2/12/10

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Ελσης Χριστόφια στην εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Καββαδία

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Ελσης Χριστόφια στην εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Καββαδία
02/12/2010



Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που έθεσα υπό την αιγίδα μου την αποψινή εκδήλωση που διοργανώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Καθολικής Νεολαίας Μαρωνιτών Κύπρου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή Νίκου Καββαδία.

Η Καθολική Νεολαία Μαρωνιτών Κύπρου ιδρύθηκε στις 7 Μαΐου του 1988 και η ίδρυσή της αποσκοπούσε στο να διαφυλάξει, να ενδυναμώσει και να συσφίγξει τους δεσμούς μεταξύ της νεολαίας της κοινότητας καθώς και να ενδυναμώσει την πνευματική, θρησκευτική, μορφωτική και πολιτιστική καλλιέργειά της.

Ακόμη στόχευε στην παροχή κάθε βοήθειας και στήριξης για να μπορέσει η κοινότητα των Μαρωνιτών να διατηρήσει την ταυτότητα, τον χαρακτήρα και την οντότητά της εκπροσωπώντας επάξια τη μακραίωνη ιστορία της σε αυτόν τον τόπο.

Η Καθολική Νεολαία, στην πορεία για επίτευξη των στόχων της, πέτυχε να καθιερώσει δραστηριότητες όπως συγκεντρώσεις νεολαίας, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαλέξεις και συζητήσεις, συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές και εορτές, αιμοδοσίες και εκδηλώσεις κοινωνικής συμπαράστασης αλλά και εκδηλώσεις για διατήρηση των ηθών και εθίμων της κοινότητας.

Πέρα από αυτά από το 1999 εκδίδει επίσημο επικοινωνιακό έντυπο με τίτλο «Οι σελίδες των νέων Μαρωνιτών» το οποίο διανέμεται δωρεάν σε όλες τις Μαρωνίτικες οικογένειες. Επίσης, διατηρεί μόνιμες και άριστες σχέσεις με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και με άλλες οργανώσεις νεολαίας στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Σε αυτά τα χρόνια ζωής της η Καθολική Νεολαία Μαρωνιτών Κύπρου έχει κατορθώσει να θέσει γερά θεμέλια για μιαν υγιή και σε στέρεες βάσεις νεολαία. Τόσο η δομή όσο και ο κύκλος των δραστηριοτήτων της παρέχουν τα εχέγγυα μιας σταθερής πορείας προς το μέλλον με πάρα πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες.

Η πραγματοποίηση της αποψινής εκδήλωσης είναι ενδεικτική της δράσης και της ευαισθησίας που χαρακτηρίζει την Καθολική Νεολαία Μαρωνιτών σε θέματα πολιτισμού. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τη νέα γενιά να επιδιώκει να «μιλήσει» μέσα από τον πολιτισμό. Είναι η απόδειξη ότι η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των νέων αναπτύσσει σωστά και πολύπλευρα την προσωπικότητά τους και αποτελεί ασπίδα προστασίας ενάντια σε μάστιγες της εποχής όπως είναι οι εξαρτήσεις και οι παραβατικές συμπεριφορές.

Φίλες και φίλοι,

Η θρησκευτική ομάδα των Μαρωνιτών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κυπριακού λαού. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κουλτούρας τους εμπλουτίζουν την πολυπολιτισμική κουλτούρα του λαού μας. Οι Μαρωνίτες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και έχουν συμβάλει στην προκοπή και την πρόοδο που ο λαός μας έχει επιτύχει στα 50 χρόνια της ανεξαρτησίας του. Ο σεβασμός και η διατήρησή της ιδιαίτερης τους ταυτότητας βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο της προσοχής μας.

Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Καθολική Νεολαία Μαρωνιτών και σε όλους τους συντελεστές της αποψινής εκδήλωσης. Ιδιαίτερα θέλω να συγχαρώ τα παιδιά που αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο και να τους ευχηθώ να συναντούν μόνο επιτυχίες στη μελλοντική τους σταδιοδρομία. Σε εσάς που με την παρουσία σας στηρίζετε την προσπάθεια που καταβάλλουν τα παιδιά, εύχομαι να έχετε μια όμορφη βραδιά.