση το 2011 της τάξης του 1,5%.

Η Κύπρος διαθέτει ένα ευνοϊκό κλίμα για επιχειρήσεις, ένα σύγχρονο και διαφανές νομικό πλαίσιο, μια φιλελεύθερη πολιτική που επιτρέπει 100% συμμετοχή στους περισσότερους τομείς της οικονομίας και ένα χαμηλό εταιρικό φόρο ύψους 10%.

Σαν χώρα προσφέρουμε επιχειρηματικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που περιλαμβάνουν, εκτός από τον τουρισμό, τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, λογιστικές και ελεγκτικές, νομικές, εκπαιδευτικές, νοσηλευτικές, κτηματομεσιτικές και ναυτιλιακές υπηρεσίες.

Η χώρα μας αποτελεί αξιόλογο και αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό κέντρο στην περιοχή, ενώ η οικονομία μας προσφέρει στους επενδυτές ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Οι επενδυτικοί τομείς προτεραιότητας περιλαμβάνουν χρηματοδοτικούς ενδιάμεσους οργανισμούς, την έρευνα και ανάπτυξη, τις ιατρικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες και την ενέργεια. Επίσης, η Κύπρος, λόγω της στρατηγικής της τοποθεσίας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, λειτουργεί ως εφαλτήριο για ευρωπαϊκά προϊόντα, υπηρεσίες και επενδύσεις στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κεντρικής Ευρώπης, της Ρωσίας, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.

Είμαι πεπεισμένος ότι τον στόχο της επέκτασης στις αγορές της Μέσης Ανατολής και των αραβικών χωρών, οι ουκρανικές επιχειρήσεις μπορούν να τον επιτύχουν αποτελεσματικότερα σε συνεργασία με τις κυπριακές επιχειρήσεις. Αντίστροφα, η συνεργασία αυτή μπορεί και πρέπει να είναι αμφίδρομη, με την αξιοποίηση της Ουκρανίας ως διαδρόμου πρόσβασης του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου προς την Κεντρική Ευρώπη και στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω ξανά τη βεβαιότητα ότι το σημερινό Φόρουμ θα εδραιώσει τη συνεργασία και θα δώσει νέα ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών, οικονομικών και τουριστικών σχέσεων Κύπρου και Ουκρανίας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για σύναψη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ώστε οι δύο χώρες να επωφεληθούν της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Συγχαίρω και πάλι τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους και εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους τους.

____________