1/10/10

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού του Βελγίου κ. Yves Leterme στην εμβληματική εκδήλωση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Λευκωσία

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού του Βελγίου κ. Yves Leterme στην εμβληματική εκδήλωση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Λευκωσία
01/10/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



Κύριε Πρόεδρε,
Εξοχότατοι,
Κυρίες και κύριοι

Είναι πάντα ευχάριστο καθήκον να εύχεσαι σε κάποιον χρόνια πολλά. Με μεγάλη μου χαρά συγχαίρω την Κυπριακή Δημοκρατία για την 50ή επέτειο της ανεξαρτησίας της.

Στη ζωή ενός ανθρώπου τα 50 είναι η ηλικία της ωριμότητας. Όταν, όμως, μιλάμε για ιστορία και διπλωματία, τα 50 χρόνια αντιστοιχούν σε ακμαία νεότητα. Αυτό που θα ήθελα να πω, κ. Πρόεδρε, είναι ότι είμαι εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα και το σθένος με το οποίο ο κυπριακός λαός αντιμετώπισε κάποιες φοβερές δοκιμασίες στην ιστορία της Δημοκρατίας.

Η επέτειος αυτή σηματοδοτεί, επίσης, 50 χρόνια σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Βασιλείου του Βελγίου. Με χαρά μπορώ να πω ότι οι σχέσεις μας είναι εξαίρετες. Επίσης, είμαστε ενωμένοι στην προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου με τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας που θα βασίζεται σε δύο συνιστώσες κοινότητες.

Κύριε Πρόεδρε,

Οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας χρονολογούνται πολύ πριν από τη σύσταση των κρατών μας. Με τη στρατηγική του θέση και τους πλούσιους φυσικούς του πόρους, το όμορφο νησί σας προσέλκυσε άποικους και εμπόρους, κατακτητές και σταυροφόρους από την ανατολή και τη δύση, τον βορρά και τον νότο. Μεταξύ αυτών ήταν και άνθρωποι από τις δικές μας ακτές.
Με τα τόσα νήματα που εδώ και τόσους πολλούς αιώνες, ενώνουν την Κύπρο με την Ευρώπη, ήταν απόλυτα φυσιολογικό και αρμόζον η Κυπριακή Δημοκρατία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτά τα έξι χρόνια της ένταξής της, η Κύπρος απέδειξε ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την ιδιότητα του μέλους, και ενίσχυσε την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της με την ένταξή της στο κοινό νόμισμα, το ευρώ.

Θα ήθελα να ολοκληρώσω με μία πολιτισμική νότα. Η Κύπρος έκανε ακόμη μία σημαντική συνεισφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γνωρίζουμε ότι εδώ γεννήθηκε η Αφροδίτη, αναδυόμενη μέσα από τους αφρούς των κυμάτων. Με την ένταξή σας στην ΕΕ, μας χαρίσατε τη γενέτειρα γη της θεάς της ομορφιάς και του έρωτα. Αυτό, αποδείχθηκε πολύ καλός οιωνός για την ένταξη της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Σπίτι.